Léčba migrény

02.10.2019 02:04

Bolest hlavy patří k základním symptomům fibromyalgického syndromu a celoživotní anamnézou chronické migrény trpí více jak polovina pacientů https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onem…/cefalea/.

Pokud chcete eliminovat počet záchvatů migrény je prvořadé se zaměřit na prevenci, která spočívá ve změně životního stylu a je doporučována každému pacientovi s fibromyalgií ihned po jeho diagnostice. Jedná se o eliminaci stresu, vhodný jídelníček dostatek spánku a vhodného pohybu.

Migrénu může spustit takřka cokoliv a u každého se mohou spouštěče lišit:

  • Stres, napětí nebo silné emocionální prožitky. Zařaďte do svého denního programu relaxaci.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/relaxace/

  • Změny ve spánkovém režimu nebo nekvalitní spánek.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/spanek/

  • Některé potraviny (čokoláda, sýry, mořské plody, alkohol, avokádo, citrusy, káva a další nápoje obsahující kofein). K nalezení potraviny, které jednotlivcům spouštějí migrénu lze pomocí testování FODMAP.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/…

U FM i migrény je přítomen neurogenní zánět, ten lze pozitivně ovlivnit vyloučením prozánětlivých potravin.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/protizanetliva-strava/.

  • Změny počasí. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejic…/bolest/pocasi/

  • Pobyt v zakouřených prostorách.
  • Smyslové vjemy (jasná světla, hlasité zvuky, silný zápach nebo vůně). Migrénu může vyvolat také syndrom mnohočetné citlivosti na chemické látky (MCS) a je třeba identifikovat spouštěče a pokud je to možné vyvarovat se jim. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemocne…/mcs/.

  • Určité léky (některé léky na spaní a hormonální antikoncepce, hormonální terapie).
  • Menstruační cyklus. Premenstruační dysforická porucha. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/premenstruacni-dysforick…/

Pokuste se vysledovat, co je spouštěčem právě ve vašem případě. https://migrena-help.cz/…/20190701_%20Bro%C5%BEura%20A5%20M…

Jak zvládnout neočekávaný nástup migrény:

  1. Seznamte někoho v blízkém okolí se svým problémem. Vysvětlete mu, co se s vámi při migréně děje, a požádejte ho, zda se na něj v případě neočekávaného nástupu příznaků můžete obrátit o pomoc (např. aby vás odvezl nebo doprovodil domů, postaral se o vaše dítě). Promluvte se svým zaměstnavatelem o vaší dg, navrhněte řešení, předejděte stresu ze ztráty zaměstnání.
  2. Nastavte si na telefonu rychlé vytáčení s číslem obeznámené osoby.
  3. Noste s sebou lék, o kterém víte, že vám zabírá.
  4. Noste s sebou pomůcky, které vám mohou pomoci zmírnit vlivy okolí (např. špunty do uší, které izolují zvuky) do doby, než se dostanete domů.

Při zvládání záchvatů pomáhá stlačení spánkových tepen (šátek okolo hlavy), studený obklad, pobyt v temnu a tichu a především spánek.

Z přírodních doplňků lze vyzkoušet např. 5-HTP dokáže zmírnit mimo jiné symptomy fibromyalgie a migrény https://fibromyalgik.webnode.cz/news/a5-htp/.

Z nefarmakologických postupů TENS https://fibromyalgik.webnode.cz/news/neurostimulacni-metody/, akupunkturu, hypnoterapii, chiropraxi, fyzikální terapii a biofeedback.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-fibrom…/biofeedback/

https://www.verywellhealth.com/headaches-and-migraines-in-f…

Způsobů, jak léčit migrénu je řada, nemocní se však musejí svěřit svému neurologovi. Migrénu nelze přehlížet, jak se bohužel někdy děje – ať už přespříliš statečnými pacienty, kteří nechtějí obtěžovat lékaře „pouhou“ bolestí hlavy, nebo naopak neempatickými lidmi v okolí nemocného. Velká část pacientů nejde nikdy k lékaři a jen užívá volně prodejné léky proti bolesti. Jejich časté užívání však může časem bolesti ještě zhoršit. Začarovaný kruh se uzavře a dopad na život nemocného je potom drtivý. Pacienti s těžkou formou migrény by určitě měli zajít na konzultaci ke specialistovi. Rozhodně platí (a to nejen u těžkých případů): léčit včas, aby nedošlo k rozvinutí dlouhotrvajícího záchvatu, a také dostatečně razantně, aby bolest skutečně ustoupila a nevracela se.


Správně zvolená léčba může situaci nemocných zlepšit. Lékaři mají k dispozici celou kaskádu léčebných možností na různě závažné typy migrény. Objevují se nové léky pro velmi těžké případy. Klíčové je, jak moc bolest hlavy ovlivňuje běžné aktivity pacienta. Pokud jen málo, lze bolest tlumit jednosložkovými analgetiky, například paracetamolem nebo kyselinou acetylsalicylovou, kombinovanými analgetiky nebo nesteroidními analgetiky, jako je například ibuprofen. Pacient musí však být informován o nežádoucích účincích na trávicí trakt při častém užití těchto léků. Na některá účinná léčiva bohužel může vznikat závislost.

Komplikací migrény je tzv. transformovaná migréna. Je způsobena dlouholetým nadužíváním analgetik. Mozek méně tlumí vedení bolesti. Dříve podprahové (málo intenzivní) podněty jsou vyhodnocovány jako bolestivé.
 
Léčbu migrény dělíme na léčbu akutního záchvatu a preventivní medikaci.

- Při léčbě záchvatu se užívají léky z kategorie analgetika, antiemetika, nesteroidní antiflogistika. Kauzální (příčinou) léčbou migrenózního záchvatu jsou léky z kategorie Triptany.
- K preventivní medikaci se obvykle přistupuje, pokud je frekvence záchvatů asi 3 až 4 za měsíc. Patří sem léky z kategorií antidepresiva, antiepileptika, β-blokátory, blokátory kalciových kanálů, antagonisté serotoninu a inhibitory prostaglandinů. Silnějším kalibrem pro pacienty, kterým běžná analgetika nestačí jsou triptany. Nejprve se sahá po triptanech užívaných ústně ve formě tablet. Dalšími formami jsou sprej nebo injekce. Když ani tyto léky nezabírají dostatečně, zvažujeme zahájení profylaktické léčby ke snížení počtu atak. Triptanů je k dispozici celá řada, s nejrůznějšími vlastnostmi. Mnoho lidí je ale dostávat nesmí, kontraindikací je například stav po infarktu myokardu, vysoký krevní tlak. Omezené užití je také v těhotenství – chybí studie o bezpečnosti a etická pravidla nedovolují takové studie provést.

U případů silné migrény se nasazují opět triptany a otevírá se také zmíněná možnost profylaxe. To je vlastně předcházení atakám, laicky by se dalo říci „prevence“. Když je nemocný na profylaktické léčbě, běžně může užívat přípravky pro léčbu akutní.

Vědci zjistili, že pro rozvoj migrény je klíčový neuropeptid CGRP (z anglického calcitonin gene-related peptide), a ten se proto stal významným terapeutickým cílem při hledání vhodné léčby. Právě tento neuropeptid se uvolňuje v průběhu migrenózního záchvatu a je zodpovědný za uvolňování zánětlivých mediátorů. Na základě znalosti o významu CGRP v patogenezi migrény vyvinuly farmaceutické společnosti monoklonální protilátky proti CGRP nebo proti receptoru CGRP. Jde zatím o čtyři biologické léky, které v blízké budoucnosti přinesou kvalitativní skok v profylaktické léčbě migrény. Výsledky klinických studií prokázaly, že působí jak v léčbě, tak v prevenci migrény. Poprvé bude možný přechod od léčby symptomů k léčbě kauzální. Studie naznačují možnost snížení frekvence a zároveň i tíže atak u těžkých pacientů o 50 %. První léčivé přípravky z této skupiny již byly schváleny k použití v EU. V ČR jsou dostupné jen při úhradě pacientem. Zatím nejsou hrazené ze zdravotního pojištění. Vypadá to ale, že v dohledné době se dostanou do běžné praxe i u nás.

Neurogenní zánět je důsledkem centrální senzibilizace, která charakterizuje fibromyalgii a podílí se na patofyziologii řady onemocnění, včetně migrény. Cílené terapie pro složky nervového zánětu jako je lék proti CGRP mohou pomoci při léčbě migrény i symptomům fibromyalgie. https://www.rheumatologyadvisor.com/…/the-role-of-neurogen…/

Se snižováním frekvence migrénových záchvatů úspěšně pomáhá jak volně prodejné CBD, tak i kombinace CBD/THC jenž lze získat v lékárně na recept. Další výhodou je i menší počet nežádoucích účinků (méně bolestí žaludku a bolestí svalů).

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/cbd-a-cbg/

https://www.canatura.com/uziti-cbd-pri-migrenach-studie-uka…

https://www.cbd-konopny-olej.cz/cl…/87-cbd-olej-proti-migrene

https://kopac.cz/co-nam-soucasny-vyzkum-rika-o-lecbe-migre…/

Mnoho užitečných odkazů najdete na Migréna-help https://www.migrena-help.cz/

Seznam certifikovaných center pro léčbu migrény a poraden pro bolest hlavy: https://www.migrena-help.cz/poradny/.

https://www.helpnet.cz/…/zpusobu-jak-lecit-migrenu-je-rada-n…
https://www.prohealth.com/…/migraines-headaches-fibromyalgi…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onem…/cefalea/
https://www.mdedge.com/…/headache-…/migraineurs-fibromyalgia
https://www.theraspecs.com/…/neurological-implications-of-…/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6068065/
https://www.news-medical.net/…/Fibromyalgia-and-Headaches.a…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM