Neutrofily mají zásadní význam pro rozvoj chronické rozšířené bolesti při fibromyalgii

18.05.2023 04:02

Fibromyalgie (FM) je vyčerpávající rozsáhlé onemocnění primární chronické bolesti, vyskytující se u 2 až 4 % populace. Po celá desetiletí se o FM uvažovalo jako o onemocnění způsobeném výhradně neurotransmitery centrálního nervového systému - tato koncepce nám dala změnu životního stylu, antidepresiva a antikonvulziva - což nebyl zrovna vítězný recept. Nedávný výzkum odhalil důležité důkazy o změnách funkcí centrálního a periferního nervového systému a imunologické aktivity. I když přesná příčina není známa může jít o abnormální imunitní reakci vyvolávající zánět a poškození nervů v senzorických gangliích, shlucích nervových buněk nacházejících se v blízkosti páteře přenášejících různé smyslové podněty, včetně bolesti, doteku, vibrací, propriocepce (schopnost nervového systému zaznamenat změny vznikající ve svalech a uvnitř těla pohybem a svalovou činností) a teploty, z periferního do centrálního nervového systému. Jedním z klíčových účastníků této imunitní reakce jsou neutrofily, nejpočetnější typ bílých krvinek tvořících se v kostní dřeni. U lidí s fibromyalgií  se neutrofily vyskytují v neobvykle vysokém množství, jsou více aktivní a agresivnější než je běžné. Vysoce senzibilizované neutrofily ovlivňují nervy v dorzálních kořenových gangliích (DRG) a vyvolávají chronickou bolest (podílejí se na tvorbě a přenosu bolestivých signálů a na zesílení bolesti). Neutrofily také mohou produkovat více zánětlivých látek, jako jsou cytokiny a ovlivnit funkci mozku, způsobit změny nálady, paměti a kognice. Blokování vstupu neutrofilů do senzorických ganglií nebo snižování jejich aktivity může zmírnit bolest u FM.

Zhruba před deseti lety Martinez-Lavin navrhl, že dorzální kořenové ganglie jsou pro FM základním bodem. Dávalo to smysl. Kdybyste si měli vybrat jedno místo v těle, které by narušilo proces signalizace bolesti a způsobilo přecitlivělost na bolest, bylo by to pravděpodobně toto místo. Nezapomínejme, že herpesviry se zřejmě rády zdržují v DRG. Nativní imunitní systém je hlavním motorem zánětu, takže je logické, že se na něm podílí. Škoda, že se neutrofilům v souvislosti s FM a ME/CFS nedostávalo příliš pozornosti. Rychle reagující imunitní buňky jsou pravděpodobně první imunitní buňkou, se kterou se setká jakýkoli patogen. Při detekci známek poškození sledují chemické signály v krvi až k místu poškození a v tu chvíli prokličkují stěnami cév do intersticiálních prostor. Tam vyšlou poplach, a pokud je přítomen bacil, pokusí se ho pozřít (fagocytóza) a/nebo vylučují antimikrobiální proteiny, které ho poškodí, a/nebo vytvoří pasti podobné pavučině, které ho zachytí.

V nové studii britští vědci zkoumali roli neutrofilů v patogenezi fibromyalgie. Nejprve u myší vytvořili model fibromyalgie, pak jejich krev a sérum přenesli do zdravých myší. Zjistili, že krev vyvolala FM, ale sérum ne. Dospěli k závěru, že za to mohou cirkulující buňky v krvi. Poté krev filtrovali na čtyři imunitní podskupiny - T-buňky, B-buňky, neutrofily a monocyty - a každou složku vstříkli zdravým myším. Pouze myši, které dostaly neutrofily, vykazovaly známky trvající a opožděné zvýšené bolestivosti.

Když myším chemicky odstranili z krve neutrofily, reagovaly myši na bolestivý stresor normálně, to znamená, že dočasně vykazovaly známky bolesti, ale pak se vrátily do normálního stavu. Jejich chronická zvýšená bolestivost zmizela. Neutrofily nějakým způsobem vytvářely stav chronické bolesti. Povzbudivé je, že chronický bolestivý stav byl tvárný.

To ještě nebylo vše. Zkontrolovali, zda se neutrofily dostaly do dorzálních kořenových ganglií, a zjistili, že do nich skutečně pronikly. To bylo neobvyklé zjištění, protože neutrofily se do nervových buněk dostanou pouze tehdy, pokud jsou poškozené - a přitom se jednalo o zdravé myši. Předchozí studie ukázaly, že neutrofily mohou senzibilizovat neurony - poslat je do jakéhosi výbušného stavu, v němž reagují na nevhodné podněty - což je přesně situace, kterou pozorujeme u zvýšené bolestivosti vyskytující se u FM. Když se neutrofily pohnuly, a pohnuly se rychle - trvalo jen hodinu, než napadly dorzální kořenové ganglie poté, co byl vyvolán stav bolesti pomocí injekce karagenanu do lýtkového svalu. Všimněte si, že dorzální kořenové ganglie jsou od lýtka hodně daleko!

Dále se snažili určit, které typy neutrofilů by mohly být zapojeny, a identifikovali 11 různých subpopulací, z nichž jedna se vyznačovala sníženými hladinami imunitních faktorů (CXCR2, CD62L, CD11b, Ly6G a Ly6C) a byla nalezena uhnízděná v dorzálních kořenových gangliích. Tato subpopulace neutrofilů se může chovat příliš agresivně, protože má neobvykle vysoké hladiny receptorů, které reagují na "chemoatraktanty" - chemické signály, které vedou neutrofily do místa poranění. Tyto neutrofily jsou tedy zřejmě zvýšeně citlivé na jakékoli známky poranění. Jak víme, imunitní systém má schopnost léčit i ničit.

Poté přišel rozhodující okamžik - odebrali neutrofily od lidí s fibromyalgií a od zdravých lidí a vstříkli je do myší. Myši, které dostaly neutrofily od zdravých lidí zůstaly v pořádku, ale u myší, které dostaly neutrofily od pacientů s FM se objevily příznaky podobné fibromyalgii. Při testování zvýšené citlivosti zjistili, že myši, které dostávaly neutrofily od pacientů s FM, vykazovaly zvýšenou senzibilizaci na úrovni míchy i dorzálních kořenových ganglií.

Autoři sáhli ke studii z roku 2007, která naznačovala, že u FM dochází ke "zvýšené přilnavosti a náboru leukocytů do zánětlivých míst". Poměrně rozsáhlá literatura prokázala, že neutrofily hrají roli při akutní bolesti a zvýšené bolestivosti, ale toto bylo poprvé, kdy byly spojeny s přechodem do stavu chronické bolesti, který pozorujeme u fibromyalgie. Neutrofily jsou krátkověké - přežívají maximálně  4 nebo 5 dní - ale některé studie naznačují, že se jejich životnost může při onemocnění prodloužit.

Sice nezkoumali možnosti léčby, ale podařilo se jim pomocí protilátky proti neutrofilům zmírnit bolest u myší. Jeden lék proti neutrofilním protilátkám - Avacopan neboli Tavneos - byl schválen FDA k léčbě vaskulitidy spojené s neutrofily. Je to lék "první ve své třídě", tj. první lék svého druhu, který byl vyroben. Lék je v ČR na recept, pojišťovna jej nehradí.
en.wikipedia.org/wiki/Avacopan
mediately.co/cz/drugs/FjP8oJxiNwik2byyvQz2gef9XEy/tavneos-10mg-tvrda-tobolka

Co si z článku odnést:

Neutrofily (typ bílých krvinek) hrají u FM rozhodující roli při přechodu od akutní k chronické bolesti. Tyto poznatky přinášejí nový úhel pohledu na fibromyalgii, a pokud se potvrdí měly by nabídnout mnoho dalších možností léčby.

www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2211631120

www.healthrising.org/blog/2023/05/10/immune-disease-neutrophils-fibromyalgia/

www.osmosis.org/answers/dorsal-root-ganglion

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.