Novoroční předsevzetí - letos zhubnu!

02.01.2020 12:36

Přes svátky jste nabrali, cítíte se rozbolavěle, vše je vám malé, už se na sebe nemůžete koukat. Každý rok si dáváte předsevzetí, že hned po svátcích začnete s hubnutím, ale buď to dlouho nevydržíte nebo nějak na to nikdy nedojde ;)

Pro mnoho lidí s fibromyalgií je přibývání na váze a hubnutí další součástí každodenního boje. Vaší hlavní motivací by mělo být snížení zánětu, to povede ke snížení bolesti a k celkovému zlepšení zdravotního stavu. Není třeba kvůli tomu se stresovat, hladovět či chodit do posilovny, stačí zlepšit svůj životní styl.

Zvýšení tělesné hmotnosti je u pacientů s fibromyalgií běžné. Stále více času trávíme doma, neschopni cvičit a mnozí z nás se věnují jídlu, protože jsou příliš bolaví, než aby dělali něco jiného. Hubnutí je těžké i v těch nejlepších časech, ale v případě fibromyalgiků to lze vnímat jako další boj, na který jsme prostě příliš unaveni. Pokud se cítíme celí bolaví a smutní, nespokojíme se se stonkem celeru. Chceme šálek kávy a koblihy. Tak jak se zbavit nežádoucích kil? No, po vyzkoušení několika výstředních diet, které nikam nevedou, vám dojde, že potřebujete něco víc. To už není o snaze shodit pár kilo; potřebujete změnit celý svůj vztah k jídlu.
Stanovte si plán - hubnutí se může jevit jako hodně velký úkol, takže součástí této výzvy je vědět, kde začít. Nastavte si jako cíl požadovanou hmotnost - reálnou - a stanovte si pevný plán, jak jí dosáhnout. Mnoho lidí doporučuje držet se od váhy dál a brát každý den tak, jak přijde, ale i pravidelně vážení může být správný způsob, jak se soustředit na svůj cíl.
Deník - vedení potravinových záznamů je vhodné k tomu, abyste sledovali to, co jíte. Zapisujte si úplně všechno; díky tomu uvidíte, jak časté jsou ve skutečnosti ty "malé svačinky". Když měníte své zvyky, první krok je vždy nejtěžší a právě deník vám pomůže dostat se do nové rutiny. Jakmile zjistíte, že dietu neporušujete, nemáte gastroenterologické potíže můžete se zapisováním přestat.
Vyhněte se výstředním dietám, ty vám rozhodně nepomůžou – pomohou vůbec někomu? – Takže jediné pravidlo je řídit se rozumem a vyhýbat se extrémům. Nemusíte vyřadit všechny sacharidy, nemusíte se živit pouze džusem ani nemusíte užívat tablety nebo dietní koktejly. Zaměřte se na zdravé a chutné jídlo, které vás potěší. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zvyseni-a-snizovani-tele…/
Změňte své jídelní návyky, jezte 5x denně, dosyta, pijte hodně vody a vyhněte se potravinám, které zhoršují FM https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/. 

Abyste zabránili mnoha symptomům FM doporučuje se sledovat glykemický index potravin https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici…/hypoglykemie/.

 

Věřím, že při trošce dobré vůle se vám to povede a bude vám lépe.

www.facebook.com/fibromyalgik/posts/1042112686123954