Nerovnováha mezi excitační a inhibiční neurotransmisí je spojena s fibromyalgií

02.11.2019 01:22

Činnost mozku výrazně ovlivňují neurotransmitery, látky tvořící se v nervové soustavě. Přenášejí nervové vzruchy mezi řídícími buňkami centrálního nervového systému (CNS) a řízenými buňkami svalů, žláz a tkání.

Nerovnováha neurotransmiterů je považována za hlavní příčinu mnoha příznaků fibromyalgického syndromu. Pacienti s FM mají nízké hladiny serotoninu, melatoninu, dopaminu, noradrenalinu. A naopak vysoké hladiny glutamátu jenž vedou k nízké hladině GABA. Neurotransmitery doslova ovládají každý systém v těle buď přímo nebo nepřímo. Ovlivňují příznaky fibromyalgie - zvýšené vnímání bolesti, únavu, poruchy spánku, depresi a úzkost. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/

Nedávno byl zveřejněn v časopise Pain nový výzkum - Regulace koncentrace kortikálních GABAA receptorů u fibromyalgie. Prokázal, že pacienti s fibromyalgií mají vyšší koncentrace v mozku receptoru nervových buněk, zvaného GABAA, který se podílí na přenosu nervových impulzů. https://cs.wikipedia.org/wiki/GABAA_receptor

Tato vyšší koncentrace je spojena s příznaky bolesti a zhoršenou funkcí. Regulace není omezena na typické oblasti mozku, kde dochází ke zpracování bolesti, ale na rozsáhlou část mozku. Zjištění získaná pomocí pozitronové emisní tomografie nebo PET skenů naznačují, že GABA signalizace - jedna z nejdůležitějších přenosových cest mezi nervovými buňkami - se v mozku mění u lidí s FM. Tato změna by mohla způsobit nerovnováhu mezi excitačním a inhibičním neuronálním signálem. Zvýšené hladiny glutamátu a snížené hladiny GABA v mozku fibromyalgiků jsou spojeny se zvýšenou citlivostí na bolest.
https://journals.lww.com/…/Up_regulation_of_cortical_GABAA_…
https://insights.ovid.com/crossref…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31569142

PET (pozitronová emisní tomografie) je zobrazovací metoda, která spadá do oboru nukleární medicíny. Pacientovi je před vyšetřením podáno radiofarmakum (při tomto výzkumu byl použit indikátor pro receptory GABAA, [F] flumazenil), kolem pacienta jsou umístěny na prstenci detektory, pomocí kterých lze získat tomografický řez tělem pacienta. Metoda je kombinována s výpočetní tomografií (PET/CT) nebo magnetickou rezonancí (PET/MRI) pro přesnější anatomickou lokalizaci metabolických změn. Vyšetření PET se používají hlavně v neurologii, onkologii a kardiologii. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgici-maji-rozsi…/

GABA a glutamát jsou nejmocnější neurotransmitery mozku, které mají pracovat v rovnováze. Jeden mozek uklidňuje, zatímco druhý jej stimuluje. Mozek používá glutamát k produkci GABA - gamaaminomáselná kyselina. Oba jsou esenciální neurotransmitery, které hrají důležitou úlohu v kognitivních funkcích.

U FM jsou hladiny glutamátu abnormálně vysoké, díky chronickému stresu. To způsobuje úzkost, nepokoj, neschopnost soustředění, zesílení bolesti, depresi a fibrofog. Vzhledem k úzkému vztahu mezi GABA a glutamátem se příznaky nedostatku GABA překrývají s nadbytkem glutamátu v mozku. Zvýšený glutamát je spojen s řadou neurologických onemocnění.
GABA uklidňuje mozek a podílí se na spánku, relaxaci, regulaci úzkosti a svalové funkce. Glutamát stimuluje mozek, abyste se naučili nové věci a vytvářeli vzpomínky. Nízké hladiny GABA u FM mohou mít za následek bolest břicha, zácpu a zhoršený střevní průchod. Výsledkem nedostatku GABA je nervozita, úzkost a panické poruchy, agresivní chování, asociální chování, nedostatek pozornosti, syndromy chronické bolesti a mnoho dalších poruch.
Když je glutamátu přebytek nadměrně stimuluje mozkové buňky a nervy a vede k neurologickému zánětu a buněčné smrti. Přispívá k široké škále neurologických poruch jako autismus, ALS, Parkinsonova schizofrenie, migréna, syndrom neklidných nohou, Tourettův syndrom, fibromyalgie, roztroušená skleróza, Huntingtonova choroba a různým záchvatům. Také k fibrilaci síní, nespavosti, hyperaktivitě, OCD, bipolární poruše, úzkosti. Podporuje bujení rakovinných buněk a zvyšuje růst nádorů. Může zvýšit množství nepřátelských mikrobů ve střevě a přispět k trávícím problémům.
Ke snížení glutamátu je potřebný enzym GAD, ten se může poškodit špatným stravováním, nedostatkem vitamínu B, přemnožením kvasinek, infekcí, lymskou boreliózou, diabetem, toxiny aj.

Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/

Problémy s hormony jsou často doprovázeny dysfunkcí GABA. Mnoho žen trpí nízkým progesteronem. Progesteron a GABA pracují společně, a proto pacient může mít problémy s GABA, které jsou způsobeny nerovnováhou progesteronu.

O faktu, že výkyvy progesteronu a testosteronu negativně ovlivňují FM se můžete dočíst zde:
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/vykyvy-progesteronu-a-te…/

Další příčiny dysfunkce GABA jsou anémie, špatná produkce energie, dysfunkční metabolismus amoniaku (často způsobený špatnou funkcí střev), špatný metabolismus cukru v krvi a toxicita.

Více informací o GABA a jak ji zvýšit: https://fibromyalgik.webnode.cz/…/gaba-kyselina-gama-amino…/

Sdílením článků pomáháte zvyšovat povědomí nejen o FM.