Moderátorka Kirsty Young promluvila o své "strašné" zkušenosti s chronickou bolestí

04.02.2023 03:01

Kirsty Young, novinářka a moderátorka (Crimewatch, Desert Island Discs) musela v roce 2018 odejít z rozhlasové stanice BBC 4, aby se mohla podrobit léčbě fibromyalgie a revmatoidní artritidy.

Fibromyalgie způsobuje bolest po celém těle a může vyvolat silnou únavu, zatímco revmatoidní artritida způsobuje bolest, otoky a ztuhlost kloubů. Obě dlouhodobá onemocnění se spolu často spojují.

Čtyřiapadesátileté Young se podařilo zjistit diagnózu přibližně po roce obcházení různých specialistů. V té době se "cítila opravdu hodně špatně" a snažila se přijít na to, co se děje s jejím zdravím. Nakonec se jí podařilo najít "skvělého profesora revmatologie", který ji upozornil, že 

pokud se chce zlepšit, musí brát svůj stav "vážně", snížit svou pracovní zátěž, omezit stres ve svém životě a také podstoupit léčbu.

Cítila se "velmi otřesená" při pomyšlení, že by měla opustit práci, kterou "naprosto milovala" a kterou původně plánovala dělat dokud ji nedonutí odejít. A tak se zpočátku tomu bránila a lékaři řekla: "Takovou práci mám - nemůžu ji dělat na poloviční úvazek." "Odpověděl: 'No, součástí toho, 

abyste se zlepšila je, že můžeme nasadit všechny druhy léků, můžeme vás monitorovat, ale musíte snížit stres ve svém životě a musíte to brát vážně. Nemůžete do sebe pořád cpát prášky proti bolesti, které stejně nezabírají, a cítit se otřesně.´" 

"Tak to je," dodal.

"Bylo to řečeno s mimořádnou laskavostí, ale byl to prostě okamžik naprosté reality a jednoznačnosti, a já si vzpomínám, že jsem zastavila auto a prostě jsem se nad tím rozplakala." "Pomyslela jsem si: 'Dobře, taková jsou fakta a musím o tom opravdu přemýšlet,'" řekla. "Musela jsem to brát vážně."

Dodala: "Když o tom mluvím, jsem si velmi dobře vědoma toho, že lidé sedí naproti lékařům a dostávají diagnózy, které jsou mnohem závažnější než ta, kterou jsem dostala já." "Ale je to velmi bolestivá věc a já jsem měla bolesti a chronický dlouhodobý bolestivý stav je absolutní bolest, doslova i obrazně, jsem se s tím musela vypořádat... a tak bylo nutné to brát vážně, pokud jsem se chtěla zlepšit. Tak jsem to udělala."

"Ztratíte sebevědomí" - kvůli chronickým bolestem začala pochybovat o své vlastní identitě

Moderátorka BBC vystoupila ve speciální vánoční epizodě pořadu Desert Island Discs s Lauren Laverne, kde hovořila o svém boji s fibromyalgií a revmatoidní artritidou. Chronická bolest vás "semele", řekla své nástupkyni. "Ztratíte svou osobnost, smysl pro humor, sebevědomí. Je s tím spojená celá řada věcí. Je to hrozné.“ "Říkala jsem si, že když to nejsem já, tak k čemu jsem? K čemu je Kirsty? To jsem opravdu cítila," uvedla. "To bylo samozřejmě směšné, protože abych použila tu otřepanou frázi: 'Přes trhliny se dovnitř dostává světlo'." Staly se i různé jiné věci, které byly dobré. "V tu chvíli se člověk tak trochu ztratí. A když trpíte chronickou bolestí, stejně se tak nějak ztrácíte, takže se toho děje hodně." Prozradila, že se cítí "mnohem lépe".

Po čtyřleté pauze se vrátila, aby uváděla loňský přenos BBC z únorových oslav platinového jubilea zesnulé královny Alžběty II. a také závěrečné okamžiky panovníkova pohřbu v kapli svatého Jiří ve Windsoru. "Královnin pohřeb byl jistě příkladem jejího panování," dojatě komentovala během přenosu. "Sjednotila nás v posledním aktu sounáležitosti. Sjednotila Spojené království - a vlastně i celý svět mimo něj - v úctě, obřadu a významu." Laverne potvrdila: "Opravdu jsem prožila malou chvilku. Bylo to emotivní."

Když se zamýšlela nad přitažlivostí Desert Island Discs v době, kdy slaví 80. výročí svého vzniku, řekla: "Jednou jsem to popsala jako že [má] jakousi vlastnost houpací sítě, která se přizpůsobí člověku, jenž se v ní nachází.“ "Pokud je to fotbalista z Premier League nebo astrofyzik, jeho hudba a čas, který s ním strávíte rozhovorem, a pak také cesty do muzea a z něj, jsou tak nějak krásně měkké a pohodlné.“ "Lidé přijdou do studia a jsou tak trochu obklopeni svými kousky nábytku a hudbou, takže mají pocit pohodlí z této známosti, a také to, co si vyberou, dává každému programu jedinečnou příchuť."

Rozhlasová stanice BBC 4 ve svém prohlášení potvrdila, že se moderátorka, která v roli moderátorky dlouholetého pořadu debutovala v roce 2006, nyní rozhodla pořad opustit.

Young uvedla: "Po dvanácti neuvěřitelně šťastných a naplňujících letech v Desert Island Discs jsem se rozhodla natrvalo odstoupit.“ "Poté, co jsem byla nucena na několik měsíců opustit svou oblíbenou práci kvůli zdravotním problémům, mohu s radostí říci, že jsem na dobré cestě k tomu, abych se cítila mnohem lépe.“ "Tato vynucená absence v pořadu změnila můj pohled na to, co bych měla dál dělat, a tak jsem se rozhodla, že je čas věnovat se novým výzvám.“

Young moderovala 496 epizod pořadu a také stála v čele oslav jeho 70. a 75. výročí. Mezi jejími "trosečníky" byli například Zadie Smith, David Beckham, Bruce Springsteen, Victoria Wood, Dame Kelly Holmes, Dame Judi Dench, George Michael, Alice Walker, Tom Hanks, pilot z druhé světové války Eric Winkle Brown a Sir David Attenborough. "To, že se se mnou stovky Trosečníků v průběhu let dělily o své triumfy, tragédie, trápení a stopy, bylo obrovskou ctí a poučením. Jsem Royi Plomleymu vděčná za genialitu jeho formátu a přeji pořadu i Lauren všechno nejlepší."
https://www.independent.co.uk/.../kirsty-young...
www.bbc.com/news/entertainment-arts-64063669
https://inews.co.uk/.../what-is-fibromyalgia-kirsty-young...
https://en.wikipedia.org/wiki/Kirsty_Young

Informace o revmatoidní artritidě a jejím soběhu s fibromyalgií: https://fibromyalgik.webnode.cz/.../revmatoidni-artritida/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Děkujeme za sdílení. Zvýšení povědomí může pomoci lidem kolem vás pochopit s čím se potýkáme.