Lázně pro FM

07.02.2019 14:39

Lázně 
Léčba fibromyalgického syndromu se skládá z farmakologické a nefarmakologické části.
Do nefarmakologické části patří léčebná rehabilitace, její součástí je lázeňská léčba. Ta je nezbytnou součástí potřebné zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění všemi zdravotními pojišťovnami ČR. Jejím cílem je u chronických onemocnění stabilizovat stav pacienta a průběh jeho nemoci či dokončit léčebný proces v návaznosti na péči v nemocnicích či odborných ambulancích. K lázeňské léčbě patří také edukace pacientů, kde cílem pobytu je seznámení se s nemocí a možnými riziky v dalším životě. Která onemocnění jsou předmětem lázeňské léčby upravuje indikační seznam vydávaný Ministerstvem zdravotnictví ČR.
https://vademecum-zdravi.cz/ceske-lazne-–-tradicni-lecba-s dlouhodobym-efektem/

Léčba v lázních je založena na využití minerálních vod, peloidů (slatina, rašelina a bahno) a přírodních plynů a rovněž na pozitivním vlivu klimatu. Lázeňskou léčbu je tak možno považovat za výrazně šetrnější k lidskému organismu než je např. medikamentózní léčba či radikální nevratný lékařský zákrok. Celý léčebný proces v lázních probíhá pod dohledem odborných lékařů a využívá nejmodernější léčebné a rehabilitační postupy současné medicíny. Kvalitní lázeňská péče působí pozitivně nejen po dobu pobytu v lázních, ale její účinky se projevují ještě několik dalších měsíců.

Lázeňskou léčebně rehabilitační péči má pacientovi jako nezbytnou součást léčebného procesu doporučit jeho ošetřující lékař - specialista pro jednotlivé druhy onemocnění. Návrh podává zdravotní pojišťovně na formuláři "Návrh na lázeňskou léčebně rehabilitační péči" buďto registrující praktický lékař, nebo ošetřující lékař při hospitalizaci. Návrh musí být schválen revizním lékařem zdravotní pojišťovny. Doporučení, minimálně v rozsahu odborného nálezu, pro který se doporučuje lázeňská léčebně rehabilitační léčba, může být uvedeno buď přímo na návrhu v části lékařská zpráva, nebo může být vystaveno i na zvláštním tiskopisu (výměnný list). Na základě tohoto doporučení pak registrující praktický lékař nebo ošetřující lékař při hospitalizaci podává řádně vyplněný návrh na pacientovu pojišťovnu.https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivotni-situace/lazenska-pece/kdo-muze-predepsat-lazenskou-peci

Lázeňská péče NENÍ ZAŘAZENA úhradovou vyhláškou do tzv. indukované či vyžádané péče, při jejichž překročení hrozí vysílajícímu lékaři sankční podmínky.

Někteří lékaři svým pacientům odmítají vystavit návrh na lázeňskou péči s komentářem, že jim byly výdaje na lázeňský pobyt jiných pacientů sraženy jako sankce z jejich úhrad apod. Skutečnost je ale taková, že žádná z dosavadních úhradových vyhlášek MZ, nezařadila lázeňskou péči do tzv. indukované či vyžádané péče, pro niž jsou definovány regulační podmínky a příslušné limity, při jejichž překročení hrozí vysílajícímu lékaři sankční podmínky.
https://www.lecebnelazne.cz/pro-lekare/uzitecne-informace/regulace-lazenske-pece
https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/predepsani-lazni

V předloženém návrhu revizní lékař posuzuje, jsou-li splněny podmínky pro úhradu lázeňské péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění dané platnou legislativou, jsou-li uvedena všechna potřebná vyšetření a nebrání-li léčení nějaká kontraindikace. V odůvodněných případech může revizní lékař místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit úhradu příspěvkové formy lázeňské péče, u které je z veřejného zdravotního pojištění hrazena zdravotní péče a pacient si hradí ubytování a stravování. Pokud zdravotní stav pacienta prokazatelně vyžaduje poskytnutí lázeňské péče a jsou splněny všechny stanovené podmínky pro úhradu, je návrh revizním lékařem potvrzen pro požadovaný, resp. příslušný typ péče.
https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivotni-situace/lazenska-pece/kdo-muze-predepsat-lazenskou-peci

V případě komplexní lázeňské péče (KLP) odešle zdravotní pojišťovna schválený návrh přímo lázním, které pacienta předvolají k nástupu. KLP čerpá pacient v době pracovní neschopnosti. Zdravotní pojišťovna hradí lázeňskou léčbu, celodenní stravování a ubytování. 
Schválený návrh na příspěvkovou lázeňskou péči je odeslán do lázní prostřednictvím zdravotní pojišťovny nebo pacienta. 
V případě příspěvkové lázeňské péče přispívá zdravotní pojišťovna na léčebnou část celkové ceny lázeňského pobytu. Ubytování a stravování si léčený hradí sám a během pobytu není v pracovní neschopnosti. 
Pobyt – neboli lázeňskou lůžkovou péči- může dle platné legislativy poskytnut výhradně registrované zdravotnické zařízení lůžkové péče. Pobyt není možné rozdělit na dílčí části, léčebnou zajistit ve zdravotnickém zařízení a ubytovat se mimo zdravotnické zařízení nebo na léčbu docházet z domova. V takovém případě už by se jednalo o péči ambulantní, a to za přímou úhradu nebo na náklady pojištění v případě objednání této péče žádankou typu FT nebo K. https://www.lecebnelazne.cz/vse-o-laznich/jak-do-lazni

Pokud je lázeňská léčebně rehabilitační péče poskytnutá pojištěnci pro danou indikaci poprvé označuje se jako základní léčebný pobyt. Další léčebný pobyt odpovídající indikaci, na jejímž základě byl uskutečněn základní léčebný pobyt, se označuje jako opakovaný léčebný pobyt.

Právní úprava k poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče je obsažena v Zákonu č.1/2015 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zároveň v prováděcí vyhlášce č. 2/2015 Sb., Vyhláška o stanovení odborných kritérií a dalších náležitostí pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Zákon č. 1/2015 Sb. - Nemoci, u nichž lze lázeňskou léčebně rehabilitační péči poskytnout, způsoby poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče pro jednotlivé indikace, délka základního léčebného pobytu a opakovaného léčebného pobytu pro jednotlivé indikace, četnost opakovaného léčebného pobytu, lhůta pro nástup léčebného pobytu u indikací, kde je tuto lhůtu důvodné stanovit z hlediska léčebného efektu, možnost prodloužení léčebného pobytu podle jednotlivých indikací a způsobů poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče a další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím jsou stanoveny v příloze č. 5 k tomuto zákonu - Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-2 .

Pacienti s FM jezdí do lázní buď na mimokloubní revmatismus nebo-li fibromyalgii jenž je v Indikační seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé pod kódem indikace VII/4. Podmínkou je, že pacient má být soustavně léčený v rámci ambulantní péče. Pokud jede prvně na základní pobyt či opakovaně jde o komplexní léčbu na 28 dnů a při pobytu je možnost prodloužení, 1x ročně. Při zhoršení nebo novém vzplanutí nemoci základního onemocnění po ukončení poslední komplexní léčby akutní fáze lze jet i před uplynutím 24 měsíců. Je možné, že vám pojišťovna schválí jen příspěvkové na 21 dnů či 14 dnů. Lázně s touto dg doporučuje: Rehabilitační a fyzikální medicína nebo revmatologie.
Nebo v případě, že máte i duševní onemocnění můžete jet do lázní na indikaci IX DUŠEVNÍ PORUCHY. V tomto případě se lázně doporučují v přímé návaznosti na hospitalizaci na lůžkovém psychiatrickém oddělení nebo při soustavné ambulantní péči jako alternativa následné lůžkové psychiatrické péče po každém zhoršení. Léčba může být schválena buď komplexní či příspěvková s možností prodloužení. U psychóz lze opakovaně jet do 24 měsíců od začátku základního pobytu při prokázaném efektu předchozího pobytu. U těžkých neurotický poruch a jiných nepsychotický poruch do 12 měsíců od začátku základního pobytu při prokázaném efektu předchozího pobytu. Tzn., že v závěrečné zprávě z lázní či u vašeho ošetřujícího lékaře je napsáno, že léčba měla efekt. Obor specializace lékaře, který péči doporučuje: Psychiatrie nebo rehabilitační a fyzikální medicína.
Jelikož pacienti s FM mají velkou škálu diagnóz jezdí do lázní i na jiné diagnózy.
Podrobné informace: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-1 
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-2

Správný postup, který povede k nejlepšímu účinku:
1) Léčbou v Centru bolesti stabilizovat bolest a jiné symptomy u příslušných odborných lékařů.
2) Chodit na ambulantní rehabilitace a psychoterapii.
3) Jet na pobytovu rehabilitaci buď do lázní nebo rehabilitačního ústavu.
Do lázní nemá význam jezdit pokud nás pobyt bude stresovat, nedovolíme fyzioterapeutům, aby se nás dotkly, máme pocit, že nám nepomáhají či nedělají dobře žádné léčebné techniky. Nemáme vyšetřeny a zaléčeny své symptomy. 

Jak vybírat lázně:
Pokud do vyhledávače zadáte indikační skupinu vaší dg, tak se vám zobrazí všechna lázeňská města, kde vaší dg léčí. V případě mimokloubního revmatismu jich je 38. https://www.lecebnelazne.cz/profiles?utf8=✓&kids_adults%5B0%5D=adult&group_id=10&indication_id=73&commit=Hledat#results_count_box

Ve 4 lázeňských městech probíhá léčba duševních dg. Mezi fibromyalgiky je oblíbený Jeseník. https://www.lecebnelazne.cz/profiles/67-priessnitzovy-lecebne-lazne-a-s

Jak mezi nimi vybrat to správné? 
Kvalita různých lázeňských domů není stejná. Záleží jaké léčebné procedury vám pomáhají, máte rádi. Obvykle fibromylgici mají rádi teplo, rašelinu, radon, cvičení v bazénu s teplou vodou aj. Podívejte se tedy jakou nabídkou lázně disponují. Pak je důležité zda a co se v lázních platí. Někde si musíte připlatit i u komplexní léčby, přestože je plně hrazená pojišťovnou i za to, že bydlíte v určité budově, balkón, máte dietní stravování či bufet, za některé procedury atd. Také je důležité, aby v termínu co vám vyhovuje (fibromyalgici preferují teplé měsíce což hlavní sezóna) měly volnou kapacitu, někde si pobyt za poplatek musíte rezervovat dlouho předem. Důležité je jak jste zdatní, když léčba neprobíhá ve stejném domě co ubytování či stravování, pak je třeba si zjistit vzdálenost kolik budeme muset nachodit za celý den. Někdo má raději rovinu, jiný kopce, bohatou lázeňskou kulturu, klid. Vhodné je se poptat mezi jinými pacienty na spokojenost a počet procedur hrazených pojišťovnou denně (čím více tím lépe) co může vyhovovat pacientům s jinou dg nemusí vyhovovat nám. Přestože do lázní mohou jet i nepohyblivý jedinci a je možné pojišťovnu požádat o uhrazení doprovodu je si třeba uvědomit, že bezbariérových pokojů je malé procento a bude to jeden z hlavních kritérií při výběru. Součástí personálu je i dietní sestra u které si předem můžete ověřit zda vám budou vařit vaší dietu v případě dietního stravování.

Vyhláška č. 2/2015 Sb. - kontraindikace lázeňské léčebně rehabilitační péče o dospělé, děti a dorost:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-2

Pokud vám nebyla schválena lázeňská léčba nebo schválena pouze příspěvková můžete se proti tomuto rozhodnutí odvolat do 15 dnů u vaší pojišťovny.