Kardiovaskulární onemocnění a FM

02.07.2019 01:28


Chronická bolest a únava u fibromyalgického syndromu znemožňují pacientům pohyb, důsledkem toho je obezita a vyšší riziko srdečních onemocnění.

https://www.researchgate.net/publication/316112012_Do_women_with_fibromyalgia_present_higher_cardiovascular_disease_risk_profile_than_healthy_women_The_al-Andalus_project
Vyšší riziko srdečních onemocnění není plně způsobeno jen nadváhou a dekondicí. U FM jsou přítomny srdeční abnormality, např. zpožděné obnovení tepové frekvence. Většina fibromyalgiků má nižší kardiorespirační zdatnost než zdravý jedinec v závislosti na intenzitě FM.

https://savoirs.usherbrooke.ca/handle/11143/11080 

 

Kardiovaskulární problémy mají přímý vliv na FM. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230749


Při zátěžovém testu pacienti s FM mají: 

- abnormální tepovou frekvenci během a po cvičení, 
- nižší maximální spotřebu kyslíku ve srovnání se zdravými jedinci, 
- nižší chronotropní rezervu,
- vyšší riziko srdečních příhod 

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/chronotropni-inkompetence/

Mezi zátěžová vyšetření zařazujeme metody, které kombinují zátěž organizmu s EKG vyšetřením a případně jinou zobrazovací metodou. Zátěž může být fyzická (bicykl, běhátko, hand grip), léková nebo psychická event. fyzikální. https://www.wikiskripta.eu/w/Zátěžové_vyšetření_kardiovaskulárního_systému 
Při podezření na srdeční onemocnění vás lékař může odeslat na ergometrické vyšetření. Ergometrie ukáže, jak Vaše srdce zvládá fyzickou zátěž. Když jste v klidu, Vaše (zdravé) srdce pracuje jen na necelou čtvrtinu maximálního výkonu. Některá onemocnění srdce se proto projeví až na vrcholu námahy. Ergometrie spočívá v postupném zvyšování tělesné námahy za současného snímání EKG, průběžně je měřena tepová frekvence a krevní tlak.https://vysetreni.vitalion.cz/ergometrie/


60% fibromyalgiků má chronotropní inkompetenci

neschopnost srdce zvýšit jeho rychlost úměrnou se zvýšenou aktivitou (neschopnost normálně zvyšovat tepovou frekvenci během cvičení). Chronotropní inkompetence vyvolává intoleranci cvičení a je běžná u lidí s kardiovaskulárním onemocněním. 

 

Intolerance cvičení je již dlouho známým rysem fibromyalgie a pokud někdo tvrdí: Když budete „více cvičit“ uzdravíte se, je z toho patrné, že o FM nic neví.

Zpožděné obnovení tepové frekvence a chronotropní inkompetence svědčí o srdečním poškození, které může vést k vyššímu riziku kardiovaskulárních příhod, včetně fatálních. https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar3519

Autonomní nervový systém (ANS) představuje dynamický řídící systém, který citlivě reaguje na řadu zevních a vnitřních podnětů, a zajišťuje tak integritu organizmu. Kardiovaskulární reflexy, které jsou základem tohoto systému, se mohou vlivem různých faktorů narušit. Díky výpočetním technologiím lze dnes jejich případnou časnou dysfunkci odhalit poměrně rychle, jednoduše a neinvazivně, pomocí analýzy variací srdeční frekvence. 

 

ANS je u FM dysregulovaný, ovládá mnoho funkcí v těle, včetně tepové frekvence a krevního tlaku. 

Problémy s autonomním nervovým systémem mohou přispět k dlouhému seznamu symptomů u FM např. poruchy spánku, chronická bolest, alodynie, úzkost, pseudo-Raynaudův jev, syndrom suchého oka, problémy s pocením, neschopností snášet teplo, citlivostí na světlo, problémy s močovým měchýřem a dráždivost střev. https://www.prohealth.com/library/taking-stand-fibromyalgia-orthostatic-intolerance-autonomic-nervous-system-85460
Poruchy ANS zahrnující presynkopu (pocity na omdlení), palpitace (bušení srdce) a střevní problémy. Dalšími možnými manifestacemi jsou dysrytmie, syndrom posturální ortostatické tachykardie, ortostatická hypotenze. Principem jejich vzniku může být snížená elasticita cév, zhoršená periferní vasoregulace, periferní neuropatie jako výsledek neuronových abnormalit a hyperresponzivity β[1] a α[1] adrenoreceptorů. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/onemocneni-srdce/

Sympatická aktivita a indexy variability srdeční frekvence (HRV) korelují s intenzitou bolesti u pacientů s FM je důležité vyvinout léčbu, která zlepší autonomní regulaci. 
Dechové techniky mohou změnit maladaptivní změny v aktivitě ANS, které zhoršují symptomy chronické bolesti. Během normálního dýchání mají lidé s FM rozdíly v srdeční frekvenci, variabilitě srdeční frekvence a baroreceptorové aktivitě. Vykazují zlepšenou autonomní funkci během pomalého dýchání a ještě větší zlepšení s mechanicky asistovaným dýcháním.
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5727106/

 

Fibromyalgici mají významně vyšší variabilitu v intervalech úderů srdce v porovnání se zdravými lidmi. 

SDNN/RMSSD je cenným parametrem pro funkci ANS a mohou být použity ke kvantifikaci subjektivních autonomních symptomů u pacientů s FM.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4855125/#__ffn_sectitle

 

U pacientů s FM se nacházejí četné abnormální výsledky při měření a poměry variability srdeční frekvence.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27126923 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/variabilita-srdecni-frekvence-u-pacientu-s-fm-a-cfs-me/

Tepová frekvence udává počet tepů srdce za minutu, mezi vzdálenostmi po sobě jdoucích tepů jsou větší či menší rozdíly - variabilita srdeční frekvence. Četné studie zjistily důkazy o nízké variabilitě srdeční frekvence u FM, což je známkou porušení adaptability kardiovaskulárního systému a mělo by vést k cílené diagnostice příčiny. 
https://www.prohealth.com/library/taking-stand-fibromyalgia-orthostatic-intolerance-autonomic-nervous-system-85460

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.