Kojení a FM

03.09.2019 05:09


Když už se žena s fibromyalgickým syndromem rozhodne pro těhotenství její vroucným přáním je své dítě kojit. O tom zda kojení bude možné rozhoduje zdravotní stav matky po porodu. 

83% žen uvádí zhoršení fibromyalgie po porodu a mnoho žen je diagnostikováno s fibromyalgií právě během těhotenství což změní zcela jejich plány. https://fibromyalgik.webnode.cz/deti/tehotenstvi/

Kojení uvolňuje hormony - jako je oxytocin, který pomáhá s bolestí u fibromyalgie - také snižuje hormonální vzestupy a poklesy, které se vyskytují po porodu. To nejen pomáhá předcházet nebo snižovat poporodní depresi. Pomáhá také snižovat vzplanutí FM.
Někteří lékaři tvrdí, že některé příznaky fibromyalgie vymizí během těhotenství z důvodu hormonálních změn. Bohužel to neplatí pro mnoho žen s fibromyalgií a často ani ta nejlepší léčba v prvních letech po porodu nefunguje dobře, protože FM má tendenci vzplanout hormonálními změnami.

Bylo provedeno mnoho studií zaměřených na to jak fibromyalgie ovlivňuje kojení, všechny tyto studie naznačují, že může být velmi obtížné kojit s FM.

V případě, že váš zdravotní stav po porodu vyžaduje začít s užíváním léků při kterých se nesmí kojit nedá se nic dělat. Ve špatném zdravotním stavu by stejně matka kojit nezvládla ani postarat se o dítě. https://www.redorbit.com/fibromyalgia-and-breastfeeding/

Přes různorodé snahy o nefarmakologické snížení bolesti většina z žen dříve nebo později je nucena se vrátit ke svým lékařům a léčebným režimům. Není třeba se za to cítit provinile.  

https://www.sciencedaily.com/releas…/2004/…/040921074750.htm

 

Pokud kojíte, měla byste vědět, jaké léky, bylinky, potravinové doplňky můžete užívat a jaký budou mít vliv na dítě

 

Kojení je nejpřirozenější věc na světě, ale pro mnoho žen je to těžší, než by se očekávalo. 

Karen Schaefer, DNSc, RN, docentka ošetřovatelství na Temple University College of Health profesí, studovala devět matek s FM ve věku 26-36 let. Všechny ženy chtěly kojit a porodily alespoň jedno dítě, než jim byla diagnostikována fibromyalgie. Většina z nich užívala léky na FM před těhotenstvím. Byly hlášeny problémy, kojení nebylo pro žádnou z matek ve studii snadné. „Všech devět žen mělo pocit, že nebyly úspěšné ve svých pokusech o kojení a cítilo se frustrováno,“ píše Schaefer. Problémy zahrnovaly bolest, ztuhlost, únavu, nedostatek mateřského mléka a bolavé bradavky. Tyto problémy nejsou u kojících žen neobvyklé. Matky s fibromyalgií však mohou být více postiženy, protože již čelí bolesti a únavě. Problémy byly natolik velké, že některé účastnice měli pocit, že potřebují obnovit léčbu, což znamenalo vzdát se kojení, aby se zabránilo předávání léků kojencům mateřským mlékem. Jiné přestali kojit poté, co byli diagnostikováni s jinými zdravotními problémy, jako je hypotyreóza nebo hepatitida B. Matky se cítily „nuceny“ odstavit své děti dříve, než bylo plánováno, a byly smutné a depresivní, píše Schaefer. https://www.webmd.com/…/help-for-breastfeeding-moms-with-fi…

Co může vést k ukončení kojení:

  • Nejdůležitější pro maminku je spánek. U FM se vyskytují spánkové poruchy a přerušovaný spánek kvůli vstávání k dítěti vede k bolesti, únavě, fibrofogu, depresi apod.
  • Špatný zdravotní stav způsobuje stres a stres může způsobit vzplanutí fibromyalgie. Stres může ovlivnit tvorbu mléka. Výrazná únava snižuje imunitu, což může kojící matky vystavit vyššímu riziku infekcí prsu. Autorka uvádí, že zná jednu matku s FM, která během devíti měsíců bojovala s mastitidou sedmkrát! 
  • Infekce kvasinkami se častěji vyskytují u matek s fibromyalgií, což může způsobit popraskané nebo krvácející bradavky. 
  • Přidruženou diagnózou FM je Raynaudův fenomén, který může způsobit vasospasmus bradavky - křečovité zúžení cévy. V chladném počasí nebo během stresu Raynaudovy příznaky obvykle ovlivňují prsty, nos, uši a dokonce i bradavky. Vasospasmy bradavek se mohou vyskytnout i u žen co netrpí Raynaudem. V tomto případě jsou vazospasmy bradavek často, ale ne vždy, sekundární reakcí na bolest bradavek nebo kvasinky. Vasospasmy bradavek mohou způsobit kojení velmi bolestivým. Charakteristickým rysem je bílá bradavka, bradavka která po krmení zbělá. Je nutné udržovat bradavky v teple, přikládat teplé obklady a po kojení i léky na předpis. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/raynauduv-syndrom/

Co pomůže:

  • Pohodlné lůžko a pohodlná pozice při kojení je důležitou prevencí, aby se nedostavili bolesti, ztuhlosti a křeče. Zvláště po ránu, když jste i hodiny ztuhlé je náročná manipulace s dítětem zvažte pravidelnou strategii jak si s tím účinně poradit.

https://www.safemotherhood.org/arthritis.htmlhttps://lllusa.org/my-experience-with-fibromyalgia-and-bre…/

  • K udržení psychické pohody může pomoci relaxace, muzikoterapie, aromaterapie, podpora a pomoc rodiny, přátel a odborníků.
  • Od bolesti vám uleví např. terapie TENS (transkutánní elektrická neurostimulace), vodoléčba,  termoterapie.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/elektrolecba/

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vodolecba-hydroterapie/

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/termoterapie/

 

Sestry, které pracují se ženami s FM, které se rozhodnou kojit, musí být proaktivní při poskytování informační, emocionální a fyzické podpory, aby těmto ženám poskytly úspěšný kojící zážitek. Vědomí, že bolest, ztuhlost a únava u FM mohou ovlivnit kojení, může vést sestry k tomu, aby pomohly ženám s plánem podpory FM po porodu a naučily se techniky, jak kontrolovat / snižovat bolest a ztuhlost svalů. Zdravotním sestrám se doporučuje, aby kojící ženy s FM obracely na poradce laktace a podpůrné skupiny, aby povzbudily a potvrdily své obavy ohledně kojení. Je důležité, aby sestry nadále sloužily jako obhájkyně kojících žen s FM a aby informovaly ostatní poskytovatele zdravotní péče o otázkách souvisejících s kojením žen s FM.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15238752

Na internetu najdete spoustu diskuzních skupin o kojení, ovšem týkají se rad pro zdravé ženy. Raději se rovnou poptejte ve skupinách žen s FM, o svých zdravotních potížích si promluvte s lékařem.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.