Kardiomyopatie a FM

01.08.2019 17:23


Pacienti s FM nemají jen jednu diagnózu, ale souběh hned několika. Jedním z nejnebezpečnějších stavů doprovázejících fibromyalgii je kardiomyopatie. Tento stav může vyvolat srdeční infarkt, stejně jako jiné závažné zdravotní potíže. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/pridruzene-diagnozy/

Kardiomyopatie jsou skupina onemocnění srdečního svalu (myokardu), které vedou k poruše funkce srdce. Jedná se o značně nesourodou skupinu nemocí, které se od sebe liší příčinou, projevy i léčbou. Společnými rysy jsou porucha čerpací funkce srdce a (v různé míře) výskyt srdečních arytmií, které můžou vést až k náhlému úmrtí. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kardiomyopatie

Průzkum FDA uvádí, že 70% pacientů s fibromyalgií, kteří také trpí kardiomyopatií, jsou ženy starší 50 let. Z toho vyplývá, že tato skupina pacientek je nejvíce náchylná ke vzniku kardiomyopatii souběžně s FM.

 

Závěry výzkumu: 

- U mužů s FM se vyskytuje výjimečně. 
- Ženy s chronickou bolestí do 40 let ji mají zřídka, mezi 40-50 rokem ji trpí už 20% žen a nejvíce se vyskytuje u žen s FM mezi 50-59 rokem - 44%, 60+ její výskyt klesá 32%.
- Mimo věku a chronické bolesti hraje významnou roli i delší doba trvání FM.
- Fibromyalgici s kardiomyopatií nejčastěji užívají lék lyrika či cymbalta. 
- Nejčastější příznaky: infarkt 35,71%, srdeční selhání 28,57%, vysoký krevní tlak 28,57%, porucha řeči 21,43%, zvýšení srdeční frekvence 21,43%, bolest na hrudi 21,43%, onemocnění srdce 21,43%, hyperhidróza (abnormálně zvýšené pocení) 17,86%, obtížnost dýchání 17,86, onemocnění zraku 17,86%. https://www.ehealthme.com/cs/fibromyalgia/cardiomyopathy

Kardiomyopatí jsou různé typy s různou závažností. Ne každému způsobuje zdravotní potíže a o onemocnění srdce ani nemusí vědět. U některých však onemocnění může rychle eskalovat a vykazovat vážné symptomy a komplikace, pokud nejsou léčeny. Může jít také o vedlejší účinky léků, zkontrolujte příbalové letáky a poraďte se s lékařem o případné výměně léků.

Příznaky, které vás mnohou upozornit na onemocnění kardiomyopatií: 
závrať, slabost, únava, bolest na hrudi po cvičení nebo po jídle, nepravidelný srdeční tep či arytmie, vysoký tlak.

Závažná kardiomyopatie může vést k srdečnímu selhání, které vykazuje známky:
dýchací potíže během cvičení, otoky v různých částech těla.

Jelikož tyto symptomy jsou u FM běžné nemusí vás ani napadnout, že se jedná o jinou diagnózu. I z tohoto důvodu by fibromyalgik měl chodit na pravidelné preventivní prohlídky.

fibromyalgik.webnode.cz/news/je-nekde-stanovena-povinnost-chodit-na-preventivni-prohlidky/

Podle příčiny jde buď o primární kardiomyopatii - onemocnění srdečního svalu z neznámé příčiny, nebo jde o sekundární onemocnění srdečního svalu při srdečních onemocněních se známou příčinou. Mezi nejčastější příčiny patří infekce, metabolické poruchy, např. cukrovka, ledvinné selhání, poruchy funkce štítné žlázy, výživové poruchy (např. nedostatek vitamínu B1), léky a jedovaté škodliviny, nádory, onemocnění pojivové tkáně, těhotenství a další stavy. https://www.anamneza.cz/…/Kardiomyopatie-Dilatacni-a-restrik…

Základní dělení kardiomyopatií https://www.wikiskripta.eu/index.php?title=Kardiomyopatie

Kardiomyopatií jsou více ohroženi lidé, kteří ji mají v rodině, prodělali srdeční onemocnění. Diabetici, obézní, lidé s vysokým tlakem, alkoholici. Pacienti se sarkoidózou, hemochromatózou, amyloidózou, infekcí a autoimunitním onemocněním.

Léčba kardiomyopatie:
Dobrou zprávou je, že ji lze léčit. První věc, kterou musíte udělat, je provést změny ve vašem životním stylu, abyste měli zdravější srdce. 
Změny zahrnují:
1) Pravidelné cvičení na posílení srdce.
2) Mít zdravou, vyváženou stravu plnou čerstvého ovoce a zeleniny a snížit nezdravé jídlo.
3) Udržovat si váhu.
4) Omezit stres.
5) Nekouřit, omezit kofein a alkohol.
6) Dostatečný spánek.

Léčba závisí na příčině, někteří pacienti musejí užívat léky, např. antiarytmika či léky na snížení krevního tlaku, protože vysoký krevní tlak může zvýšit riziko srdečních onemocnění, včetně kardiomyopatie. Ve vážnějších případech je třeba operační zákrok.
https://healthiculture.com/fibromyalgia-cardiomyopathy/
https://www.redorbit.com/cardiomyopathy-and-fibromyalgia/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.