Nemocenské a invalidní důchod

02.03.2020 14:42


Nemocenské pojištění je pojištění, jehož cílem je pojistit krátkodobé následky některých sociálních událostí osob výdělečně činných, např. při dočasné pracovní neschopnosti, karanténě, při ošetřování a péči o člena domácnosti, nebo při těhotenství a mateřství.
Nemocenské pojištění je povinné jen pro osoby zaměstnané. Zaměstnavatel má za povinnost zaměstnance nemocensky pojistit. Jsou to tedy osoby v pracovním poměru, služebním poměru, zaměstnaní na dohodu o pracovní činnosti, zaměstnaní na dohodu o provedení práce, ovšem pokud výdělek přesahuje 10 000 korun, státní zaměstnanci, soudci, poslanci a odsouzení. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je účast na nemocenském pojištění dobrovolná. Nemocensky pojištěna je i osoba pracující mimo Českou republiku, pokud v ní má trvalý pobyt. Povinná účast na nemocenském pojištění vzniká tehdy, kdy je sjednaný příjem nad minimální částku 2 500 korun.

Nemocenské zaměstnanci náleží až od 15. dne trvání pracovní neschopnosti. Podmínkou je, že pacient byl lékařem uznán pro nemoc nebo úraz dočasně práce neschopným a bylo vyplněno hlášení pracovní neschopnosti (E-neschopenka). Za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti poskytuje náhradu mzdy zaměstnavatel. Ta náleží jen za dobu, v níž trvá pracovní vztah, který zakládá nemocenské pojištění. Zaměstnanec ji dostává pouze za pracovní dny, od července 2019 je také zrušena takzvaná karenční doba, takže jsou zaměstnanci vyplaceny i první tři pracovní dny nemocenské.

Náhrada mzdy není zdaňována a neplatí se z ní pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Období, po které jsou dávky nemocenské vypláceny, se nazývá podpůrčí doba. Délka podpůrčí doby začíná dnem, kdy byl zaměstnanec uveden do neschopnosti, a končí dnem, ke kterému je opět uschopněn, nebo do uznání částečné, popřípadě plné invalidity. Maximální délka podpůrčí doby je 380 kalendářních dní, pokud není stanoveno jinak.

Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok od 15. dne nemoci na nemocenské dávky od státu pouze za předpokladu, že si dobrovolně platili nemocenské pojištění nejméně 180 dní v posledním roce před začátkem čerpání nemocenské.

Pobírání invalidního důchodu samo o sobě nezakládá nárok na dávky nemocenského pojištění. Je-li však vedle něj současně vykonáváno zaměstnání či jiná činnost zakládající účast na nemocenském pojištění, nárok na dávky nemocenského pojištění při splnění stanovených podmínek vznikne. Pobírání invalidního důchodu pro invaliditu prvního či druhého stupně při současném výkonu výdělečné činnosti nemá vliv na nároky z nemocenského pojištění. Poživatelé invalidních důchodů pro invaliditu třetího stupně mají právní úpravou do určité míry omezeny nároky na nemocenské, neboť je zohledněn fakt, že jejich zabezpečení je zajištěno především pobíráním důchodu.

Předpisy o důchodovém pojištění neobsahují žádné ustanovení, které by omezovalo výdělkové možnosti poživatelů invalidních důchodů. Poživatelé všech tří stupňů invalidních důchodů tedy mohou využít svůj zbývající pracovní potenciál a podle svých možností, které jim omezuje nepříznivý zdravotní stav pracovat. Výše výdělku není nijak omezena. Abyste neohrozili pobírání svého invalidního důchodu, rozsah vašeho pracovního zatížení by měl odpovídat vaší snížené pracovní schopnosti o 70, 50 či 35 %, podle toho, jaký stupeň invalidity máte. Například při poklesu pracovní schopnost o 70 % asi nebudete schopni pracovat na plný úvazek, patrně ani na poloviční. To byste mohli při příštím přezkumu o invalidní důchod i přijít nebo by vás mohli přeřadit do lehčího stupně invalidity.

U příjemců invalidního důchodu pro invaliditu prvního a druhého stupně, kteří pracují a jsou zároveň účastníky nemocenského pojištění, činí doba pro poskytování nemocenské nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. V tomto případě je nemocenská stejně dlouhá jako u zaměstnanců bez ID. Odlišná situace nastává v případě, kdy je osoba příjemcem invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně. Tito lidé mají podle zákona o nemocenském pojištění podpůrčí dobu pro výplatu nemocenského zkrácenou. Celková podpůrčí doba u poživatele invalidního důchodu třetího stupně činí 84 dní. 84 dní se skládá z 14 dnů náhrady mzdy vyplácené zaměstnavatelem a 70 dní vyplácení nemocenského státem. Po uplynutí této doby můžete zůstat v dočasné pracovní neschopnosti, ale nárok na výplatu nemocenské mít již nebudete. Do podpůrčí doby se započítávají i předchozí doby nemoci z předchozích 380 dní, pokud od skončení poslední nemocenské neuplynulo alespoň 190 dní. V praxi to tedy znamená, že osoba, která pobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, může být v pracovní neschopnosti, jak dlouho bude, dle posouzení ošetřujícího lékaře, třeba, ale po uplynutí 70 kalendářních dnů ji již nebudou vypláceny dávky z nemocenského pojištění. Na poživatele invalidního důchodu pro invaliditu III. stupně nebo starobního důchodu se nevztahuje ochranná lhůta 7 kalendářních dnů po skončení pracovního poměru.

Pokud pobíráte invalidní důchod, máte při pracovní neschopnosti nárok na výplatu nemocenských dávek i invalidního důchodu zároveň. Pokud vám byl ID přiznán v průběhu podpůrčí doby (tzn. v průběhu vyplácení nemocenských dávek), pak má váš ošetřující lékař ze zákona povinnost ukončit vaši dočasnou pracovní neschopnost, a tedy i vyplácení nemocenských dávek, do 30 dnů od data uznání invalidity – v tomto případě by totiž docházelo k výplatě dvou dávek ze stejného důvodu.
V případě přiznání invalidity vaše pracovní neschopnost skončí podle zákona o nemocenském pojištění 30. dnem následujícím po dni, v němž budete uznána za invalidní. Datum, ke kterému budete uznáni invalidní, bude uvedeno v posudku o invaliditě. Po dobu, po kterou budete pobírat nemocenské dávky, Vám však invalidní důchod ze zákona nenáleží. Vyplatí se Vám tedy pouze nemocenské za zbývajících 30 dní, než dojde k u končení pracovní neschopnosti, a pak bude následovat vyplácení invalidního důchodu. Pokud po ukončení aktuální pracovní neschopnosti a přiznání invalidního důchodu ještě nebudete moct pracovat, může Vám i ošetřující odborný lékař vystavit nový doklad o pracovní neschopnosti (ne však na diagnózu na kterou byl přiznán ID). Při souběhu nemocenských dávek a ID pro invaliditu I. nebo II. stupně dávky lze v případě splnění ostatních podmínek pobírat i po skončení pracovního poměru.

Výpočet nemocenské, nemocenská 2020: https://www.penize.cz/kalkulacky/nemocenska

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-187
https://www.cssz.cz/web/cz/nemocenske
https://cs.wikipedia.org/…/www.nas…/duchodce-nemocenska.html
https://test.ligaportal.cz/article/soubeh-id-s-jinymi-davkami
https://www.penize.cz/…/412364-nemocenska-2020-spocitejte-s…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.