Migréna - doporučený postup léčby pro praktické lékaře

02.10.2019 02:24
Léčebný postup

Nemedikamentózní intervence
Prvním krokem by měla být snaha ovlivnit spouštěcí faktory migrenózních bolestí hlavy. V určitých situacích je užitečná psychoterapie, relaxační cvičení, redukce stresu, fyzioterapie (zvláště u nemocných s funkčními poruchami hybného systému).
Efekt akupunktury je nejistý a nekonstatntní, chybí dosud klinicky kontrolované studie. Homeopatické metody nedoporučujeme.


Medikamentózní léčba

Akutní léčba
U lehké migrény podáváme jednoduchá analgetika v dostatečné dávce a včas, nejlépe v dobře rozpustné formě (např. kys. acetylsalicylová 0,75 - 1 g, para-cetamol 0.75 - 1g) nebo nesteroidní antiflogistika (ibuprofen 800 mg, Indometacin 100mg supp., naproxen 500 mg, diclofenac 50 - 100 mg).
Vhodná je kombinace s metoclopramidem (Migpriv, Migränerton). Kombinované formy analgetik s kofeinem, kodeinem atd. (Ataralgin, Algifen, Quarelin, Di-nyl, Talvosilen forte, Spasmoveralgin aj.) podáváme jen opatrně a kontrolovaně.


U střední migrény podáváme analgetika a antiflogistika parenterálně, popř. v kombinaci s metoclopramidem. Při neúspěchu jsou na místě specifická anti-migrenika (triptany), která jsou léky volby u všech těžkých migrén.


V ČR jsou k dispozici: Sumatriptan (Imigran 50 mg, 100 mg tbl., Imigran na-zální spray, Imigran 6 mg.inj. sc.), Zolmitriptan (Zomig tbl. 2,5 mg), Eletriptan (Relpax tabl. 40mg a 80 mg), Naratriptan (Naramig tbl. 2,5 mg), Rizatriptan (Maxalt tbl. 5 a 10 mg, Maxalt rapid 5 a10 mg)
#61607; Profylaxe
Dobrá odezva profylaxe je taková, která redukuje frekvenci i intenzitu bolesti hlavy o 50 %. Léky první volby profylaxe migrény jsou: kyselina valproová a valproáty (Convulex, Depakine Chrono, Orfiril). Účinný jsou gabapentin (Neurontin) a topiramát (Topamax). Dále jsou dobré zkušenosti s beta-blokátory (metoprolol, atenolol), blokátory kalciového přetížení (Flunarizin, Cinarizin, Verapamil).

Léky druhé volby jsou tricyklická antidepresiva (Amitriptylin, Prothiaden), SSRI (Deprex, Seropra, Citalec, Zoloft aj.). www.czech-neuro.cz/index.php?act=detail&idTXT=14