Léčba ortostatické intolerance (OI)

02.10.2019 05:47

Jakmile je diagnostikována OI, existuje mnoho způsobů jak ji léčit, což může vést ke zlepšení kvality života. 

Léčba vyžaduje mnohočetné přístupy a určité pokusy a omyly, ale úsilí je dobře odměněno zlepšením nejen OI, ale všech příznaků FM, ME / CFS a Lymeské boreliózy, protože OI je často nedílnou součástí těchto nemocí.

Jako u jakékoliv léčby symptomů fibromyalgického syndromu dáváme přednost nefarmakologické léčbě.

První možnosti léčby je zvýšení soli a tekutin:
Lékaři, kteří se specializují na léčbu OI, souhlasí s tím, že nejdůležitější léčbou je pití více než dvou litrů (osm šálků) tekutin každý den. Stálá, velká zásoba vody nebo jiných tekutin redukuje většinu hlavních příznaků tohoto stavu a u některých pacientů všechny. Vhodnější je vypít sklenici vody co 2 hod. než celé množství naráz. Vzhledem k tomu, že fibromyalgici užívají během dne různé léky a potravinové doplňky a každá tableta by měla být zapita dostatečným množstvím tekutin by toto neměl být problém.
Další jednoduchou věcí, které mohou pacienti udělat (se souhlasem lékaře) je zvýšení příjmu soli. Jednou z hlavních příčin OI je neschopnost zadržet sodík a tekutiny, což vytváří nižší než normální objem krve. Zvýšení objemu krve snižuje symptomy OI. Účinnost diety spočívající v příjmu tekutin 2 až 2,5 l tekutin za den a 150 až 250 mEq Na za den byla potvrzena randomizovanou studií, ale může se objevit periferní edém nebo hypertenze vleže.

Změny životního stylu:

  • Důležité je upravit denní režim, mít dostatek spánku a tělesného pohybu, zařadit sprchování teplou a studenou vodou, podvodní masáže a masírování.
  • Vyřadit nebo alespoň omezit tekutiny s kofeinem, jíst v menších porcích a častěji. U obézních je nezbytné redukovat váhu.
  • Je nutné pomalé vstávání z lůžka a vyvarovat se dlouhého stání, pobytu v prostorách s extrémní teplotou. Úprava lůžka - zvedněte hlavu a nohy vaší postele o 10 - 15 stupňů (u FM je velmi doporučován polohovací rošt nebo klín); to snižuje ztráty tekutin během noci častým močením, snížení noční hypotonie https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/hypotonie, čímž se zlepšuje OI. Nežádoucí účinek bývá spojen s křečemi nohou, hypotenzí a sklouznutím z postele.
  • Nikdy nesedejte na vysokém povrchu, jako je barová stolička nebo stůl v ordinaci lékaře s volně visícíma nohama, protože to způsobuje větší hromadění krve v chodidlech a nohou. Místo toho položte nohy na povrch, posaďte se zkříženýma nohama, s nohama nahoře.
  • Vyhněte se horkému prostředí, jako je vana, vířivka nebo sauna. Teplo rozšiřuje krevní cévy, takže OI je mnohem horší, což často vede k „havárii“, která trvá několik dní. Voda ve vaně by měla být nižší než tělesná teplota a sprchování krátké s nepříliš horkou vodou. Ve sprše se doporučuje sedět na stoličce, abyste eliminovali kombinovaný stres teplého prostředí a postavení. Naproti tomu chladná voda pomáhá OI omezováním krevních cév a poskytováním jemného tlaku, aby krev cirkulovala do srdce a mozku, takže plavání v bazénu, jezeru nebo oceánu může zlepšit příznaky.
  • Alkohol má při dilataci krevních cév stejný účinek jako teplo a dehydratuje, což zhoršuje OI, a je třeba se mu vyhnout.
  • Protože svaly a žíly se s OI nestahují tak, jak by měly mohou vám prospět kompresní oděvy jako jsou podkolenky, punčocháče nebo kraťasy. Negativum je, že elastické tlakové kalhoty jsou nepohodlné, nepříjemně hřejí a těžko se navlékají.
  • 1-2 x denně je vhodné zařadit ortostatický tilt trénink, při kterém se pacient opře zády o zeď a dá nohy cca 15 cm ode zdi po dobu 30-40 min.
  • Lehké tělesné cvičení zvláště ve vodě může pomoci žilnímu návratu, ale intenzivní trénink může vyvolat hypotenzi. Přestože cvičení a fyzická terapie jsou často předepisovány pro pacienty, kteří mají pouze POTS, mohou zhoršovat příznaky u pacientů s FM. Pokud však nejprve léčíte OI, pak budete moci cvičit (postupně a pomalu) a přitom zůstat v mezích. Jako výchozí bod vyzkoušejte některá jemná cvičení v leže na zádech a na sobě HRM - posílení nohou pomůže zlepšit OI. Osoby se závažnými příznaky nebo bolestí mohou vyzkoušet konkrétní typ manuální fyzikální terapie určené pro pacienty s OI a FM. U každé formy zátěže platí, že není vhodné prudce ukončit činnost, ale postupným snižováním intenzity zátěže tělo zklidnit.

Samozřejmostí je léčba ostatních zdravotních stavů.

Monitorování srdeční frekvence:
Pokud máte syndrom posturální ortostatické tachykardie (POTS), monitor srdeční frekvence (HRM) vám může poskytnout jednoduchý způsob, jak zjistit, kdy děláte příliš mnoho a dojde ke zhoršení. Odhadněte svůj analogový práh (AT) pomocí tohoto jednoduchého vzorce: (220 - váš věk) * 0,6 = anaerobní práh (tj. 60% vaší maximální srdeční frekvence). Vyberte si HRM s nepřetržitým monitorováním, abyste vždy mohli vidět svoji srdeční frekvenci (HR) a nastavit horní alarm pro váš AT. Tento alarm vám řekne, kdy překročíte svůj limit a potřebujete si sednout, lehnout si nebo jinak odpočinout. Než začnete léčit OI, možná nebudete schopni vstát bez toho, aby se alarm spustil, ale ošetření OI mohou pomoci ovládat váš HR, abyste mohli být více aktivní a přitom zůstat v mezích.

Farmakologické ošetření pro OI:
Zatímco výše zmíněné změny životního stylu mohou pomoci, mnoho pacientů s těmito onemocněními potřebuje léky, aby došlo k významnému zlepšení OI. Léky uvedené níže mohou být použity samostatně nebo v kombinaci, v závislosti na potřebách každého pacienta. Jsou to všechny starší léky, které by měl znát každý lékař. Vždy začněte s nejnižší možnou dávkou. Aby se nalezl účinný lék a správná dávka vyžaduje to určitou trpělivost a vytrvalost, ale za námahu to stojí.
Medikamentózní léčbu nasazujeme v případech, kdy všeobecná doporučení nevedou ke zlepšení a frekvence synkop, především bez prodromálních symptomů a hrozí tak zranění při nečekaném pádu. Léky je nutno vybírat individuálně podle typu potíží a přidružených nemocí. V některých případech mohou přinést úlevu betablokátory (metoprolol, atenolol), v jiné sutiaci může být přínosem alfa i agonista midodrin, případně psychofarmakum zejména u úlekové a reflexní synkopy.
Pro nejzávažnější případy se používá kombinace léků. Jednotlivé reakce na různé léky se velmi liší a lék, který dramaticky zlepšuje příznaky jednoho pacienta, může příznaky jiného pacienta výrazně zhoršit. ¨
 

Léky se zaměřují na tři hlavní problémy:
1) Léky, které zvyšují objem krve:
Fludrokortison (Florinef), Erytropoetin, hormonální antikoncepce
2) Léky, které inhibují acetylcholinesterázu:
Pyridostigmin
3) Léky, které zlepšují vazokonstrikci:
Stimulanty (např. Ritalin nebo Dexedrin), Midodrin (ProAmatine), Efedrin a pseudoefedrin (Sudafed), Theofylin (nízká dávka), Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI - Prozac, Zoloft a Paxil).
Léky, které působí jako vazokonstriktory, mohou být pro OI užitečné, ale také škodlivé např. nitroglycerin, niacin a další léky běžně používané k léčbě vysokých triglyceridů a alkoholu. Přečtěte si štítky pro nežádoucí účinky jakýchkoli léků nebo doplňků, které užíváte.

Léky používané pro jiné účely:
Mnoho běžných léků má vedlejší účinky, které mohou ovlivnit OI, buď pozitivně, nebo negativně. Léky, které způsobují retenci tekutin nebo nadýmání (tj. zvýšený objem krve), mohou pomoci OI; mezi ně patří antikoncepční pilulky, vasopresin a klonidin. Naopak se vyvarujte jakýchkoli léků nebo doplňků, které fungují jako diuretika - vyplachují z těla přebytečnou tekutinu a dále snižují objem krve.

Závěrem:
Pamatujte, že když na vás jdou mdloby - pokud je to možné lehněte si, zvedněte nohy, abyste zabránili hromadění krve. V případě, že musíte stát, zkuste zkřížit nohy, přikrčit se, najít místo k sezení, zvednout jednu nohu na schod nebo jiný povrch, nebo se pohybovat a napínat a uvolňovat svaly dolních končetin, aby došlo k proudění krve. Udělejte vše pro to, aby nedošlo k pádu.

https://www.prohealth.com/…/orthostatic-intolerance-part-2-…
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthostatic_intolerance
https://old.lf.upol.cz/…/I_Inte…/ORTOSTATICKA_INTOLERANCE.pdf
https://www.prohealth.com/…/orthostatic-intolerance-part-1-…
https://www.healthrising.org/…/fibromyalgia-orthostatic-in…/
https://www.verywellhealth.com/orthostatic-intolerance-7159…
https://www.dysautonomiainternational.org/…/research-updat…/…