Lymfodrenáž

03.03.2018 16:05

 

Lymfodrenáž (manuální i přístrojová) bývá často nesprávně označována jako „lymfatická masáž“. Toto označení napovídá, že provozovatel či terapeut pravděpodobně neprošel odborným školením na oblast lymfatického systému. Návštěva u takovéhoto „odborníka“ Vám může ublížit.
 
Přístrojová lymfodrenáž využívá k léčbě otoků kompresivní návleky (kalhoty, rukáv, vesta…). Uvnitř těchto návleků jsou komory, které se nafukují podle předem nastaveného programu. Zjednodušeně lze říci, že čím více komor v návleku je, tím je terapie efektivnější. Na našem trhu je možné vidět kalhoty i rukávy se 3 komorami (což je pro léčbu lymfedému nedostačující) nebo kalhoty s až 24 komorami a rukáv se 14 komorami (tento počet je ideální). Zároveň musí být dodržena pravidla pro nastavení optimálního tlaku tak, aby komprese byla dostatečná a zároveň přílišný tlak neničil lymfatický systém.
Manuální lymfodrenáž je terapeutická technika, při níž terapeut jemným tlakem ruky provádí konkrétní hmaty, které uvolní lymfu. Ta dále proudí z mezibuněčného prostoru přes kapiláry, mízní cévy a uzliny a následně je nasáta do krevního řečiště. Hlavní mízovod ústí do horní duté žíly v blízkosti srdce.
Před každou přístrojovou i manuální lymfodrenáží by měl lymfoterapeut provést klientovi otevření spádových uzlin. Pokud se toto otevření neprovede, může dojít k samovolnému otevření spojek v oblasti hrudníku a třísel a lymfa proudící těmito spojkami může způsobit otok kombinovaný s pocitem tlaku až bolesti genitálií, stehen a spodní části břicha, případně podpaží, ramen a paží, bolest hlavy, otok obličeje a krku s pocitem nesnadného dýchání a polykání.
 
Před každou terapií musí klient vypít alespoň 0,5 l vody a během terapie kdykoli pít (při terapii často vzniká pocit žízně). Po terapii je vhodné vypít opět přibližně 0,5 až 1 litr vody.
 
Projevy, které můžete po správně provedené terapii cítit a pozorovat:
  • odlehčený pocit dolních či horních končetin (podle absolvované drenáže),
  • zmírnění otoku a vyšší hybnost v postižené oblasti,
  • u prvních lymfodrenáží lze pozorovat tmavší moč s odlišným zápachem (důvodem je odvod katabolitů ze tkání),
  • po dlouhodobé terapii viditelné zmenšení obvodu dolní či horní končetiny, pasu, boků či hrudníku (dle aplikace).
 
Projevy, které můžete pozorovat po nesprávně vedené terapii:
  • bolest hlavy, typicky mezi čelem, spánky a týlem (kruh okolo hlavy),
  • zhoršení otoku, případně vznik nového otoku.
JAK ČASTO A KDY POPRVÉ NA LYMFODRENÁŽ DOCHÁZET?
Při akutních poúrazových stavech, po onkologických onemocněních, po operacích a podobně doporučujeme terapii lyfmedému 2–3× v týdnu. U klientů po operacích doporučujeme zahájit lyfodrenáže přibližně 7–10 den, tedy v době, kdy je rána zhojena a stehy jsou relativně čerstvě vyndány. U takto časně zahájené terapie dochází k mnohem rychlejšímu hojení jizev a dokonce i prorůstání lymfatických cest skrz jizvu. Pokud lymfodrenáž není zahájena včas, lymfatické cévy obrostou kolem jizvy. Dále mohou i jednotlivé vrstvy kůže a podkoží přirůst k sobě, což způsobí tuhost a nepohyblivost jizvy.
Klienti, kteří dochází pravidelně na lymfodrenáže pociťují svůj zdravotní stav jako velice uspokojivý. Mají nižší bolestivost kloubů dolních končetin, páteře a pánve. Mají nižší pravděpodobnost vzniku či progrese artrózy kolenních a kyčelních kloubů, což vede ke klidnějšímu spánku, při němž nejsou klienti buzeni bolestí kloubů, a jejich fyzická kondice se zvýší v souladu s vyšší fyzickou aktivitou.
Klienti jsou schopni kvalitněji a především aktivně využívat svůj volný čas například na turistiku, jízdu na kole apod. Při pravidelné lymfodrenáži dochází ke zlepšení biomechanických vlastností svalové tkáně, kloubů a kosterního aparátu.
 
 
MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ
 
Manuální lymfodrenáž je terapeutická technika, při níž terapeut jemným tlakem ruky provádí konkrétní hmaty, které uvolní lymfu. Ta dále proudí z mezibuněčného prostoru přes kapiláry, mízní cévy a uzliny a následně je nasáta do krevního řečiště. Hlavní mízovod ústí do horní duté žíly v blízkosti srdce.
Na začátku každé terapie musí lymfodrenáži předcházet tzv. otevření spádových uzlin. Pokud není drenáž prováděna správně, může způsobit bolesti hlavy, rychlou únavu, zvracení, otevření lymfatických spojek a vznik nového, nebo zhoršení současného otoku (lymfedému).
Tlak, který terapeut vyvíjí dlaněmi a prsty, je velice jemný a dostatečně silný tak, aby terapeut neklouzal po pokožce, ale zároveň netlačil do podkožních struktur (sval, kost…).
Manuální tahy nad lymfatickými cévami jsou vždy vedeny ve směru k lymfatickým uzlinám. Těmito pohyby dochází ke stimulaci pohybu lymfy směrem k pravé klíční kosti, kde hlavní mízovod ústí do horní duté žíly a lymfa vtéká do krevního řečiště.
 
Srovnejte tuto terapii s přístrojovou lymfodrenáží https://fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/pristrojova-lymfodrenaz
 
JAK SPRÁVNĚ PROVÁDĚT MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ
Správný tlak je velice jemný. Musí být vyvíjen dostatečně hluboko, aby terapeutovi neklouzaly ruce po kůži, ale zároveň je tlak jemný, aby terapeut neměl pocit, že mačká (palpuje) další tkáně pod kůží. Příliš vysoký tlak vyvíjí terapeuti školení pro masáž hlubokých tkání (svalové, fasciální, a jiné techniky). Někdy je těžké uvěřit, že tak jemná manuální technika může být tak účinná. Naopak při vysokém tlaku může dojít ke kolapsu až zničení lymfatických cest a uzlin a tím ke zhoršení stavu klienta.
Směr „hlazení“ je velmi důležitý, protože lymfa má být vháněna do správných lymfatických uzlin. Je-li tlak vyvíjen opačným směrem, nemůže být terapie nikdy efektivní.
Masáž má pomalý rytmus i rychlost. Lymfatické cévy a uzliny se otevírají a následně zavírají, přičemž dochází k vypuzení lymfy do dalších úseků směrem k horní duté žíle. Odpovídající rytmus aktivuje parasympatický nervový systém, což vede i k relaxaci klienta.
 
 
KDY JE MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ VHODNÁ (INDIKACE)
  • u sportovně aktivních klientů, kdy lymfodrenáž podporuje rychlejší odbourávání katabolitů (splodin) buněčného metabolismu a podporuje regeneraci svalů a dalších tkání (např. běžci, hokejisté, fotbalisté atd.)
  • po operaci kloubů od 12. dne (rána musí být zhojena)Manuální lymfodrenáž
  • po onkologickém onemocnění (jsou-li K-markery v krevním vyšetření již negativní)
  • u gynekologických obtíží např.: dysmenorrhea (bolestivá menstruace), funkční sterilita…
  • u chronické žilní nedostatečnosti (křečové žíly, tromboflebitida, ateroskleroza, zánět žil…)
  • prevence zánětu hlubokého žilního systému před a po plánované operaci
  • v terapii bércových vředů
  • u diabetiků (neuropatie, angiopatie)
  • v terapii artrózy kyčelních, koleních a hlezenních kloubů (otoky dolních končetin způsobené funkčním opotřebování kloubů)
  • primární a sekundární lymfedém
  • onkologické indikace pouze po doléčení karcinomu a metastáz (ablace mammy, resekce uzlin, po radioterapii…)
  • chronická žilní insuficience a prevence hlubokého žilního zánětu (před i po operacích)
  • bolesti cévního původu (ateroskleróza tepen, žilní trombóza, křečové žíly, blokáda mízního řečiště…)Manuální lymfodrenáž
  • terapie bércových vředů (v klidovém stádiu)
  • poruchy prokrvení (Raynaudova nemoc, akrocyanóza)
  • extrémní svalové zatížení
  • celulita – laicky nazývaná „celulitida“ (lymfodrenáž slouží jako podpůrná metoda např. při terapii celulity rázovou vlnou, ultrazvukem, kryoterapií…)
  • liposukce (po operačních i neinvazivních zákrocích)
 
 
KDY MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ NEPROVÁDÍME (KONTRAINDIKACE)
u kožních onemocnění (plísně, záněty kůže a měkkých tkání, otevřené rány, hnisavé kožní rány, proleženiny v akutním stadiu) – hygienické důvody
onkologické onemocnění v akutní fázi – riziko rozšíření nemoci
  • těžké srdeční onemocnění (isch. choroba srdeční, angina pectoris, infarkt myokardu, nestabilizovaná hypertenze, hypotonie…) – zvyšená cirkulace lymfy vede k nalití většího množství lymfy do krevního řečiště. Srdeční sval musí kapacitně větší průtok zvládnout.
  • těžké plicní onemocnění (bronchiální astma, chronická bronchitida, obstrukční choroba plicní, akutní plicní edém…)
  • u vážného onemocnění jater a ledvin – aby nedošlo k ještě vyššímu skokovému zatížení těchto interních orgánů
  • cévní mozková příhoda
  • zvýšená funkce štítné žlázy (hyperthyreosa)
  • neurologické onemocnění (epilepsie, neuropatie, plexopatie…)
  • nediagnostikované břišní obtíže
  • akutní žilní zánět (tromboflebitida)
  • akutní infekční onemocnění (chřipková viróza, zvýšená tělesná teplota…)
  • osteosyntéza a endoprotézy v léčené oblasti

fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/manualni-lymfodrenaz

 
Přístrojová lymfodrenáž