Lymfodrenáž

02.06.2019 14:00


Lymfatická drenážní masáž je formou jemné masáže, která podporuje pohyb lymfatických tekutin po celém těle. 
Tekutina v lymfatickém systému pomáhá odstraňovat odpad a toxiny z tělesných tkání. Některé zdravotní stavy mohou způsobit vznik lymfatické tekutiny
 https://cs.wikipedia.org/wiki/Lymfa
Lymfatické drenážní masáže mohou prospět lidem s lymfedémem, fibromyalgií, otoky, únavou, nespavostí, stresem, zažívacími problémy, dysmenorrheou, diabetes, Raynaudovou nemocí, artritidou, migrénou ad. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518.php

Mnoho fibromyalgiků si stěžuje na zduřelé žlázy na krku a pod čelistí, pálení v krku. Oteklé žlázy jsou poměrně běžným rysem fibromyalgie a (ME / CFS). Oteklé žlázy, jsou vlastně lymfatické uzliny, které jsou malými svazky bílých nervových buněk. U FM a ME / CFS (možná více u ME / CFS), jsou často příznakem chronicky aktivního imunitního systému - vaše tělo zvyšuje počet bílých krvinek, aby bojovalo s nemocí. Zvláště u FM, mohou také být důsledek toho co někteří výzkumníci popisují jako hustou nebo pomalou tělesnou tekutinu. Lymfa je tekutina, která obsahuje bílé krvinky, které jsou klíčovými hráči ve vašem imunitním systému, a pohybuje se lymfatickým systémem vašeho těla. Zdá se, že u FM lymfa, která by normálně prošla snadno, je zadržována.

Lymfatické uzliny máme v celém těle:
pod čelistí a bradou, v tříslech, v podpaží, po obou stranách krku, na obou stranách páteře na zadní straně krku, na obou stranách štítné žlázy v přední části krku, za ušima, na zadní straně hlavy.

Pokud máte otok nebo tlak ve středu krku, může to být problém se štítnou žlázou, ne pouze lymfatickou uzlinou.

Oteklé lymfatické uzliny nevyžadují žádnou léčbu jen proto, že jsou oteklé. Pokud jsou však bolestivé, máte několik možností, jak zmírnit bolest:
Někomu pomáhá teplo, jinému chladit, pro dalšího střídání tepla a chladu - na to musí přijít každý sám. Léky proti bolesti např.Ibuprofen, NSAID. Ruční lymfodrenáž.

Jestli-že máte bolesti v jedné nebo více lymfatických uzlinách sledujte, jak se cítíte. Byl / a jste nedávno nemocný nebo jste se setkal (a) s někým, kdo byl nemocný? Jste více unavený než obvykle? Všimněte si jakékoli změny a informujte o tom svého lékaře.

V případě, že se rozhodnete léčit bolestivé uzliny manuální lymfodrenáží, uvědomte si, že je to forma masáže hlubokých tkání a masážní terapeut bude pravděpodobně používat tlak. Tlak, který terapeut vyvíjí dlaněmi a prsty, je velice jemný a dostatečně silný tak, aby terapeut neklouzal po pokožce, ale zároveň netlačil do podkožních struktur (sval, kost…). Manuální tahy nad lymfatickými cévami jsou vždy vedeny ve směru k lymfatickým uzlinám. Těmito pohyby dochází ke stimulaci pohybu lymfy směrem k pravé klíční kosti, kde hlavní mízovod ústí do horní duté žíly a lymfa vtéká do krevního řečiště. Směr „hlazení“ je velmi důležitý, protože lymfa má být vháněna do správných lymfatických uzlin. Je-li tlak vyvíjen opačným směrem, nemůže být terapie nikdy efektivní. Někdy je těžké uvěřit, že tak jemná manuální technika může být tak účinná. 
https://www.verywellhealth.com/swollen-glands-chronic-fatig…
fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/manualni-lymfodrenaz

V roce 2015 Yuan SL, Matsutani LA a Marques AP zaznamenali lymfatickou masáž jako nejužitečnější typ masáže pro fibromyalgii. https://www.prohealth.com/…/lymphatic-massage-clogged-drain…

Několik studií prokázalo účinnost manuální lymfodrenáže pro léčbu fibromyalgie. Bylo prokázáno, že snižuje bolesti, ztuhlosti a zlepšuje spánek. Účinek se projeví po 2 -3 aplikacích. recoverymassage.com.au/manual-lymphatic-drainage-can-help-…/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19243724https://www.lymphedemablog.com/…/the-role-of-manual-lympha…/

V průběhu léčby se zlepšila bolest, ztuhlost, spánek, ospalost a psychická pohoda. Dva měsíce po ukončení léčby zůstalo významné zlepšení bolesti, ztuhlosti, ospalosti a psych. pohody. https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S1361311103000840

Doporučuje se během 4 týdnů 12 x absolvovat manuální lymfodrenáž po dobu 1 hod. www.researchgate.net/publication/.

Lymfodrenáž (manuální i přístrojová) bývá často nesprávně označována jako „lymfatická masáž“. Toto označení napovídá, že provozovatel či terapeut pravděpodobně neprošel odborným školením na oblast lymfatického systému. Návštěva u takovéhoto „odborníka“ Vám může ublížit.

- Přístrojová lymfodrenáž využívá k léčbě otoků kompresivní návleky (kalhoty, rukáv, vesta…). Uvnitř těchto návleků jsou komory, které se nafukují podle předem nastaveného programu. 
- Manuální lymfodrenáž je terapeutická technika, při níž terapeut jemným tlakem ruky provádí konkrétní hmaty, které uvolní lymfu. Ta dále proudí z mezibuněčného prostoru přes kapiláry, mízní cévy a uzliny a následně je nasáta do krevního řečiště. Hlavní mízovod ústí do horní duté žíly v blízkosti srdce.

Před každou přístrojovou i manuální lymfodrenáží by měl lymfoterapeut provést klientovi otevření spádových uzlin. Pokud se toto otevření neprovede, může dojít k samovolnému otevření spojek v oblasti hrudníku a třísel a lymfa proudící těmito spojkami může způsobit otok kombinovaný s pocitem tlaku až bolesti genitálií, stehen a spodní části břicha, případně podpaží, ramen a paží, bolest hlavy, otok obličeje a krku s pocitem nesnadného dýchání a polykání. (to může být i důvod, že vám lyfodrenáž nepomohla)

Před každou terapií je nutné vypít alespoň 0,5 l vody a během terapie kdykoli pít (při terapii často vzniká pocit žízně). Po terapii je vhodné vypít opět přibližně 0,5 až 1 litr vody.

Projevy, které můžete po správně provedené terapii cítit a pozorovat:
- odlehčený pocit dolních či horních končetin (podle absolvované drenáže),
- zmírnění otoku a vyšší hybnost v postižené oblasti,
- u prvních lymfodrenáží lze pozorovat tmavší moč s odlišným zápachem (důvodem je odvod katabolitů ze tkání),
- po dlouhodobé terapii viditelné zmenšení obvodu dolní či horní končetiny, pasu, boků či hrudníku (dle aplikace).

Projevy, které můžete pozorovat po nesprávně vedené terapii:
- bolest hlavy, typicky mezi čelem, spánky a týlem (kruh okolo hlavy),
- zhoršení otoku, případně vznik nového otoku.

JAK ČASTO A KDY POPRVÉ NA LYMFODRENÁŽ DOCHÁZET?
Při akutních poúrazových stavech, po onkologických onemocněních, po operacích a podobně doporučujeme terapii lyfmedému 2–3× v týdnu. Po operacích se doporučuje zahájit lyfodrenáže přibližně 7–10 den, tedy v době, kdy je rána zhojena a stehy jsou relativně čerstvě vyndány. U takto časně zahájené terapie dochází k mnohem rychlejšímu hojení jizev a dokonce i prorůstání lymfatických cest skrz jizvu. Pokud lymfodrenáž není zahájena včas, lymfatické cévy obrostou kolem jizvy. Dále mohou i jednotlivé vrstvy kůže a podkoží přirůst k sobě, což způsobí tuhost a nepohyblivost jizvy.
Ti co dochází pravidelně na lymfodrenáže pociťují svůj zdravotní stav jako velice uspokojivý. Mají nižší bolestivost kloubů dolních končetin, páteře a pánve. Mají nižší pravděpodobnost vzniku či progrese artrózy kolenních a kyčelních kloubů, což vede ke klidnějšímu spánku, při němž nejsou klienti buzeni bolestí kloubů, a jejich fyzická kondice se zvýší v souladu s vyšší fyzickou aktivitou. Při pravidelné lymfodrenáži dochází ke zlepšení biomechanických vlastností svalové tkáně, kloubů a kosterního aparátu.https://fyzioklinika.cz/…/o-lymfatickem-systemu-a-lymfodren…

KDY MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ NEPROVÁDÍME (KONTRAINDIKACE)
- u kožních onemocnění (plísně, záněty kůže a měkkých tkání, otevřené rány, hnisavé kožní rány, proleženiny v akutním stadiu) – hygienické důvody
- onkologické onemocnění v akutní fázi – riziko rozšíření nemoci
- těžké srdeční onemocnění (isch. choroba srdeční, angina pectoris, infarkt myokardu, nestabilizovaná hypertenze, hypotonie…) – zvýšená cirkulace lymfy vede k nalití většího množství lymfy do krevního řečiště. Srdeční sval musí kapacitně větší průtok zvládnout.
- těžké plicní onemocnění (bronchiální astma, chronická bronchitida, obstrukční choroba plicní, akutní plicní edém…)
- u vážného onemocnění jater a ledvin – aby nedošlo k ještě vyššímu skokovému zatížení těchto interních orgánů
- cévní mozková příhoda
- zvýšená funkce štítné žlázy (hyperthyreosa)
- neurologické onemocnění (epilepsie, neuropatie, plexopatie…)
- nediagnostikované břišní obtíže
- akutní žilní zánět (tromboflebitida)
- akutní infekční onemocnění (chřipková viróza, zvýšená tělesná teplota…)
- osteosyntéza a endoprotézy v léčené oblasti
fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/manualni-lymfodrenaz
Vícre zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lymfodrenaz/

Nácvik uvolnění lymfatických uzlin před domácí lymfoterapií
Otevřením lymfatických uzlin před jakoukoliv další manipulací s lymfatickým systémem, ať již manuální lymfodrenáží nebo přístrojovou presoterapií docílíme toho, že lymfa-míza bude proudit správným směrem, odvádět odpadní látky přes krevní oběh do ledvin. Pokud bychom tuto fázi vynechali, lymfa se bude hromadit před neprůchodnou lymfatickou uzlinou. Z toho pak mohou vzniknout migrény, bolesti hlavy, přesun otoku v částech před uzlinou apod. https://www.youtube.com/watch?v=fVsc1IdutUo

Fibromyalgici mají velmi dobré zkušenosti s manuální lymfodrenáží, je však třeba pečlivě vybrat toho komu se svěříte do rukou, jít spíše na doporučení někoho koho znáte.

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.