Nahlížení do spisu

04.08.2019 15:16


V každé věci se na úřadě zakládá spis a je označen spisovou značkou. Spis tvoří zejména podání, protokoly, záznamy, písemná vyhotovení rozhodnutí a další písemnosti, které se vztahují k dané věci. Přílohou, která je součástí spisu, jsou zejména důkazní prostředky, obrazové a zvukové záznamy a záznamy na elektronických médiích. Spis musí obsahovat soupis všech svých součástí, včetně příloh, s určením data, kdy byly do spisu vloženy.

Při každém řízení např. o Příspěvku na péčí nebo o průkazu OZP máme právo nahlížet do spisu po celou dobu řízení. A také nás k tomu vyzve příslušný Úřad práce. Je to naše nejdůležitější právo, spolu s právem činit si výpisy a právo na to, aby správní orgán pořídil kopie spisu nebo jeho části. 
Úřad je povinen předložit nám k nahlédnutí kompletní spis se všemi přílohami a soupisem všech jeho součástí během celé své pracovní doby kterýkoli pracovní den. Dle Správního řádu č. 500/2004 Sb. není nahlížení do spisu omezeno jen na úřední hodiny či dny, kdy je možné nahlížet, ani se třeba není k tomu u úředníka objednávat a v případě, že příslušný pracovník je nepřítomen nebrání to, aby vám bylo umožněno nahlídnout do spisu a pořídit si kopie. O nahlédnutí jakékoli osoby do spisu pořídí správní orgán záznam, který do spisu založí.
Spis nemůže opustit úřad, ale máte právo si pořídit kopie. Právo na pořízení kopií se týká celého spisu (kromě utajovaných skutečností), včetně příloh a soupisu jeho částí. V případě, že si samy pořídíme kopie pomocí např. fotoaparátu je to zdarma. Pokud však si necháme části spisu okopírovat úředníkem podléhá to poplatkové povinnosti podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.

Po celou dobu řízení až do vydání rozhodnutí můžete upozornit na nesrovnalosti či kopie použít při sepisování odvolání nebo námitky.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500