Kontrola využívání příspěvku na péči

02.11.2019 01:17

Úřad práce má dle zákona o sociálních službách povinnost provádět kontroly využívání přiznaného příspěvku na péči. Tyto kontroly probíhají v obydlí příjemce příspěvku. Kontrola může být ohlášená i neohlášená. Obvykle se však pracovník předem telefonicky ohlásí.

Pracovník provádějící kontrolu je povinen prokázat se příjemci příspěvku služebním průkazem společně se zvláštním oprávněním (to musí obsahovat označení účelu vydání, číslo služebního průkazu, jméno zaměstnance a identifikační údaje krajské pobočky úřadu práce nebo ministerstva, která oprávnění vydala). Pokud má příjemce příspěvku i nadále obavy, aby si do domu či bytu nepustil podvodníka nebo zloděje, může ještě zatelefonovat na pobočku úřadu práce, ze které pracovník přichází. Může také nahlédnout do spisu obsahujícího jím podepsanou žádost o příspěvek na péči a další písemnosti, má-li pracovník tento spis s sebou.

Podoba samotné kontroly využívání příspěvku se pak odvíjí od toho, kdo péči poskytuje. V případě, že je pečující osobou rodinný příslušník, měl by mít příjemce příspěvku v ideálním případě alespoň jednoduchý výkaz zaznamenávající, jak často a v jakém rozsahu byla péče poskytována. Jako dostatečně prokázané čerpání příspěvku však bývá obvykle vnímáno to, že je o příjemce příspěvku skutečně postaráno – že tedy v závislosti na míře zdravotního omezení např. může chodit s doprovodem na procházky, na nákup či k lékaři, má čisté lůžkoviny, má k dispozici jídlo a pití (příp. pečující mu pomáhá se najíst a napít), dostává nezbytné léky a má potřebné kompenzační pomůcky nebo že u něj není zanedbávána osobní hygiena. Pokud však péči zajišťuje (byť pouze částečně) některá z organizací či pečovatelská služba, je doložení využívání příspěvku fakturami za čerpané služby, případně výkazy poskytnutých služeb a podobně, nezbytné.

Písemná smlouva o poskytnutí pomoci je předmětem kontroly využívání příspěvku na péči v souladu s ustanovením § 29 zákona o sociálních službách. Krajská pobočka kromě dalšího kontroluje také to, zda je pomoc poskytována osobně tím, kdo byl uveden v žádosti o příspěvek, popřípadě ohlášen podle § 21 odst. 1 písm. d) nebo § 21 odst. 2 písm. c) zákona o sociálních službách. Kontroluje i to, zda způsob poskytované pomoci a její rozsah odpovídá stanovenému stupni závislosti a zda je pomoc zaměřena na základní životní potřeby, které podle výsledku posouzení stupně závislosti okresní správou sociálního zabezpečení není osoba schopna zvládat.  https://www.facebook.com/762102617458297/posts/967833336885223/

Využívání příspěvku na péči ke stanovenému účelu může úřad práce kontrolovat až 1 kalendářní rok zpětně. https://pcfenix.cz/kontrola-vyuzivani-prispevku-na-peci/

Pokud se na základě kontroly nebo jiným způsobem zjistí, že je příspěvek na péči zneužíván nebo používán v rozporu se stanoveným účelem, může být:
- výplata příspěvku zastavena,
- ustanoven tzv. „zvláštní příjemce“ příspěvku, který na řádné využití dohlédne,
- příspěvek odňat.

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách
KONTROLA VYUŽÍVÁNÍ PŘÍSPĚVKU
§ 29

(1) Krajská pobočka Úřadu práce kontroluje, zda
a) příspěvek byl využit k zajištění pomoci,
b) pomoc je poskytována osobou blízkou nebo asistentem sociální péče uvedeným v § 83, nebo poskytovatelem sociálních služeb, který je zapsán v registru poskytovatelů sociálních služeb podle § 85 odst. 1, nebo dětským domovem anebo speciálním lůžkovým zdravotnickým zařízením hospicového typu),
c) pomoc je poskytována osobně tím, kdo byl uveden v žádosti o příspěvek, popřípadě ohlášen podle § 21 odst. 1 písm. d) nebo § 21 odst. 2 písm. c),
d) způsob poskytované pomoci a její rozsah odpovídá stanovenému stupni závislosti a zda je zaměřena na základní životní potřeby, které podle výsledku posouzení stupně závislosti okresní správou sociálního zabezpečení není osoba schopna zvládat,
e) v případě, kdy je pomoc poskytována osobou blízkou nebo asistentem sociální péče uvedeným v § 83, je tato osoba zdravotně způsobilá; za zdravotně způsobilou osobu k poskytování pomoci se nepovažuje osoba, která má sama nárok na příspěvek, ledaže lékařským posudkem vydaným poskytovatelem zdravotních služeb doloží, že je schopna tuto pomoc poskytovat,
f) byla s poskytovatelem sociálních služeb uzavřena smlouva o poskytování sociálních služeb.
(2) Zaměstnanci státu zařazení k výkonu práce v krajské pobočce Úřadu práce a zaměstnanci státu zařazení k výkonu práce v ministerstvu jsou na základě souhlasu osoby oprávněni vstupovat do obydlí, v němž osoba žije, za účelem provedení sociálního šetření a kontroly využívání příspěvku. Oprávnění k této činnosti jsou povinni prokázat služebním průkazem společně se zvláštním oprávněním vydaným příslušnou krajskou pobočkou Úřadu práce nebo ministerstvem jako doložkou služebního průkazu. Toto zvláštní oprávnění obsahuje označení účelu vydání, číslo služebního průkazu, jméno, popřípadě jména, a příjmení zaměstnance a identifikační údaje vydávající krajské pobočky Úřadu práce nebo ministerstva.
(3) Na postup při kontrole podle odstavce 1 se nevztahuje kontrolní řád https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-255 .
(4) O výsledku kontroly podle odstavce 1 provede krajská pobočka Úřadu práce záznam do spisu, který obsahuje zejména popis zjištěných skutečností s uvedením nedostatků a označení ustanovení právních předpisů, které byly porušeny. Záznam o výsledku kontroly podepisují osoby, které kontrolu provedly. Se záznamem musí být kontrolovaný seznámen.
(5) Zjistí-li krajská pobočka Úřadu práce při kontrole podle odstavce 1 závažné nedostatky v poskytovaných sociálních službách nebo zjistí-li, že sociální služby jsou poskytovány bez oprávnění k jejich poskytování podle § 78 odst. 1, je povinna neprodleně písemně informovat krajský úřad příslušný podle § 78 odst. 2.
(6) Poskytuje-li oprávněné osobě pomoc osoba blízká nebo asistent sociální péče, krajská pobočka Úřadu práce vydá těmto osobám na jejich žádost bezplatně písemné potvrzení prokazující dobu této péče pro účely hmotné nouze, zdravotního pojištění, důchodového pojištění a zaměstnanosti; v tomto potvrzení vždy uvede stupeň závislosti osoby, které je péče poskytována. Pro účely důchodového pojištění se v potvrzení uvede též údaj o výši příspěvku, která oprávněné osobě v době poskytování pomoci náležela.
(7) Příjemce příspěvku je povinen na vyžádání správního orgánu, který provádí kontrolu využívání příspěvku prokázat, že byl příspěvek využit k zajištění pomoci, a to způsobem, který osvědčí využití příspěvku, nebo dokladem o vyplacení příspěvku fyzickým nebo právnickým osobám, které poskytují pomoc při zvládání základních životních potřeb, uvedeným v žádosti o příspěvek, popřípadě ohlášeným podle § 21 odst. 1 písm. d) nebo § 21 odst. 2 písm. c), a to nejvýše 1 rok zpětně.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.