Nejlepší boty pro lidi s fibromyalgií

02.12.2023 18:43

"Mám velké bolesti a nedaří se mi najít boty, které by mi vyhovovaly. Má někdo nějaký nápad, jaký typ obuvi je lepší? Vyzkoušela jsem jich už tolik a všechny byly tak nepohodlné a nohy mě strašně bolí. Mohl by mi někdo poradit, co je dobré a co ne, prosím?" - Jackie

To je opravdu častý problém těch z nás, kteří trpí fibromyalgií.
 

Lidé s fibromyalgií mají změněný vzorec chůze při běžné rychlosti, mimo to chodí pomaleji, s nižší kadencí a délkou kroku. Někteří uvádějí, že vydrží chodit sotva 10 minut, než je začnou nohy opravdu silně bolet. Bolest a únava chodidel neustává ani v klidové poloze.

Kanika Monga, revmatoložka ze McGovern Medical School při UT Health a UT Physicians v Houstonu, poznamenává, že bolest nohou u pacientů s fibromyalgií může být způsobena i jinými onemocněními. "Pro nás jako revmatology je nesmírně důležité, abychom byli schopni identifikovat a diagnostikovat imitátory FM a komorbidní stavy."

Mnoho fibromyalgiků trápí také myofasciální bolestivý syndrom, při němž trigger points (TrP) - spoušťové body ve svalech chodidla způsobují přenesenou bolest. Lidé s FM trpící bolestí nohou vykazují vyšší tlakovou hypersenzitivitu v plantární oblasti. Nocicepce z hlubokých tkání chodidla přispívá alespoň částečně k některému aspektu změněného vzorce chůze. A tím, že u FM nejsou významné rozdíly ve spotřebě kyslíku nebo energetickém výdeji při chůzi, únava souvisí se zvýšenou svalovou bolestí.

Dotazníky Foot Health Status Questionnaire (FHSQ) prokazují u fibromyalgiků specifické problémy nohou, jako je vbočený palec (hallux valgus), bolest paty (kalkaneální apofyzitida), výška nožní klenby, menší deformity prstů, bolest paty a chodidla (plantární fasciitida), plíseň nehtů (onychomykóza) nebo hrubnutí kůže (hyperkeratóza). Nejedna studie potvrdila horší kvalitu života související se zdravím nohou a celkového zdraví ve srovnání se zdravými jedinci. To může být způsobeno centrální senzibilizací a také silnou bolestí nohou, kterou nelze ovlivnit běžnými analgetiky.

Lidé s fibromyalgií by měli o svá chodidla pečovat stejně jako o zbytek těla

Koneckonců, naše nohy nás přesouvají z místa na místo, pomáhají při cvičení a podílí se na udržování rovnováhy. "Je nesmírně důležité, aby lékaři své pacienty vzdělávali v oblasti fyziologie chronické bolesti a spolupracovali s pacientem na identifikaci důležitých příznaků a očekávání od léčby." (Kanika Monga,2019)

Jak zmírnit bolest nohou

Pokud je bolest nohou způsobena nějakým zraněním nebo překrývajícím se onemocněním, může vám lékař pomoci najít správnou léčbu. V opačném případě musíte najít způsoby, jak ji zvládnout. Některé z těchto doporučení pomohly lidem zmírnit bolest nohou, ale mějte na paměti, že se jedná o osobní zkušenosti a nemusí fungovat u každého: Měkké dobře odpružené pantofle, tlusté ponožky nebo diabetické ponožky, boty s měkkou podrážkou, máčení v horké vodě s epsomskou solí, jemné protahování, velmi jemná masáž, chladivý krém, ortopedické pomůcky.

I když vhodně zvolená obuv neodstraní bolesti, může je zmírnit. Ale nikde nenajdete "návod", takže musíme vycházet z osobních zkušeností a učit se jeden od druhého. Najít nejlepší způsoby, jak snížit bolest nohou, může chvíli trvat a je třeba experimentovat. Pro někoho rozdíl v obuvi, výběru punčochového zboží, vložek do bot nic neznamená, pro jiného může jít o zvýšení kvality života.

Zde je popis toho, co hledám u bot:
  • Především dobré odpružení, abych se vypořádala s bolestmi nohou. Dříve jsem měla ráda boty s tvrdou podrážkou, jako jsou Birkenstocks, ale ty už vůbec nesnáším. Nyní pro mě platí, že čím měkčí podrážka, tím lépe.

  • Mým požadavkem číslo dvě je podpora klenby - nic, co by mě hodně tlačilo na klenbu, ale aspoň něco málo.

  • Třetí je dostatek prostoru, aby nic nikde netlačilo. Moje nohy nejsou široké, ale mnoho mých bot ano.

  • Dobré boty mohou být drahé, ale ne vždy musíte utratit víc, abyste dostali něco pohodlného. Obvykle nakupuji v obchodech s levnou obuví nebo vyhledávám výprodeje.

Rada od podiatra (odborník na nohy): "Nekupujte Skechers (nejhorší obuv !!). Pořiďte si nějaké podpůrné běžecké boty New balance nebo ASICS. Saucony a Dr. Comfort jsou také skvělé."

Absolutně nevhodné jsou boty s kinetickou podrážkou (zakřivený tvar)

Obuv typu "shape-ups" nebo jiná obuv pro zpevnění je konstruována tak, aby vás udržovala v nerovnováze. Nutí vás používat svaly na nohou a hýždí, k tomu, abyste se udrželi ve vzpřímené poloze. Nadměrné namáhání našich již tak citlivých a ztuhlých svalů vede ke zhoršení bolesti a únavy. A tím, že trpíme závratěmi zvýšilo by se riziko pádů.

Nejlepší boty pro lidi s fibromyalgií

Lékařka M.G. Rana doporučuje boty Z-CoiL. Dělají zázraky s lidmi trpícími artritidou, silnými bolestmi dolní části zad, plantární fascitidou a fibromyalgií. Je frustrující mít takovou bolestí postižené tělo. S těmito botami mohou být mnohem aktivnější, částečně proto, že snižují bolest, a částečně proto, že výrazně snižují únavu. Přísahám na ně a doporučuji je každému, kdo se ptá na nejlepší boty pro osoby trpící fibromyalgií. Cena je trochu těžší na překousnutí, ale kvůli výhodám stojí za to. Lidé zaznamenali výrazné snížení bolesti kyčelních kloubů a byli schopni chodit rovnoměrnějším krokem. Boty jim poskytly okamžitou úlevu od bolesti nohou a zjistili, že i brzy ráno, kdy je nohy bolí nejvíce, mohou bez problémů chodit, pokud mají na sobě "spirály". Boty Z-CoiL jsou speciálně navrženy tak, aby ulevily od bolesti. Jsou vybaveny Z-Orthotic, pevným základem, který poskytuje nohám dodatečnou oporu. Pružina pod patou pomáhá tlumit nárazy při každém kroku, které mohou být zvláště nepříjemné, pokud trpíte fibromyalgií. Podrážka pomáhá, aby byl každý krok plynulý a bez námahy, Z-CoiL mají také téměř centimetrové polstrování, které pomáhá chránit chodidla. Když trpíte bolestí způsobenou fibromyalgií, může vám i chůze způsobovat bolest. Obuv Z-CoiL byla zkonstruována a navržena pro úlevu od bolesti. Jsou si tak jistí, že si je oblíbíte, že vám dají 30 dnů na vyzkoušení. Přesně tak, máte 30 dní na to, abyste chodili, běhali, testovali a rozhodli se, zda obuv Z-CoiL funguje i ve vašem reálném životě.  Pokud ne, pošlete boty zpět a oni vám vrátí peníze bez jakýchkoli otázek.  Obuv Z-CoiL NENÍ třeba vracet v novém stavu.  (pro jistotu si tuto informaci ověřte)
https://zcoil.com/shoes-to-help-fibromyalgia-sufferers/
https://www.amazon.com/Z-CoiL-Womens-Freedom-Resistant-Leather/dp/B004W344L2/

Několik doporučení pacientů týkajících se obuvi:

Dr. Scholl, New Balance, Saucony, Brooks, Dansko, Asics, Fila, Algeria, Nike Free TR7, Adidas z obláčkové pěny, Tamarac, Birkenstock s měkkým lůžkem Arizona's, Balenciaga, Skechers s gumičkou bez tkaniček, Jordan, Dankos, Glycerin, Crocs, Doc Martens, Rock Springs, Keen, Merrell's, Cloud Steppers by Clark, Ortho, Drew, UGG, Ariat, Dr. Comfort, Vionics, Aetrex, Abeo, Naot, Haflinger, Easy spirit old. Jak vidíte vhodná obuv pro osoby s fibromyalgií je stejně rozmanitá jako pacienti sami.
https://www.fibromyalgiaresources.com/footwear-fibromyalgia/
https://www.fibromyalgiaresources.com/winter-shoes-for-fibromyalgia/
https://themighty.com/topic/fibromyalgia/shoe-brands-fibromyalgia/
https://walkhero.com/collections/best-shoes-for-fibromyalgia
https://www.kurufootwear.com/collections/womens-shoes-fibromyalgia
https://www.lifebing.com/best-shoes-for-fibromyalgia-foot-pain-2023/
https://www.youtube.com/watch?v=-wet_eWacgE

Samozřejmě to, co je pohodlné pro jednoho člověka, nemusí vyhovovat jinému. Nejlepší je vyzkoušet si širokou škálu bot, abyste zjistili, v čem se cítíte nejlépe. 

Ani kvalitní boty nemusí plně vyhovovat vašim požadavkům na měkkost, k té se dá dopomoci pomocí vložek do bot.

Odborníci doporučují přidání individuálně zhotovených vložek do bot k běžné péči u pacientů s fibromyalgií

Pokud si nechcete kupovat nové boty, možná byste měli zvážit kvalitní vložky do bot. Jsou vyrobeny ze specializovaných materiálů, které absorbují nárazy a tlumí chodidla. Ortopedické vložky na míru jsou navrženy tak, aby se přizpůsobily konturám chodidel a poskytovaly správnou podporu klenbám, patám a dalším oblastem, které mohou být zasaženy bolestí související s fibromyalgií. Individuálně zhotovené vložky poskytnou účinnější možnost léčby bolesti nohou související s fibromyalgií než volně prodejné vložky nebo jiná obecná řešení. Pro ty, kteří mají omezený rozpočet, mohou být trochu drahé, ale bonusem je, že je můžete vkládat do různých bot. Pokud je to možné, pořiďte si takové, které jsou pod celé chodidlo. Pokud si pořídíte jen pod část chodidla, může vás ten přechod tlačit a neposkytnou potřebný komfort.

Je známo, že pacienti s fibromyalgií mají difuzní a silné bolesti dolních končetin a také bolesti v dolní části zad. Při těchto zdravotních potížích se běžně doporučují ortopedické vložky na míru. V jedné studii při nošení individuálně zhotovených vložek do bot došlo ke zlepšení během prvních 6 týdnů používání vložek, v následujících 6 týdnech sice už ke zlepšení nedošlo, ale ani ke zhoršení (a to se počítá!). Ortopedické vložky do bot korigují nadměrné namáhání různých kloubů ze strany na stranu a snižují biomechanické zatížení kotníku, kolene, kyčle a páteře. Pro příklad při nadměrné pronaci kotníků (prohnutí kotníku směrem dovnitř při zatížení chodidla) je k chůzi zapotřebí až 7x více energie. Chronická únava je častým problémem pacientů s FM, a čím méně energie se vydá při chůzi, tím více energie zbude na další každodenní úkoly. Zvláště, když lidem s fibromyalgií je stále častěji předepisována pohybová terapie, včetně cvičení s vlastní vahou, s cílem zlepšit celkovou kondici, jsou žádoucí opatření, jako např. individuálně zhotovené vložky do bot, které mohou přispět ke zlepšení zejména bolesti dolních končetin nebo usnadnění chůze a cvičení s vlastní vahou.

Kam se obrátit:

Ortoprotetikové, jsou vyškoleni v hodnocení a léčbě různých patologií a onemocnění, včetně fibromyalgie. Mohou vám pomoci s problémy týkajícími se chodidla a dolní končetiny. To může spočívat v předepsání nebo úpravě obuvi, individuálních vložkách do bot nebo volně prodejných vložkách nebo v technikách cvičení a protahování v rozsahu pohybu, abyste se ujistili, že můžete efektivně udržovat úroveň své aktivity. https://www.solescience.ca/fibromyalgia/

Pantofle a ponožky

Pro řadu z nás platí, že studené nohy = bolestivé nohy a teplé nohy = oteklé, bolavé nohy. Řada z nás se snaží udržet nohy v pohodlí, a když to neuděláme, máme problém. V zimě se je snažte mít přikryté. Pokud zmrznou, možná budete potřebovat vnější přísun tepla, například použít vyhřívací polštářek nebo rýžový sáček, abyste je zahřáli. Pokud vám nohy a/nebo ruce prochladnou natolik, že zmodrají, měli byste se poradit se svým lékařem o Raynaudově syndromu, který je u nás běžný. Může způsobit trvalé poškození, tak ho nepovažujte jen za další příznak fibromyalgie. V létě může být zapotřebí ledových obkladů nebo ponoření do studené vody, aby se zchladily. Lepší je doma nosit pantofle z paměťové pěny než chodit bos. Dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomila, jak moc mohou pomoci správné ponožky! Na zimu spací teplé ponožky a v létě bambusové. Důležité je, aby nezpůsobovali žádné nerovnosti, které mě dřou do pokožky a vyvolávají pálení. Aby teplé ponožky dodaly polstrování nepříliš pohodlným botám. Pokud vám pružné lemy způsobují velkou bolestivost volte diabetické ponožky.

Odborníci doufají, že zdravotníci budou věnovat více pozornosti celkové kvalitě života pacientů s FM a kvalitě života související s nohama (Patricia Palomo-López, 2018). Dotazník Foot Health Status Questionnaire (FHSQ) lze považovat za nástroj kvality života související s nohama a celkovým zdravím se specifickými doménami nohou (bolest, funkce nohou, zdraví nohou a obuv) a doménami celkové pohody (celkové zdraví, fyzická aktivita, společenská aktivita, energičnost).

13 otázek Dotazníku zdravotního stavu nohou, které hodnotí 4 oblasti zdraví nohou: bolest, funkci, celkové zdraví a obuv.

1. Jakou míru bolesti nohou jste pociťovali během posledního týdne?
2. Jak často jste měl/a bolesti nohou?
3. Jak často vás bolely nohy?
4. Jak často jste pociťoval(a) prudké bolesti nohou?
5. Způsobovaly Vám nohy potíže při práci nebo činnostech?
6. Byl/a jste kvůli svým nohám omezen/a v práci, kterou jste mohl/a vykonávat?
7. Jak moc Vás zdravotní stav nohou omezuje při chůzi?
8. Jak moc Vás zdravotní stav nohou omezuje při chůzi do schodů?
9. Jak byste zhodnotil/a svůj celkový zdravotní stav nohou?
10. Je těžké najít boty, ze kterých mě nebolí nohy.
11. Mám potíže sehnat boty, které by mi seděly.
12. Jsem omezen/a v počtu bot, které mohu nosit.
13. V jakém stavu jsou podle vás obecně vaše nohy?
https://kineticlearningcentre.com/pdf/fhsq_full.pdf

 

Zdroje:
https://www.verywellhealth.com/finding-footware-with-fibromyalgia-3972981
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31110536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22426704/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27257287/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6524194/
https://www.medpagetoday.com/reading-room/acrr/generalrheumatology/82260
https://www.happyfeetuk.net/about/conditions-ailments/fibromyalgia/
https://www.kaisertherapy.com/blog/51401-fibromyalgia-and-foot-orthotics
https://biltlabs.com/blogs/blog/how-to-relieve-fibromyalgia-foot-pain
https://www.fibromyalgiaresearchuk.com/wear-right-shoes-for-fibromyalgia
https://biocorrect.com/blogs/news/3-qualities-that-the-best-shoes-for-fibromyalgia-pain-have-in-common

Více informací na toto téma: https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/bolest-nohou/

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.