Melatonin

06.05.2019 19:04


Tento spánkový hormon, se již několik desetiletí těší obrovskému zájmu odborné i laické veřejnosti. Na základě mnohých výzkumů se mu přisuzují nejrůznější účinky, od antioxidačních a imunostimulačních přes léčebné a synchronizační až k anti-ageingovým https://www.medaprex.cz/…/m…/slovnik-pojmu/antiaging-353.html. Jakožto látka, kterou naše tělo produkuje přirozeně, má také jednu nespornou výhodu: je inteligentní a účinkuje pouze tam, kde je třeba. 

Nejvyšší hladiny se vyskytují v dětství, později hladina klesá, což způsobí nárůst hladiny jiných hormonů, které vyvolají nástup puberty. Během života hladiny melatoninu dále klesají. K nejhlubšímu poklesu dochází kolem padesátého roku života a dál. V šedesáti letech produkuje šišinka poloviční množství oproti produkci ve věku dvaceti let. V noci je za normálních podmínek krevní hladina melatoninu desetkrát vyšší než během dne. Světlo jeho produkci tlumí. Produkce melatoninu vrcholí mezi 1. a 3. hodinou ranní. 

Rakovina signalizuje zhroucení imunitního systému. Melatonin přitom posiluje oslabenou imunitu a zvyšuje útočnost a účinnost T-lymfocytů, které potírají nádorové buňky i buňky napadené viry. Melatonin chrání organismus před poškozením volnými radikály. Jeho antioxidační účinek převyšuje účinnost jiných potravinových doplňků s látkami s antioxidačním působením (vitamin C, E, beta-karoteny, flavonoidy) až 30krát. Jeho působení proti zhoubnému bujení u savců bylo popsáno převážně u nádorů závislých na přítomnosti hormonů. V kombinaci s tradiční chemoterapií dokáže melatonin zlepšit účinnost léků a zároveň snížit závažnost vedlejších účinků, takže značně zlepšuje kvalitu života pacientů s rakovinou. Podle některých teorií souvisí prudký nárůst některých typů rakoviny (prsu, prostaty, leukémie) ve vyspělém světě minulého století s přechodem na elektrické osvětlení, které potlačuje produkci melatoninu. Ženy s rakovinou prsu a muži s rakovinou prostaty mají prokazatelně narušenou produkci melatoninu, přičemž v noci u nich nedochází k obvyklému prudkému nárůstu.

Šišinka hraje zásadní roli ve vyrovnávání hladiny cholesterolu a dalších důležitých krevních lipidů. Mechanismus, jakým ke snižování hladiny cholesterolu dochází, není zcela známý: snad jde o účinek melatoninu na konverzi hormonu štítné žlázy tyroxidu (T4) na trijodthyronin (T3), který spaluje rychleji energii a rozbíjí tak cholesterol. Melatonin také dokáže snížit krevní tlak. Vědci se domnívají, že v ledvinách funguje jako „tlumič“, který normalizuje hladiny hormonů a tím i krevní tlak.

Důležitým faktorem kvalitního sexuálního života je zdravá štítná žláza, jejíž funkci melatonin přímo ovlivňuje. Melatonin předchází zvětšení prostaty, které je zaznamenáno u poloviny mužů v šedesáti letech a téměř u všech osmdesátiletých. Večerní podávání melatoninu ženám zvyšuje hladiny hormonů ovlivňujících aktivitu pohlavních žláz a umožňuje uvolňování hormonů. To se však děje jen v první fázi menstruačního cyklu, do ovulace. V druhé fázi je podávání melatoninu již neúčinné. Ve vysokých dávkách v kombinaci s progestinem údajně funguje jako kontraceptivum. Melatonin pomáhá normalizovat hladinu hormonů při menopauze.

Při stresových situacích začnou adrenalinové žlázy produkovat glukokortikoidy, které zvedají hladinu cukru v krvi, a dodávají tak tělu energii pro zvládnutí stresu. Dlouhodobé působení glukokortikoidů však může způsobit závažné poškození srdečního svalu, podobně jako infarkt. Melatonin účinek glukokortikoidů zmírňuje. Důležitou vlastností je jeho schopnost zklidňovat zažívání. Tím dává tělu dostatek času na využití důležitých vitaminů, minerálů a dalších živin z potravy. Také pomáhá obnovit přirozený spánkový cyklus, který může být chronickým stresem narušen.
Kromě výše uvedených působí jako prevence i podpůrný prostředek u mnoha dalších onemocnění, z nichž má mnoho na svědomí stres. Melatonin lze dále účinně využít například při: AIDS, Alzheimerově chorobě, astmatu, diabetu, Parkinsonově chorobě.
https://www.lekari-online.cz/hea…/zazracny-hormon-melatonin…

Melatonin přírodí léčba spánku, bez vedlejších účinků a závislosti

Spánek je zásadní pro regeneraci celého organismu a umožňuje nám cítit se dobře po fyzické i psychické stránce. Zatímco tělo odpočívá a nabírá energii, dochází k regeneraci a tvorbě nových buněk a intenzivně pracuje také mozek. Melatonin spánkové cykly účinně reguluje a zlepšuje kvalitu spánku. Na rozdíl od ostatních hypnotik nezvyšuje ranní spavost, nelze si na něm vytvořit závislost a nemá žádné vedlejší účinky. Navíc stačí „naladit si“ svůj cirkadiánní cyklus užíváním melatoninu po dobu cca dvou týdnů a pak ho lze vysadit. https://www.dobry-spanek.cz/moderni-lecba-nespavosti

V klinických studiích nebyly pozorovány žádné negativní účinky melatoninu na lidské zdraví https://cs.wikipedia.org/wiki/Melatonin.

Podání exogenního melatoninu působí podobně jako světlo -je to synchronizátor cirkadiánních rytmů a cyklického střídání spánku a bdění. Nárazové podání může vést k ospalosti způsobené vazodilatací - rozšířením cév v oblasti rukou a nohou. Tím dochází k tepelným ztrátám doprovázeným poklesem tělesné teploty. Tyto fyziologické účinky melatoninu působí pozitivně na rychlejší usínání. Melatonin však není hypnotikum, protože má na rozdíl od benzodiazepinů a jiných hypnotik jen malý vliv na elektroencefalogram nočního spánku. K dosažení výše uvedených účinků stačí pouze malá dávka (1 mg). V klinické praxi má melatonin také uplatnění u zrakově postižených či nevidomých pacientů s cirkadiánními poruchami spánku, u nichž běžná hypnotika nemají téměř účinek a světlo jako synchronizátor působit nemůže. Melatonin není ani antidepresivum, ale přesto má při léčbě poruch nálady pozitivní vliv, což s největší pravděpodobností souvisí se zlepšením a stabilizací spánku. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/studie-jenz-prokazuje-45…/

Pacienti s FM mají nižší sekreci melatoninu během noci https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21682138.

Úrovně serotoninu jsou zpravidla nízké u lidí s fibromyalgií, což také zhoršuje hladinu melatoninu. To je hlavní důvod narušených poruch spánku, které jsou charakteristické pro FM https://fibromyalgik.webnode.cz/…/proc-fibromyalgici-maji-…/. Stres snižuje hladinu serotoninu, když je člověk pod emočním stresem, hladiny serotoninu automaticky klesají. Fibromyalgie je stresující, protože jsme v bolesti, necítíme se dobře a máme sníženou kvalitu života. Stres snižuje hladinu serotoninu, což vytváří další stres. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/

91,5 dotazovaných fibromyalgiků v anketě odpovědělo, že jim melatonin pomáhá.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-onemo…/spanek/

Podávání melatoninu ve formě léku může narušený spánek vrátit do normálního, přirozeného stavu. Jelikož se v organismu tvoří přirozeně, není pro tělo toxický a je bezpečný i při dlouhodobém podávání. Nezpůsobuje útlum ani svalovou slabost, neovlivňuje pohybové funkce a nemá negativní vliv ani na jiné funkce organismu. Neovlivňuje paměť, nevyvolává ospalost následující den a především nezpůsobuje závislost. Podání melatoninových hypnotik tak může výrazně přispět ke zvýšení kvality života. Léčba nespavosti by měla být komplexní a přizpůsobena konkrétnímu pacientovi. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/hypnotika-4-generace-nep…/

Nejčastější použití melatoninu je u lidí, kteří trpí sezónní afektivní poruchou. Zároveň se doporučuje užívat vitamín D, když je melatonin vysoký, vitamín D je nízký a naopak. https://www.livestrong.com/…/442801-does-melatonin-make-de…/ https://instituteofhealthsciences.com/maximising-your-melat…/https://www.ei-resource.org/…/seasonal-affective-disorder-s…/https://fibromyalgik.webnode.cz/news/melatonin/

Používá se také při pásmové nemoci - nejlepší výsledky se objevují, když jsou doplňky melatoninu zahájeny v den cesty a přijaty v požadovaném čase před spaním. Obvykle se užívá několik dní.
Nepomáhá ke zlepšení spánku při práci na směny, nezvyšuje bdělost během práce na směny. Snížená hladina melatoninu u pracovníků na nočních směnách je považována za faktor pravděpodobně zodpovědný za zvýšený výskyt rakoviny.

Syndrom zpožděné fáze spánku - užívání po dobu až čtyř týdnů může zlepšit spánek tím, že se sníží doba potřebná k usnutí a urychlení nástupu spánku. Do jednoho roku od přerušení podávání doplňků však byl zaznamenán návrat k původní poruše spánku.
Pomáhá se spánkem po vysazení benzodiazepinů (léků na spaní způsobující závislost a mnoho vedlejších účinků), ke snížení vedlejších účinků odvykání kouření, při nespavosti způsobené užíváním léků (např. Beta-blokátory).

Vysoké dávky melatoninu mohou mít inhibiční účinek na ovulaci. Těhotné a kojící ženy a ženy, které se snaží otěhotnět, by neměly používat melatonin.
Melatonin může zvyšovat riziko krvácení, proto by jej neměly užívat osoby užívající warfarin nebo jiné léky ovlivňující srážení krve nebo osoby s poruchami krvácení. Melatonin ovlivňuje produkci jiných hormonů. Byla hlášena zvýšená velikost prsou a snížený počet spermií. Melatonin může také ovlivnit hladinu cukru v krvi a inzulínu.
Lidé s depresí, záchvaty a onemocněním jater jej mohou užívat pouze se souhlasem lékaře.

 

Melatonin může interagovat s léky a doplňky:
Léky na vysoký krevní tlak, léky na potlačení imunitního systému, antidepresiva, kortikosteroidy, benzodiazepiny.
Byliny, které způsobují ospalost jako je kava kava, valerian a třezalka tečkovaná.
https://www.verywellhealth.com/melatonin-benefits-uses-tips…

Neustálé užívání benzodiazepinu snížilo produkci přírodního melatoninu, což podpořilo důkazy, že dlouhodobá aplikace benzodiazepinu u lidí neobnovuje spánkové návyky, ale snižuje přirozené spánkové návyky ještě více. https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S0378512202000178

Melatonin pomáhá fibromyalgikům se spánkem a bolestí, má celou řadu další příznivých účinků při léčbě FM. https://link.springer.com/…/www.ncbi.nlm.ni…/pubmed/10752492https://bmcpharmacoltoxicol.biomedcentral.com/…/2050-6511-1….

Melatonin snižuje atrofii kosterního svalstva a oxidační stres, chrání fibromyalgiky proti kosterním svalovým změnám https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535882/.

Melatonin významně snižuje oxidační stres a je prevencí před mnoha nemocemi https://www.mdpi.com/1420-3049/23/2/509/htm.

Potenciální přínosy melatoninu u mitochondriální dysfunkce u kosterního svalstva modelu fibromyalgie https://www.mdpi.com/1422-0067/20/3/765/htm.

Po 15 dnech léčby melatoninem se u všech pacientů vyvinul normální cyklus spánku / bdění. Došlo k výraznému snížení bolesti a vysazení léků na spaní. Třicet dnů po zahájení léčby melatoninem byly vysazeny i jiné léky a pacienti užívali jen melatonin. Došlo ke zlepšení spánku, bolesti, únavy, deprese a výkonnosti https://www.academia.edu/…/Melatonin_therapy_in_fibromyalgia.

Melatonin u FM zlepšuje kvalitu spánku, zmírňuje únavu a odstraňuje depresi, jak samotný nebo v kombinaci s fluoxetinem https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1600-079X.2010.00836.x.

Melatonin příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a gastrointestinální trakt, podílí se na reprodukci a metabolismu a regulaci tělesné hmotnosti https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26984272

 

V ČR je jediný lék na předpis s obsahem melatoninu - Circadin 
Je to první léčba na bázi melatoninu, hormonu ovlivňujícího cirkadiánní rytmus, která byla schválena Evropskou lékařskou agenturou EMEA (European Medicine Agency). Circadin® postupně uvolňuje melatonin po celou noc, a tak zvyšuje hladinu tohoto hormonu, který je tělu vlastní. Podporuje proto kvalitu spánku přirozenější cestou a není spojen s vedlejšími účinky, jako je závislost a zhoršená schopnost koncentrace po probuzení nebo dokonce po celý zbytek dne. Používá ke krátkodobé monoterapii primární nespavosti (obtíže při usínání nebo udržení spánku, případně špatná kvalita spánku během nejméně jednoho měsíce) charakterizované špatnou kvalitou spánku u pacientů ve věku 55 let a více. Je vhodný i pro mladší jelikož mozek pacientů s FM a chronickou bolestí je mnohem starší.
Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval/a v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu PŘEDTÍM, než zahájíte léčbu, protože mohou ovlivňovat působení přípravku CIRCADIN. Mezi tato léčiva patří hypnotika a trankvilizéry (např. benzodiazepiny), fluvoxamin, thioridazin a imipramin (používané k léčbě deprese nebo psychiatrických onemocnění), estrogeny (antikoncepce nebo hormonální substituční terapie), cimetidin a psoraleny (používané k léčbě kožních onemocnění, např. psoriázy).
Zvláštní opatrnosti při použití přípravku CIRCADIN je zapotřebí jestliže ospalost může představovat ohrožení vaší bezpečnosti, trpíte jakýmkoliv jaterním onemocněním, trpíte onemocněním ledvin, trpíte jakýmkoliv autoimunitním onemocněním (to znamená, že organismus je "poškozován" vlastním imunitním systémem).
Není hrazen pojišťovnou a je jen na recept. Cena je přes 400Kč na měsíc. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/circadin-bezpecny-pripra…/

Volně prodejné potravinové doplňky nemají postupné uvolňování a jejich účinek může být odlišný, také nemusejí obsahovat deklarovanou dávku, na rozdíl od circadinu mohou mít i vedlejší účinky.

Melatonin se užívá asi půlhodinu před spaním, ke srovnání hormonálních hladin stačí i velmi malé množství. Začínáme od 0,5mg a postupně stupňujeme k nalezení optimální dávky. Např., když neusnete třicet minut po 1 mg, vezměte další 1 mg. Nezabere-li do 10–15 minut, přidejte další 1 mg. Můžete každých 20 min. pokračovat do 5 mg. Vyhovující množství pak užívejte každý večer po dobu dvou týdnů.
Při cestování užijeme 3–5 mg před spaním v nové destinaci, po 4 noci, totéž po návratu zpět. Pokud se ráno budíte unavení, znamená to, že užívaná dávka je příliš vysoká a je potřeba ji snížit. Lidé by neměli řídit ani obsluhovat stroje po dobu pěti hodin po užití.

Některé potraviny přirozeně obsahují melatonin.
Před spaním je vhodné konzumovat: banány, višně, ovesnou kaše, kukuřici cukrovou, rýži, zázvor, ječmen, rajčata, ředkvičky, červené víno https://fibromyalgik.webnode.cz/news/melatonin/.

Tryptofan je důležitý pro tvorbu melatoninu (hormon podílející se na regulaci tzv. cirkadiálních rytmů) a nikotinamidu. Tryptofan se nachází v drůbežím mase, sardinkách, lososu, čerstvém tuňáku, ořeších, semánkách, chřestu, mungo fazolích, ananasu, špenátu, banánech, sýru tofu a cottage https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/.

Nízká hladina DHA a serotoninu je spojena s nižšími hladinami hormonu melatoninu. Nejen pro fibromyalgiky je důležité mít stravu bohatou na Omega-3 https://fibromyalgik.webnode.cz/news/omega-3/.

Potravinový doplněk SAMe obsahující sloučeninu S-adenosylmethionine, což je volně se v přírodě vyskytující biologicky aktivní sloučenina, která je součástí většiny fyziologických procesů, hraje důležitou roli v rámci obranyschopnosti organismu a napomáhá produkci a štěpení chemických látek a hormonů nervového systému jako jsou serotonin, melatonin a dopamin https://fibromyalgik.webnode.cz/news/same-/.

Upozornění na kombinaci s antikoncepcí
Circadin obsahuje 2mg melatonínu a antikoncepce jej znásobuje, může se užívat až 5mg před spaním a pokud u toho pijete kávu, tak ta zase hladinu Melatoninu snižuje. https://www.fmnetnews.com/latest…/a-simple-insomnia-treatment

Spěte, když je tma - pokud je naše pokožka vystavená světlu, je zabraňováno produkci melatoninu. Z toho důvodu by naše ložnice měla být bez minimálních paprsků světla za účelem dát našemu tělu nejlepší šanci na kvalitní spánek. Dokonce i lidé, kteří se narodí nevidomí, stále potřebují dodržovat spací režim lidí bez zrakové poruchy, protože je to pravě světlo přítomné na naší pokožce, které nám bráni ve spánku. Nestačí tedy pouze zavřít oči https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pokud-se-vam-nedostava-d…/.

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

 

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.