Období Vánoc

02.01.2015 20:02

 

Vánoční svátky mají být šťastné období, ale přichází s nimy množství stresu a očekávání.

To může být náročné období i pro zdravé lidi a pro ty s FM a ME/CFS se může stát nejhorším obdobím v roce.
 

Studie 2008 ukazuje, že pozitivní události, stejně jako ty negativní mohou zhoršit příznaky FM.

Vliv pozitivních a negativních emocí na denní únavu u žen s fibromyalgií, revmatoidní artritidou a osteoartrózou

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596670/

 

Není dobře se vyhýbat zážitkům. Nestýkat se s přáteli, nechodit do kina aj. Ale musíme počítat, že často za to zaplatíme zhoršením zdravotního stavu :(

Vždy je dobré promyslet akci celou a na následující dny si neplánovat nic.

 

Fáze plánování vánočních či jiných prázdnin a dovolené:

Nejlepší věc, kterou můžete udělat je začít se značným předstihem a opravdu si rozložit práci.

Dělání v jeden den jedné činnosti, navštívení jednoho obchodu, zařízení jedné věci. Vždy naplánovat odpočinek.

Nezapomeňte pokud máte potravinová omezení, aby jste měly dostatek vašich potravin, návštěvy s tím byly obeznámené, nebo hotel připravoval vaší stravu.

Musíme počítat s tím, že budeme pravděpodobně z Vánoc příliš vyčerpáni, nemůžeme si dovolit nespat, zvláště pro ženy připravující Vánoce pro rodinu je to příliš mnoho námahy, zimní počasí nám způsobí poruchy termoregulace, můžeme mít záchvaty úzkosti, paniky, sezóní depresi a ohňostroj na Silvestra pro nás nemusí být příjemným zážitkem.

Některé dárky pro nás nejsou vhodné, aby nedošlo ke zklamání či nedorozumění raději svým blízkým řekněte co je a není pro vás vhodné.

https://chronicfatigue.about.com/od/The-Holidays/fl/The-Ultimate-Holiday-Resource-for-Fibromyalgia-amp-Chronic-Fatigue-Syndrome.htm

 

Novoroční předsevzetí s FM a ME/CFS

Osobně nejsem velkým fanouškem novoročních předsevzetí, protože je stejně skoro nikdo nedodrží. Není však na škodu zamyslet se nad našimi cíli, ke kterým je ale třeba přikročit vhodným způsobem. Cíle musejí být dosažitelné a musíme počítat se zdravotními výkyvy. Svůj cíl/cíle si zapište; je prokázáno, že lidé, kteří si své cíle zapíší a udají si důvody proto, proč chtějí nebo potřebují daných cílů dosáhnout, jich spíše dosáhnou. Pokud jste si vybraný cíl již někdy v minulosti zadali a nedosáhli jste ho, nezoufejte – zamyslete se nad tím, proč se to stalo (například, že jste měli osobní problémy, museli jste nastoupit na speciální dietu aj.)
 

„Sváteční“ deprese

Bez ohledu na to, jak jsme opatrní, naše symptomy nás mohou kdykoliv skolit a zmařit naše plány. Někteří z nás jsou osamocení, cítí se být zapomněni. „Sváteční“ deprese může zaskočit kohokoliv z nás, ať je již příčina pro ni jakákoliv.
Je důležité naučit se efektivně komunikovat s naším okolím. Pokud se to nenaučíme, nebudeme schopni převzít kontrolu nad naším životem. Někteří jedinci mají pocit, že musí být neustále příjemní a dobře naladění-především potom v přítomnosti s lidmi, kteří se o ně starají nebo těch, kteří jim věnují svůj čas. Sváteční deprese jsou rovněž často spojeny se zimními depresemi. Zimní deprese se řeší tzv. světelnou terapií (phototherapy), psychoterapií a léky.

 

Některé běžné symptomy „sváteční“/sezonní deprese:

° Nespavost nebo naopak neustálý spánek a polehávání

° Úzkosti

° Výkyvy váhy

° Pocity beznaděje a méněcennosti

° Problémy s koncentrací

° Zvýšený příjem alkoholu a léků

 

Pokud na sobě pozorujete tyto symptomy a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl, volejte na: Linka důvěry krizového centra: 284016666 - oboustranně anonymní služba.

Miliony lidí s FM a ME/CFS trpí depresemi-díky internetu můžeme být vzájemně v kontaktu a víme, že v tom nejsme sami; můžeme si vzájemně pomáhat, vyslechnout se. Pokud víte o někom, kdo má deprese, zajděte za ním nebo mu zavolejte/napište a dejte mu najevo, že není sám.

 

https://chronicfatigue.about.com/od/The-Holidays/fl/Part-II-Ultimate-FibromyalgiaChronic-Fatigue-Syndrome-Holiday-Resource.htm?nl=1

 

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian