Nesteroidní antiflogistika u FM

05.03.2012 14:04
 
Nesteroidní antiflogistika NSA a paracetamol nejsou účinné při léčbě primární chronické rozšířené bolesti (fibromyalgie)

NSAID nesteroidní antiflogistika působí analgeticky již v nižších dávkách, ve kterých se ještě neprojevuje jejich protizánětlivý (antiflogistický) účinek. Často se předepisují místo analgetik, což však odborníci na léčbu bolesti považují za nesprávný postup (z důvodu nežádoucích účinků). Mohou způsobit náchylnost k peptickým vředům, selhání ledvin, alergickým reakcím a ztrátě sluchu. Rovněž zvýšit krvácivost ovlivněním funkce krevních destiček.

Užívání NSAID jako je ibuprofen nebo diklofenak, může vést k rozvoji chronické bolesti

Časná aktivace neutrofilů je velmi důležitá pro prevenci senzibilizace bolestivých drah. Zvýšením regulace imunitní odpovědi a zaměřením se na akutní bolest lze zabránit vzniku chronické bolesti.

"Ukázali jsme, že nezánětlivé léky, jako je paracetamol a antidepresiva, nebyly spojeny s chronickou bolestí. To naznačuje, že snížení regulace protizánětlivé imunitní odpovědi je příčinou chronické bolesti," řekl Diatchenko.

"Údaje naznačují to, co naznačují: NSAID mají negativní vliv na zotavení z bolesti. Jakmile budou k dispozici výsledky studií, řekl bych, že dny NSAID jsou sečteny, alespoň v jejich současném kontextu," řekl Mogil.

https://www.painresearchforum.org/news/198286-neutrophils-put-brakes-acute-pain-becoming-chronic

Mezi nejhorší pachatele poškození střevní bariéry patří dlouhodobé či časté užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), jako je ibuprofen, aspirin a antibiotika

NSAID mimo to způsobuje významné gastrointestinální poškození, vředy, perforace, krvácení a zhoršení IBD. 70% fibromyalgiků má zvýšenou střevní propustnost (LGS)

https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/syndrom-propustneho-streva/

 

Odkazy:

cs.wikipedia.org/wiki/Nesteroidn%C3%AD_antiflogistikum

chronicfatigue.about.com/od/treatingfmscfs/a/Nsaids-For-Fibromyalgia-And-Chronic-Fatigue-Syndrome.htm

www.fda.gov/downloads/Drugs/DrugSafety/ucm089162.pdf

https://www.angis.cz/angis_revue/ar_clanek.php?CID=204

 

Názvy NSAID:

Ibuprofenum: Ibuprofen, Advil, Brufen, Dolgit, Ibalgin, Ibumax, Iburion, Modafen, Neurofen, Panafen, Pedea.

Naproxen: Nalgesin S.

ACIDUM ACETYLSALICYLICUM: Aspirin, Acifein, Acylcoffin, Acylpirin, Aggrenox, Anopyrin, Godasal, Neo-cephyl, Tomapyrin.

Piroxikam: Flamexin, Hotemin, Piroxicam.

Ketoprofen: Keplat, Ketonal, Prontoflex.

Diclofenac: Almiral, Apo - diclo, Diclofenac, Dicloreum, Dolmina, Flector, Monoflam, Myogit, Neodolpasse, Olfen, Uniclophem, Uno, Veral, Voltaren.

CELECOXIBUM: Celebrex.