Neurogenní a systémový zánět u FM

06.10.2019 13:44


Spolu s genetickými, environmentálními a neurohormonálními faktory zánět hraje roli v patogenezi fibromyalgického syndromu. Nedávné důkazy o tomto vysoce studovaném tématu naznačují, že fibromyalgie má imunologické pozadí. Cytokiny / chemokiny, lipidové mediátory, oxidační stres a několik faktorů odvozených z plazmy stojí za zánětem FM.
https://www.semanticscholar.org/…/f82be067c4ddcd03f4aac6d5c…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6687840/

U pacientů s FM se nacházejí podstatně zvýšené zánětlivé markery hladin IL-7, CD40 a SIRT2 ve srovnání s kontrolami, což potvrzuje jak neurogenní, tak systémový zánět. Také mají rozsáhlou mikrogliální aktivaci, měřeno signálem [11C] PBR28 pomocí PET skenování. Mikroglie se během neurozánětu aktivují. Aktivovaná mikroglie uvolňuje prozánětlivé mediátory v mozku senzibilizující nervové dráhy nociceptivní (bolestivé) v mozku.
https://www.news-medical.net/…/Brain-Inflammation-in-Patien…
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgici-maji-rozsi…/

 

Neurogenní zánět:

- je výsledkem uvolňování různých neuropeptidů, chemokinů a cytokinů z periferních zakončení senzorických nervů v reakci na poškození tkáně nebo bolestivé podněty. Při nastavení hojení ran pomáhá neurogenní zánět udržovat tkáňovou integritu a usnadňovat obnovu tkání.
- je důsledkem centrální senzibilizace, která charakterizuje fibromyalgii https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/. Dr. Ginevra Liptan uvádí, že fasciální dysfunkce a zánět mohou být tím, co způsobuje centrální senzibilizaci. (Fascie - tenká vrstva pojivové tkáně, která obklopuje většinu vnitřních struktur je u FM poškozena zánětem)
- přispívá k mnoha charakteristickým rysům fibromyalgie, jako je abnormální citlivost, bolest měkkých tkání, periferní otoky, dermatografie, necitlivost a brnění. Způsobuje kožní projevy, lokální otok měkkých tkání a retenci tekutin, retikulární kožní zabarvení, livedo reticularis a zvýšené hladiny fibronektinu, což je tkáňový marker endoteliální aktivace. Pravděpodobně přispívá i k některým centrálním rysům, jako je kognitivní dysfunkce, únava a poruchy spánku.
- podílí se také na patofyziologii jiných stavů pozorovaných u řady pacientů s fibromyalgií, jako jsou migréna, syndrom dráždivého tračníku a močového měchýře, syndrom neklidných nohou.
- je pravděpodobně spojen s mnoha periferními rysy a možná s mnoha centrálními rysy, které charakterizují fibromyalgii. Je řízen dalšími faktory, zejména faktory souvisejícími s aktivací stresové reakce. K objasnění těchto asociací je nutný další výzkum. https://www.rheumatologyadvisor.com/…/the-role-of-neurogen…/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29556959