Námitkové řízení

01.08.2020 16:24

V případě, že vám nebyl přiznán požadovaný invalidní důchod, došlo ke snížení stupně či k jeho odebrání nebo nesouhlasíte s jeho výší můžete podat proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení písemnou námitku do 30 dnů ode dne převzetí rozhodnutí. V případě, že jsou námitky podány po této lhůtě, není k nim přihlíženo – rozhodnutí o důchodu je vždy zasíláno doporučeně do vlastních rukou adresáta. Česká správa sociálního zabezpečení má tedy přesnou informaci, kdy bylo rozhodnutí přijato. Poučení o postupu při podání námitek je součástí každého rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení.

Námitka se nepodává proti posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem, ale proti rozhodnutí ČSSZ, které je vydáno na základě lékařského posudku. Námitky pouze proti lékařské zprávě jsou nepřípustné a zamítnuty. Správným postupem je tedy podání námitek proti rozhodnutí o invalidním důchodu, kde se v těchto námitkách uvede, proč se považuje lékařský závěr za nesprávný.

Proti rozhodnutí ČSSZ se nepodává odvolání § 88 zák. č. 582/1991 Sb.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-582

Pokud svou “námitku” nazvete “odvolání”, případně jakkoliv jinak, nemusíte se obávat, že by ji ČSSZ nepřijala – ČSSZ se vždy řídí skutečným obsahem daného podání a pokud z jeho obsahu bude vyplývat, že se jedná o námitku (i když nazvanou odvolání), ČSSZ podle toho bude postupovat.

Námitky lze podat u orgánu, který rozhodnutí vydal, tj. přímo u ČSSZ, nebo u kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ/PSSZ/MSSZ). O námitkách rozhoduje pouze ČSSZ, přičemž může rozhodnout i v neprospěch účastníka řízení (výsledek může být horší než původní rozhodnutí).

Námitka musí obsahovat údaj o tom, proti kterému rozhodnutí směřuje – na rozhodnutí je vždy uvedeno číslo jednací, vždy se jedná o rodné číslo, vztahující se k danému případu (v naprosté většině případu rodné číslo žadatele o důchod). Dále by v námitce mělo být uvedeno, v jakém rozsahu rozhodnutí napadá a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo – v námitce by nemělo být pouze uvedeno, že s rozhodnutím nesouhlasíte, ale měli byste jasně zdůvodnit, proč s rozhodnutím ČSSZ nesouhlasíte. Není-li v námitce uvedeno, v jakém rozsahu odvolatel rozhodnutí napadá, platí, že se domáhá zrušení celého rozhodnutí.

Z podání musí být také zřejmé, kdo námitku podává, které věci se týká a co se navrhuje. Fyzická osoba uvede v podání jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování. Námitka dále musí obsahovat označení správního orgánu, jemuž je určeno (tj. Česká správa sociálního zabezpečení) a podpis osoby, která námitku podává. K podání námitky není třeba tiskopis. Obsah podání nesmí být hrubě urážlivý. V případě takového podání může ČSSZ uložit tomu, kdo je učinil, pořádkovou pokutu až do výše 50000,-Kč.

Vzor námitky: https://www.vaclavkrasa.cz/…/opravny-prostredek---namitka-pr…

Posouzení zdravotního stavu v námitkovém řízení provádějí lékaři ČSSZ určení k posuzování pro účely řízení o námitkách, kteří jsou organizačně odděleni od lékařů OSSZ/PSSZ/MSSZ a nepodílejí se na zpracování posudků OSSZ/PSSZ/MSSZ, na jejichž základě jsou vydávána rozhodnutí ČSSZ.

Česká správa sociálního zabezpečení má na rozhodnutí o námitkách 30 dní. Závisí-li rozhodnutí o námitkách na posouzení zdravotního stavu, prodlužuje se lhůta na vyřízení námitky o 60 dnů. Při rozhodování o námitce, ve které je napadáno posouzení zdravotního stavu je tedy lhůta na vyřízení námitky 90 dní. Jde-li o zvlášť složitý případ, je možné lhůtu na vyřízení námitek prodloužit o dalších 30 dní (tedy 120 dní).

Námitky nemají odkladný účinek, s výjimkou námitek podaných proti rozhodnutím, kterým bylo důchodci nařízeno vrátit ČSSZ přeplatek na důchodu. Jestliže vám tedy byl rozhodnutím ČSSZ odebrán nebo snížen invalidní důchod, podáním námitky zastavení nebo snížení důchodu neoddálíte. V případě, že by vaše námitka byla úspěšná, bude vám důchod zpětně doplacen.

Podání námitky je nezbytným předpokladem k tomu, aby se věcí mohl později zabývat soud. Proti rozhodnutí o námitce je možné do dvou měsíců od jejího obdržení podat žalobu u místně příslušného krajského soudu nebo u Městského soudu v Praze. Při podání žaloby nemusíte být žalobce zastupován advokátem (každý však musí sám zvážit, zda žalobu dokáže podat). Podání žaloby je osvobozeno od soudních poplatků. Zdravotní stav pro soud posuzuje posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí.
https://www.cssz.cz/namitkove-rizeni
https://www.naseduchody.cz/clanek_63-namitka-odvolani-proti…
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.