Metabolický otisk dokáže rozlišit fibromyalgii od ostatních stavů se 100% přesností

03.12.2019 04:06

 

Metabolomika je komplexní analýza metabolismu za konkrétního fyziologického nebo vývojového stadia organismu, tkáně nebo buňky. Je důležitá zejména z důvodu porozumění buněčných funkcí, odráží aktuální stav buňky, který je vysoce dynamický. Všechny buňky získávají energii, stavební i zásobní látky vzájemnou přeměnou chemických sloučenin. Souhrn těchto reakcí je označován jako metabolizmus a sloučeniny zařazené do metabolizmu jsou metabolity, jejich komplexní sada je označována jako metabolom. V oblasti mediciny se metabolomika využívá zejména ke stanovení metabolických biomarkerů jako indikátorů různých chorob či odpovědí zprostředkované léčivem, dále při ohodnocení lidského zdraví pomocí srovnání metabolických profilů jednotlivých pacientů s profily pacientů s různými nemocemi uloženými v databázi. www.vyzivaspol.cz/co-je-to-metabolomika/  Aktuální metabolický stav člověka je ovlivněn celou řadou vnitřních (genotyp, věk, zdravotní stav, denní cyklus apod.) i vnějších (fyzická aktivita, výživa, léky, mikrobiom aj.) faktorů, které mají na jeho genovou expresi malý vliv. Genom může říci, co by se mohlo stát, transkriptom může říci, co se zdá, že se děje, proteom dokáže říci, co se to děje, a metabolom může říci, co se stalo a co se děje. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1904337/ Metabolomika analyzuje všechny nízkomolekulární metabolity přítomné v biologickém vzorku (např. sérum, plazma, krev, mozkomíšní mok, moč, sliny) v definovaném čase. https://en.wikipedia.org/wiki/Metabolomics V lidském těle je známo více než 40 000 metabolitů, které poskytují velmi užitečné informace o současném zdravotním stavu pacienta. https://www.metabolomictechnologies.ca/m_science.html

 

U fibromyalgiků je přítomen změněný metabolický profil - významné zvýšení metabolitů ve střevním mikrobiomu (kyselina hippurová, jantarová a kyselina mléčná). 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426044/

 

Bylo prokázáno, že metabolická nerovnováha ovlivňuje fibromyalgický syndrom. Studie spojily syndrom chronické bolesti s bakteriálním růstem v tenkém střevě. Fibromyalgie byla také spojena se změnami energetického metabolismu a střevního metabolomu - celkového počtu metabolitů přítomných ve střevech. Změny ve složení střevního mikrobiomu mohou významně ovlivnit chování organismu a reakci na stres. A naopak psychický stav organismu působí změny ve střevním mikrobiomu. Výsledky klinických studií prokazují, že narušení střevní mikroflóry vede ke vzniku zánětu, který přispívá k rozvoji inzulinové rezistence a přídatných metabolických obtíží

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705322/

 

Kvantitativní analýza odhalila přítomnost 196 metabolitů a 14 významně zvýšených metabolitů. Tyto metabolity jsou spojeny s energetickým metabolismem, trávením a metabolismem uhlohydrátů a dalších metabolitů hostitele a střeva. Podpis metabolomiky GC-MS u pacientů se syndromem fibromyalgie směřuje k dysbióze jako aspektu faktoru patofyziologie FM.

 

Celkově profily metabolitů v moči u pacientů s FM naznačují:
(1) využití energie je ústředním aspektem této poruchy bolesti,
(2) zdá se, že u pacientů s FM převládá dysbióza, která je indikována narušenými metabolity mikrobiot, což podporuje model, podle kterého může mikrobiota měnit mozek fungují přes střevo-mozkovou osu, přičemž střevo je bránou k generalizované bolesti, a
(3) screening moči u FM je cestou k prozkoumání přidání neinvazivních klinických informací pro diagnostiku a léčbu FM.

link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-019-1513-6

 

Metabolický otisk (měří metabolickou aktivitu v krvi) je první diagnostický nástroj, který dokáže rozlišit fibromyalgii od ostatních stavů chronické bolesti (např. revmatologických poruch) s přesností na 100 %. Kromě identifikace fibromyalgie vědci také našli důkazy, že technika metabolického otisku má potenciál určit závažnost FM u jednotlivého pacienta. 

https://news.osu.edu/experimental-blood-test-accurately-sp…/ 

Předběžné údaje naznačují, že metabolomické profily lze použít ke klasifikaci žen s FM a bez FM, přičemž specifické koncentrace metabolitů přispívají k závažnosti příznaků u žen s FM.

 

Vědci z Ohio State University nalezli jasné, reprodukovatelné metabolické vzorce v krvi desítek pacientů s fibromyalgií. Tato práce by mohla vést k identifikaci konkrétního proteinu nebo kyseliny - nebo kombinace molekul - která je spojena s fibromyalgií. Studie byla zveřejněna na podzim 2018 v Journal of Biological Chemistry. O tomto výzkumu se také mluvilo na letošním výročním zasedání ACR / ARP https://acrabstracts.org/…/metabolomic-and-symptom-compari…/. Profily metabolitů u pacientů s FM se lišily od srovnávací skupiny u energetických, lipidových a aminokyselinových metabolitů odrážejících zvýšený oxidační stres, zánět a degradaci tryptofanu u pacientů s FM. 

https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/…/p…/10.1111/cts.12679

Vibrační spektroskopie může poskytnout spolehlivý diagnostický test pro odlišení FM od jiných poruch a pro stanovení sérologických biomarkerů bolesti spojené s FM.

https://www.jbc.org/…/e…/2018/12/06/jbc.RA118.005816.abstract

Diagnóza a léčba fibromyalgie (FM) stále zůstává výzvou kvůli nedostatku spolehlivých biomarkerů. V posledních letech vzniklo několik návrhů dianostických testů, ale doposud žádný nebyl schválen. Všechny se shodují, že cca 3 ze 4 lidí s fibromyalgií neobdrželi původně přesnou diagnózu a ti, kteří FM mají čekali mezi nástupem příznaků a diagnózou průměrně pět let.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bude-se-fm-diagnostikova…/