Očkování COVID-19

04.01.2021 00:35

Mnoho z nás si klade otázky zda se může ve svém zdravotním stavu nechat očkovat nebo zda je očkování na COVID-19 bezpečné. Dezinformace o pandemii a očkování se šíří minimálně stejně rychle jako samotný koronavirus. A zorientovat se v tom všem je prostě a jednoduše někdy složité, zvlášť, když všichni máme obavy o to, jak bude situace vypadat za týden nebo za měsíc. Následují informace vám mohou pomoci při rozhodování:

Odborníci na fibromyalgii a ME/CFS se vyjadřují k očkování COVID-19:

www.healthrising.org/blog/2021/01/03/chronic-fatigue-fibromyalgia-experts-coronavirus-vaccine/

Health Rising bude provádět a zveřejňovat průzkum reakcí pacientů s ME/CFS/FM na očkování.

Německé společnosti pro revmatologii doporučují očkování:

Doporučují inaktivované i messengerových RNA vakcíny u pacientů se zánětlivými revmatickými chorobami. Bez ohledu na koronavirus také očkovat proti pneumokokům (určité patogeny, které způsobují těžký zápal plic) a chřipce. Existují důkazy, že lidé s vakcínou proti chřipce mají menší pravděpodobnost infikování SARS-CoV-2. Dále doporučují i očkování proti herpes zoster.

https://dgrh.de/Start/Wwissenschaft/Forschung/COVID-19/Imichtung-gegen-SARS-CoV2.htm

https://www.rheuma-liga.de/aktuelles/detailansicht/impfstoff-gegen-corona-hinweise-fuer-rheuma-betroffene

www.rheuma-liga.de/aktuelles/detailansicht/impfungen-das-muessen-menschen-mit-rheuma-wissen

Stanovisko České neurologické společnosti ČLS JEP k očkování proti coronaviru SARS-COV-2 u pacientů s neurologickými onemocněními:

https://aktivnizivot.cz/2020/12/27/stanovisko-ceske-neurologicke-spolecnosti-cls-jep-k-ockovani-proti-coronaviru-sars-cov-2-u-pacientu-s-neurologickymi-onemocnenimi/

Stanovisko České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP k očkování proti coronaviru SARS-COV-2:

https://www.csaki.cz/dokumenty/stanovsiko_k_ockovani.pdf

https://www.csaki.cz/aktualne/stanovisko-csaki-cls-jep-k-ockovani-covid-932

Doporučení pro očkování proti onemocnění COVID-19 mRNA vakcínami ze dne 30.12. 2020:

www.iniciativa-snih.cz/wp-content/uploads/2020/12/Doporučení-očkování-proti-nemoci-COVID-19_30.12.2020.pdf

Výzva ke zvládnutí současné epidemiologické situace s covid-19 a očkování:

www.vakcinace.eu/aktuality

COVID-19 a ME/CFS:

https://meassociation.org.uk/product-category/covid-19/

Očkování proti chřipce pro pacienty s ME/CFS:

Každý, kdo má kromě ME / CFS vážné zdravotní problémy, jako je astma nebo bronchitida, onemocnění srdce, jater nebo ledvin, cukrovka, oslabený imunitní systém nebo užívá steroidní léky je zvláště vystaven riziku vzniku závažných komplikací z chřipky. Studie prokázaly, že vakcína proti chřipce snižuje rizika. Ochrana však není úplná a liší se u jednotlivců. Ochrana se časem postupně snižuje a kmeny chřipky se časem mění. Každý rok je tedy třeba vyrábět nové vakcíny a lidem se zvýšeným rizikem se doporučuje, aby byli každý rok očkováni. Existují důkazy, že vakcína proti chřipce může snížit riziko cévní mozkové příhody. Vždy vám je nabídnuta ta, která je považována za nejefektivnější pro vaši věkovou skupinu. Poskytovaná ochrana se liší podle věku a vzhledem ke snížené účinnosti u lidí starších 65 let obsahuje vakcína také tzv. adjuvans. Jedná se o látku, která se přidává do vakcíny ke zvýšení imunitní odpovědi těla na vakcínu. Nejvhodnější čas očkování proti chřipce je podzim - od poloviny září do začátku listopadu. Trvá dva až tři týdny než je plně účinná. Pokud jste již byli očkováni proti chřipce a neměli žádné nepříznivé účinky je rozumné (ale není zaručeno) předpokládat, že ani tentokrát na ně nedojde (i když virové složení vakcíny se mění každý rok). Výzkumná studie zaměřená na nežádoucí účinky vakcíny proti chřipce u lidí s ME / CFS dospěla k závěru, že není větší pravděpodobnost závažné nežádoucí reakce. Lékařka Sally Davies uvedla: „Jak víte, riziko vážných nemocí z chřipky a následné hospitalizace a úmrtí je vyšší u osob se zdravotními stavy, jako je ME “„ Víme, že u lidí s chronickými neurologickými stavy je přibližně 40krát vyšší pravděpodobnost úmrtí, pokud se u nich rozvine chřipka, než u jedinců, kteří nemají žádné jiné onemocnění. “ meassociation.org.uk/wp-content/uploads/The-Flu-and-Pneumonia-Vaccinations-2020-2021.pdf

„Samozřejmě zbývá nepatrné nebezpečí dlouhodobých následků, které nemohly být odhaleny. Ale neumím si představit, jaké by mohly být. Vedle toho je jistota dvou milionů mrtvých, které si covid-19 celosvětově vyžádal, a také jistota dlouhodobých následků infekce. Takže musíme statisticky vážit tato dvě nebezpečí. Pro mě má toto vážení úplně jasný výsledek,“ dodává Jan Konvalinka. 

www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/chemicke-vedy/Prehledne-Ctyri-typy-vakcin-proti-nemoci-covid-19/

Riskovat malé riziko nežádoucí reakce na novou vakcínu za účelem získání přibližně 90% ochrany před život ohrožujícím virem je něco, o čem budeme nyní všichni muset přemýšlet. Více času může být prospěšné pokud chcete získat co nejvíce informací, než se rozhodnete. Také to samozřejmě znamená více šancí na onemocnění. Několik odborníků s ME/CFS/FM zdůraznilo potřebu do té doby uplatňovat přísná opatření na sociální distancování.

Kvůli mutacím je potřeba dostat vakcíny co nejrychleji

Mutace, díky níž je koronavirus nakažlivější, byla poprvé objevena ve Velké Británii (ale mohla pocházet od jinud) a ve skutečnosti může být všude. Mutace povede nejen k většímu počtu infekcí, a tudíž k většímu počtu úmrtí a nemocí, ale skutečnost, že se virus šíří rychleji, zvyšuje možnost výskytu více mutací. Přestože se virus nejeví smrtící než dříve, mutuje rychleji, než si vědci mysleli. Je-li mutace rozšířená, může virová zvýšená nakažlivost vyžadovat očkování vyššího procenta populace, aby se zabránilo šíření viru. Anthony Fauci nyní věří, že 75-90% populace možná bude muset být imunní vůči viru, aby se zabránilo jeho šíření.  

 

Vakcína Moderna mRNA-1273

Byla testována na 30 420 lidech. Jen velmi málo lidí nedostalo druhou dávku vakcíny kvůli reakci na první dávku (0,5% - placebo; 0,3% - vakcína). Naprostá většina účastníků (86,0 %) podle očekávání uvedla bolest v místě vpichu. Další časté reakce, jako jsou otoky a citlivost, vymizely během 4-5 dnů. Opožděné reakce v místě vpichu (ty, které se objevily nejméně 8 dní po injekci) se objevily asi u 0,5 % účastníků. Druhá dávka vakcíny vyvolala více nežádoucích účinků - systémové reakce (únava, bolest hlavy, nevolnost, bolest svalů a kloubů atd.). Nežádoucí účinky byly také častější u osob mladších 65 let. Příznaky se obecně objevily asi 15 hodin po injekci a u většiny lidí vymizely druhý/třetí den.

Zajímavé je, že nežádoucí účinky mělo jen o 13% více osob, kterým byla podána první dávka vakcíny než u lidí s placebem. A o 33% více příjemců vakcíny, kteří dostali druhou dávku. 36,5 % osob po podání placeba při druhé dávce mělo nežádoucí účinky. Ty samé nežádoucí účinky jako únavu, bolest hlavy, kloubů a svalů, nevolnost, zimnici uváděli jak lidé kteří dostali vakcínu, tak placebo. Dokonce i hypersenzitivní reakce se vyskytly rovnoměrně ve skupině očkované vakcínou i ve skupině placeba (1,5% – 1,1%). 

Nikdo z lidí, kteří dostali vakcínu a nakazili se později neměl závažný průběh COVID-19.

Vakcína Pfizer BioNTECH BNT162b2

Byla testována u 43 448 lidí a účinnost se prokázala z 95%. Cca 170 z nich mělo COVID-19 a jen u 10 došlo k vážnějšímu průběhu a to 9 ve skupině dostávající placebo a jen 1 osoba, která dostala vakcínu – což naznačuje, že vakcína pomohla zabránit i vážnějšímu průběhu.

Příznaky jako únava, bolest hlavy, bolesti svalů a nevolnost byly častěji hlášeny u lidí mladších 55 let. Únavu po očkování uvedlo cca 45-60% osob mladších 55 let. Únava byla i u osob, které dostaly placebo 23 až 33% v této věkové skupině. Bolesti hlavy a svalů mělo 23-30% a horečku přibližně 10-15% očkovaných. Závažná únava se projevila přibližně u 4 % očkovaných. Velmi malé procento (0.3 %) uvádělo otok lymfatických žláz – což autoři charakterizovali jako důkaz silné imunitní reakce. Stejně jako u vakcíny Moderna většina nežádoucích účinků odezněla během několika dní.

AstraZeneca/Oxford University ChAdOx1 Adenovirs Vaccine

Vakcína přípravku AstraZenaca byla vyrobena za použití adenoviru, který obvykle způsobuje nachlazení u šimpanzů s přidáním genu, který kóduje protein koronaviru - a tak trénuje imunitní systém na reakci na koronavirus. Tato vakcína je levnější a snadněji přepravitelná než ostatní vakcíny. Adenovirové vakcíny jsou poměrně nové, pouze jedna byla dříve schválena k použití. Pro lepší účinek bude kombinována s ruskou vakcínou Sputnik V.

Studie AstraZenaca byla mnohem komplikovanější, nejprve účinnost vakcíny byla mnohem nižší (62% ve srovnání s 95% vakcín mRNA) u lidí, kteří dostali dvě úplné dávky vakcíny. Účinnost vakcíny se však zvýšila až na 90% ve skupině, která dostala nízkou (základní) dávku, po které následovala standardní dávka. Autoři poznamenali, že se ukázalo, že u dětí, kterým byla podána meningokoková vakcína, je účinnější nižší základní dávka.

V místě vpichu se bolest a citlivost vyskytly u 25-60% (v závislosti na věkové skupině). To je méně časté jak u jiných vakcín. Nežádoucí účinky byly více pozorovány u mladších účastníků (< 55 let). Téměř 70 % v této věkové skupině pociťovalo únavu oproti 25 % osob starších 55 let. Bolesti hlavy se projevily u 40-50% (v závislosti na věkové skupině), bolesti svalů u 25-50%, bolesti kloubů u 10-30%, nevolnost asi u 10% a horečka byly vzácné. Zimnice se objevila asi u 30% mladších lidí a ve starší skupině skoro vůbec.

 

Informace o očkování:

Dr. Nancy Klimas - Vakcíny Pfizer a Moderna jsou rozděleny do dvou dávek, které je nutné mít aplikované obě, aby očkování fungovalo. Zatím se neví, jak dlouho imunita vydrží, ale existují krevní testy, které zjišťují hladiny protilátek. Vše je nové a v příštích měsících budeme vědět více. Mějte na paměti, že očkovacím látkám nějakou dobu trvá než nastoupí plná účinnost. Např. u vakcíny Pfizer je to min. 7 dní po druhé dávce. Je nutné si uvědomit, že vakcinace je dle studií účinná z 95% při prevenci nebo snížení závažnosti infekce. Takže očkování nevylučuje dodržování pokynů pro distancování se a nošení masek až do dosažení "kolektivní imunity", což vyžaduje proočkovanost min. 70% populace! Zatím na celém světě mělo možnost dostat vakcínu jen 12 milionů lidí..

 

Rady jak předejít nežádoucím reakcím:

Riziko můžete zmírnit mnoha způsoby - stejně jako když cítíte, že se blíží zhoršení nemoci. Před očkováním užívejte dostatek antioxidantů, zejména NAC nebo glutathion a koenzym Q10. Příčinou zhoršení po očkování a okamžitých reakcí je aktivace žírných buněk. Pokud k tomu dojde okamžitě, je to anafylaxe, ale pokud k tomu dojde pomalým uvolněním žírných buněk během několika dnů může to vést ke klasickému relapsu ME / CFS. “ „Před a několik dní po očkování užívejte antihistaminikum – to nejsilnější, jaké tolerujete." (Benadryl je jedním z nejsilnějších, Zyrtec je také dobrá volba). Existuje mnoho stabilizátorů žírných buněk. Přírodní doplňky, které blokují nebo pročistí histamin a stabilizují žírné buňky, jako je kyselina alfa-lipoová, kyselina askorbová, B6, enzymy diaminooxidázy (DAO), luteolin, N-acetylcystein (NAC), Omega-3, riboflavin, SAMe, qvercetin a přírodní zdroje teofylinu, jako jsou zelené a černé čaje. (Podrobnosti o vitamínech, minerálech a dalších potravinových doplňcích naleznete po zadání názvu do vyhledávače zde na webu). Pokud vám byl diagnostikován syndrom aktivace žírných buněk je pravděpodobné, že riziko okamžité reakce na jakoukoli vakcínu by mělo být vyšší, ačkoli údaje o riziku pro osoby se syndromem aktivace žírných buněk nebo s předchozími alergickými reakcemi na vakcínu nejsou u vakcín COVID dosud známy. Předpokládám, že se to dozvíme poměrně rychle vzhledem k milionům již podaných dávek. Možná budete chtít počkat (berte všechna opatření COVID velmi vážně) a až se rozhodnete pro očkování mějte v plánu zůstat v lékařském zařízení alespoň 30 minut, v případě reakce i několik hodin. U těchto zvláštních okolností může váš lékař poskytnout premedikaci steroidem, stejně jako se předléčí lidi, kteří potřebují CT vyšetření s jodovým kontrastním barvivem. (To by podle mě mohlo otupit vaši imunitní odpověď na vakcínu.) 

Dr. Lucinda Bateman - Pokud se rozhodnete pro očkování, buďte před očkováním v klidu a stabilizovaní. Plánujte odpočinek/relaxaci po dobu nejméně 72 hodin. Podpůrná péče bude zahrnovat vše, co obvykle děláte pro příznaky chřipky, PEM, vzplanutí alergie, zhoršenou ortostatickou nesnášenlivost atd. Pokud vám cokoliv, včetně vakcíny, způsobí takovou nevolnost, že si nedokážete udržet dostatek tekutin a výživy, nebo to vede ke ztrátám tekutin a elektrolytů (pocení, průjem atd.), je vždy vhodné zvolit intravenózní tekutiny jako primární pomoc.

Lékaři Chheda, Kaufman, Curtin - "Obecně je nejlepší podat vakcínu, když vaše tělo funguje optimálně - tedy i imunitní systém je optimální - a pravděpodobně bude na vakcínu reagovat dobře." "Každý, kdo trpí MCAS / Dysautonomia / ME - je nejlepší optimalizovat jeho zdraví pomocí jeho léků / doplňků co nejlépe." Obzvláště pro aktivaci žírných buněk – užívání léků na MCAS pravděpodobně také sníží možnost alergické reakce na vakcínu. ” Doporučují, aby pacienti užívali své „standardní denní dávky léků proti alergii / mastocytům nejméně hodinu před podáním vakcíny.“

Dr. Kathleen Kerr - Environmental Health Clinic (Toronto) - Při podávání vakcín pacientům s ME / CFS doktorka Kerrová uvedla, že obvykle dává nejprve poloviční dávku, pokud existují obavy z vedlejších účinků. (Je možné, že podání poloviční dávky AstraZeneca může být ve skutečnosti účinnější než podání plné dávky). Pokud jde o přípravu na očkování, napsala: „Pokud tomu předcházím Intravenózní (IV) vitaminovou terapií, vždy doporučuji orální Vit C 1000 mg 1 hodinu před a 2-3krát více ten den, protože existují (starší) údaje ukazující odpověď na vakcínu vyčerpává intracelulární C.“ 

Theresa Dowell (FNP, PT - Four Peaks Healthcare Associates, Flagstaff, Arizona) - Tři dny před očkováním zvyšte antioxidanty. V závislosti na tom, jaké antioxidanty užíváte uvažte tyto dávky: vitamin C 1 000 mg dvakrát denně, koenzym Q10 ubiquinol 200 mg dvakrát denně, kurkumin 200 mg dvakrát denně, glutathion 250 mg dvakrát denně. V den plánovaného očkování se ujistěte, že nejste zhoršení. Po podání vakcíny odpočívejte 2 dny. Vyhněte se stresorům. Pokud jste v minulosti zaznamenal(a) anafylaktickou reakci, počkejte s podáním vakcíny, dokud lépe nepochopíme rizika alergických reakcí což už bude brzy.

www.healthrising.org/blog/2021/01/03/chronic-fatigue-fibromyalgia-experts-coronavirus-vaccine/

Lékaři Bela Chheda, David Kaufman, Jennifer Curtin – Center for Complex Diseases - v tomto okamžiku upřednostňují očkování

Lékaři z Center for Complex Diseases vyrobili vakcínový primer Covid19, který dávají svým pacientům. Poskytuje obecnou časovou osu, vysvětluje vakcíny mRNA, dotýká se autoimunity atd. Dokument konstatuje, že vedlejší účinky pozorované ve studii „jsou známkou toho, že se imunitní systém dostává do chodu… (a) nesignalizují, že vakcína je nebezpečná. Doposud neexistují žádné dlouhodobé vedlejší účinky spojené s příjmem těchto vakcín, které budou pečlivě sledovány s tím, jak se bude jejich používání rozšiřovat. Vzhledem k tomu, že mnoho z jejich pacientů má aktivaci syndromu žírných buněk (MCAS) nebo závažné alergie lékaři poznamenali, že dodržují svá „doporučení v souladu s American College of Allergy, Asthma & Immunology v tom, že poměr rizika a prospěchu u pacientů s těžkou formou alergie stále upřednostňuje podání vakcíny oproti riskování, že dostanete Covid-19. “ Stejně jako u jiných vakcín by lidé s alergií na kteroukoli složku vakcíny (polyethylenglykol atd.) neměli dostávat vakcíny obsahující tyto látky. "U pacientů s aktivací žírných buněk nebo mastocytózou se ohledně podání vakcíny doporučuje poradit se s ošetřujícím lékařem. My osobně se přikláníme k tomu, že pacienti jejichž symptomy jsou stabilní při léčebném režimu by dostali vakcínu s řádnou premedikací a pozorováním, nicméně pokud má člověk stále časté nebo závažné alergické reakce, tato diskuse by byla mnohem odlišná. Tito pacienti by pravděpodobně museli dostat vakcínu v nemocnici.“ 

Lékař Charles Lapp - Hunter Hopkins Center – Vakcíny Moderna a Pfizer pravděpodobně nezpůsobují vzplanutí nemoci
„U mnoha PWC (osob s CFS nebo FM) došlo po očkování živými viry ke vzplanutí nebo relapsu, proto jsme vždy doporučovali vyhnout se imunizaci vakcínou proti chřipce, MMR a hepatitidě B, pokud je to možné." Otázka zní: jak bezpečné jsou vakcíny COVID-19? “ „V současné době je podle WHO v klinických studiích nejméně 52 vakcín proti COVID, z nichž dvě budou bezprostředně dostupné v USA." Ty jsou vyráběny společnostmi Pfizer a Moderna v Americe. Pozadu nezůstávají ani produkty společností Astra-Zeneca a Johnson & Johnson.” "Produkty Pfizer a Moderna nejsou vyrobeny z živého viru, takže není pravděpodobné, že by způsobily vzplanutí nebo relapsy v našich PWC." Oba vyžadují dvě dávky s odstupem 21 až 28 dnů. Vývoj 50% úrovně imunity po první dávce trvá asi 2–3 týdny a tato úroveň přetrvává jen několik týdnů, takže je nutná druhá imunizace. Vakcíny jsou účinné asi z 90-95 %, ale zatím nejsou k dispozici údaje o tom, jak dlouho taková imunita potrvá.” „Mezi vedlejší účinky očkování patří ve většině případů bolestivost v místě vpichu a horečka, zvýšená únava (až 60 %), bolest hlavy (až 50 %), bolesti svalů (37 %) a zimnice (32 %), zejména po druhé aplikaci. Tyto příznaky odezní za 24 až 48 hodin a málo lidí musí kvůli tomu užívat přípravek Tylenol nebo jiné léky.” "Naším zájmem nejsou krátkodobé účinky, ale dlouhodobé." Vakcíny Pfizer a Moderna již byly bezpečně podány tisícům jedinců, ale po imunizaci milionů jedinců se pravděpodobně objeví nové problémy. To ukáže čas. To je v současné době diskutabilní, protože vakcíny budou poskytovány nejprve poskytovatelům zdravotní péče, zdravotnickým pracovníkům, obyvatelům pečovatelských domů, vězňům a prvním osobám reagujícím na léčbu. Pravděpodobně bude trvat mnoho měsíců, než budou k dispozici veřejnosti, takže do té doby pravděpodobně budeme mít mnohem lepší představu o dlouhodobých účincích. “ „Protože COVID-19 je tak závažné onemocnění v současné době doporučujeme, aby vysoce rizikoví jedinci silně zvážili očkování." Patří mezi ně jedinci s vysokým krevním tlakem, diabetem, obezitou, astmatem nebo plicními chorobami, kardiovaskulárním onemocněním a imunodeficitem. Vakcíny nebyly dostatečně testovány u těhotných nebo kojících žen nebo u dětí mladších 16 let. “ "Vzhledem k tomu, že PWC často trpí poruchami imunity, mnozí si kladou otázku zda by měly být považovány za osoby s "imunitním deficitem. "Náš názor je, že mnoho pacientů má upregulovaný imunitní systém a snadno odráží viry, takže zřídka onemocní. Pokud jste typem jedince, který „zachytí každý virus, který se objeví,“ pak jste pravděpodobně v menšině pacientů s down regulovaným imunitním systémem a měli byste vysoce zvážit očkování, pokud je k dispozici. “ „I přes imunizaci stále existuje malá, ale významná šance, že by se člověk mohl nakazit COVID-19; proto je prevence KLÍČOVÁ. Doktor Lapp právě přezkoumal desítky epidemií z minulosti a jedna věc je jasná: časté mytí, dezinfekce rukou, obličejové masky a izolace jsou klíčové pro zabránění nákaze.” 

Lékařka Eleanor Stein - Eleanor Stein MD FRCP (C) (Calgary, Kanada) přístup „Počkej a uvidíš“
Existují různé typy vakcín a dokud se nezačnou objevovat údaje od prvních očkovaných lidí nebudeme vědět, který typ nebo značka vakcíny představuje větší či menší rizika související s ME. „Zaujímám přístup, počkej a uvidíš. V době, kdy budou v Kanadě očkováni běžní občané (možná 5-6 měsíců), budeme mít významnější údaje.” Dr. Steinová také poznamenala, že Michael Houghton z Edmontonu, který byl letos oceněn Nobelovou cenou za svou práci na HCV, zaujímá jiný přístup k výrobě vakcín než rychlejší a novější přístup mRNA. Houghton používá podjednotkový protein s adjuvans pomocí proteinového primeru COVID-19, který se osvědčil při použití HBV (žloutenka B) a pásového oparu. Houghton věří, že jeho přístup přinese bezpečnější, účinnější a dlouhodobější protilátkovou odpověď.

www.healthrising.org/blog/2021/01/03/chronic-fatigue-fibromyalgia-experts-coronavirus-vaccine/