Multitasking a FM

06.05.2019 18:51


Nejeden fibromyalgik si stěžuje, že po té co u něj FM vzplanula již nedokáže dělat více věcí najednou, tím je u něj snížená výkonnost jak v práci, tak v domácnosti. 
Dříve dokázal zároveň vařit, mýt nádobí, prát, psát s dítětem úkol, telefonovat a k tomu poslouchat rádio. Dnes i kombinace dvou činností by mohla znamenat chybné vykonání úkolu. Při vaření do pokrmu nevložíte všechny ingredience, nebo některé zaměníte (sůl za cukr, olej za ocet, pepř za skořici atd.), zapomenete vypnout sporák což už vedlo i k vyhoření kuchyně... Nádobí místo do dřezu házíte do koše, v lednici nacházíte co tam nepatří. Při mytí nádobí necháte puštěnou vodu a vytopíte místnost či dům, nevložíte mycí přípravek, zvolíte špatný program na myčce. To samé při praní, zde to končí i zničením oděvů. U řízení poslouchání rádia či telefonování může mít i tragické následky https://fibromyalgik.webnode.cz/…/rizeni-dopravniho-prostr…/. Pokud na vás bude někdo mluvit při placení, nebo vás bude rušit nějaký zvuk můžete přijít o finance, ztratit platební kartu. Při používání elektrického přístroje dojít k úrazu a tak by jsme mohly pokračovat.

Je hned několik důvodů proč nám dělá problémy dělat více činností najednou:

- Abnormální průtok krve mozkem, neobvyklé spojení mezi oblastmi mozku, dysbalance neurotransmiterů https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/, předčasné stárnutí mozku https://fibromyalgik.webnode.cz/…/proc-nedokazi-fibromyalg…/.

- Chronické bolesti zabírají velkou část funkce našeho mozku, způsobují únavu a fibromlhu https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibrofog-mlha-mozku/. Pokud nemáme pomocí léčby svojí bolest pod kontrolou má to negativní dopad na vaše rozhodovací funkce. Ty nám pomáhají spojit to, co se děje v nastalém momentu s našimi zkušenostmi z minulosti. Používáme je pro plánování a organizaci, pamatování detailů, uvažování, soustředění pozornosti, orientace v čase a místě, užití strategií a pro provozní paměť https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgicka-bolest-ov…/.
Porucha pracovní paměti je součást fibromlhy. Obvykle se to označuje jako krátkodobé vzpomínky, a to je to, co nám pomáhá vzpomenout si, proč jsme šli do určité místnosti, co nám někdo právě řekl, další krok v receptu, nebo ty tři věci, které jsme chtěli koupit v obchodě. Pracovní paměť je důležitou součástí multitaskingu, jedná se o specifický způsob práce či aktivity, současné vykonávání i více různých činností, resp.neustálé střídání jedné aktivity jinou aktivitou. Z tohoto způsobu činnosti se může stát i nežádoucí dlouhodobý sklon chování poznamenaný např. závadami i poruchami koncentrace pozornosti, nižší efektivitou aktivity a stresem. https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/…/multitasking-v-humanit…

Řada fibromyalgiků zastává v zaměstnání pozici s velkou zodpovědností, kde vaše chyby mohou způsobit vám i vašemu zaměstnavateli nemalé problémy a někdy i s fatálními následky. Můžete díky malé výkonnosti a chybám co děláte být v nelibosti u svých spolupracovníků a nadřízených, přijít o zaměstnání, dostat se do velkých finančních potíží, být trestně stíháni. Zaměstnání vás pak stresuje, frustruje, nepřináší uspokojení, zhoršuje vaše zdravotní potíže. Častěji jsme nemocní, máme větší absence a někdy je východiskem změna zaměstnání.

Multitasking zvyšuje výkonnost a ve většině zaměstnání zaměstnanec musí provádět více činností najednou jenže fibrofog napadá naši pozornost, a my pak nejsme schopni se zaměřit na jednu činnost a soustředěně se ji věnovat. Naše pozornost je roztříštěna, mozek je přehlcen informacemi, nedokážeme se koncentrovat, cítíme tlak, nervozitu a pokud máme i psychické problémy pak to může vést i ke zhroucení a vzplanutí nemoci.

Nelze očekávat, že zaměstnavatel a spolupracovníci budou pro vás mít pochopení - nefibromyalgik si nedokáže představit co se ve vašem těle odehrává. Proto základním řešením, aby jakákoliv činnost byla vykonávána spolehlivě je zapotřebí dělat vždy jen jednu věc - singletasking. 
Soustřeďte se vždy jen na jednu činnost a nenechte se ničím jiným rozptylovat. Díky tomu zvýšíte kvalitu své práce, budete pracovat efektivněji, zbavíte se chaosu ve svém životě, získáte větší disciplínu, soustředěnost, odbouráte stres, tlak, negativní pocity. Zaměřte vaše síly a pozornost na to, co zrovna děláte. Sepište si každé ráno na papír seznam úkolů (jen takový počet, který je pro vás reálné zvládnout) a postupujte popořadě. Naplno pracujte vždy na jednom, vyhraďte si na něj dostatek času. Udělejte vše pro to, abyste mohli být plně ponořeni do činnosti bez rušivých vlivů.
 https://www.motivp.com/…/Vite-ze-multitasking-je-pro-lidskou…

Na důležité úkony potřebujeme zapojit svůj neo-kortex, tj. tu část mozku, kde sídlí vědomost, vyšší myšlení a kreativita. Tato část mozku je však vysoce náročná na spotřebu energie a na plnou pozornost. A pokud fibromyalgik je ovlivněn bolestí, únavou a kognitivními potížemi často to není možné. Z tohoto důvodu odkládají pacienti důležité činnosti na dobu ,,až jim bude dobře´´. Nedokáží udělat to hned, jak často společnost vyžaduje což způsobuje mnoho obtíží, odevzdání po termínu, pokuta, zloba od okolí, stres.

- U FM se vyskytují poruchy spánku, ráno vstáváme neosvěženi a obvykle po probuzení je naše fibrofog horší a trvá i hodiny než se mlha rozplyne, do té doby obvykle nejsme schopni dělat jakoukoliv činnost zodpovědně, pokud jsme ovlivnění léky, zvláště na spaní je to ještě horší. 

!!! V čase, kdy je naše mysl nejbystřejší do doby než se unavíme měli bychom vykonat činnost, která vyžaduje zvýšenou pozornost !!!

Jsou dny, týdny i měsíce, kdy ovšem takové činnosti nejme vůbec schopni, ale termín hoří a pokud nám s tím nikdo není ochoten pomoci můžeme se dopustit chyb  
Někdy pokus o dělání více věcí najednou, může vést k smyslovému přetížení, což může vést k vyvolání záchvatů úzkosti nebo jiných příznaků.

- Chronický (dlouhodobý) stres má negativní vliv na naše rozhodování a pracovní paměť a nutí nás chovat se impulzivně. Jsme tedy náchylnější k úzkostem a depresím. Dále je ovlivněna část mozku zvaná amygdala. Jinak se jí také říká mozkové centrum strachu. Stres zvětšuje její velikost a vytváří se v nás ještě více strachu a úzkosti. Je to tedy takový začarovaný kruh.

 

Mozek může fungovat efektivně pouze v relaxovaném stavu, klidu a bez vnějších či vnitřních rušivých intervencí https://www.businessanimals.cz/ba/clanky/singletasking/
Naučte se zvládat stres https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvise…/uzkostnost/stres/.
Pravidelně relaxujte https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lecba-…/psychika/relaxace/.
Každou situaci prodýchejte https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dychani/
Dodržujte pitný režim a mějte vhodně sestavený jídleníček https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Mozek je velmi energeticky náročná tkáň, neumí si utvářet zásoby energie, proto potřebuje její neustálý přísun. A to v podobě glukózy, která je jediným zdrojem energie pro mozek, kterou spaluje za přítomnosti kyslíku. Mozková činnost může spotřebovat až 20% celkové energetické spotřeby organismu.

Vhodná strava bohatá na vitaminy a minerální látky pomůže ke správnému fungování mozkových buněk. 

A které jsou nejdůležitější?
Vitamín B12 https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-b12-kobalamin/,
hořčík https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/
zinek https://fibromyalgik.webnode.cz/news/zinek/
jód a železo https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/.

- I ostatní symptomy FM a přidružené diagnózy mají negativní vliv na kognitivní funkce https://fibromyalgik.webnode.cz/nov…/souvisejici-onemocneni/.

- V případě, že vás mimo FM trápí i deprese, je nutné se intenzivně věnovat léčbě, jelikož deprese má reálný a měřitelný vliv na paměť a kognitivní funkce mozku. Zpomaluje myšlení, zabraňuje schopnosti rozhodování a pamatování si běžných věcí. Deprese nejen ničí existující mozkové buňky, ale omezuje i tvorbu nových. Kromě toho způsobuje zkracování spojů mezi neurony, které vedou signály od jedné buňky k druhé. Je dokázáno, že pokud se nemocný začne úspěšně léčit (a to nejen léky), jeho stav se velmi výrazně zlepší a postupně se obnoví i mozkové funkce a jedinci se opět vrátí jasné myšlení i dobrá nálada. https://www.novinky.cz/…/367604-nejvetsi-nepratele-naseho-m…

- Kuřáci co se paměti týče, jsou na tom o poznání hůř než nekuřáci. Pokud skončíte s kouřením, výrazně si zlepšíte nejen krátkodobou paměť, ale celkově svůj zdravotní stav.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgicky-syndrom-n…/

Jak je výše uvedeno základním řešením, aby jakákoliv činnost byla vykonávána spolehlivě je zapotřebí dělat vždy jen jednu věc a plně se na ní soustředit. Když vaříte je vhodné dát přednost jednodušším receptům, veškerou činnost dělat bez rušivých elementů (rádio, Tv, PC, rozhovor, zpěv). Říci okolí, že když vypisujete složenku, formuláře atd. nesmíte být rušeni. A především náročnějšími činnostmi, kde je zodpovědnost buď někoho pověřit či alespoň, aby po vás vše zakontrovali a tím jste předešly neblahým následkům. Pokud pro činnost vyžadujete ticho a okolí nemůžete ztišit použijte špunty do uší či sluchátka, jednoduché a efektivní řešení.

Samozřejmostí by měla být léčba všech symptomů, správná strava, nepřepínání se a dennodenní trénink paměti!
https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

 

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. 
Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.