Odpovídající zdravotní péče a vhodná pracovní pozice jsou základními předpoklady pro zachování pracovní schopnosti

02.12.2020 15:43

U většiny pacientů s fibromyalgií kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu dochází k výraznému poklesu pracovní schopnosti, který obvykle vede ke ztrátě zaměstnání. Pouze 11% fibromyalgiků nadále zvládne bez problému vykonávat své zaměstnání. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../ziv.../invalidni-duchod/ 

I když se fibromyalgici chtějí léčit a pracovat stále narážejí na neochotu. Recept na antidepresiva, 5 magnetů za půl roku a už sem příště nechoďte není léčba fibromyalgie, ani ničeho jiného..
Nejeden výzkum ukázal na minimální povědomí o FM mezi odbornou veřejností. Fibromyalgici dostávají mnohem méně pozornosti ze zdravotnického systému než jiná chronická onemocnění. Bylo zjištěno, že někteří lékaři nemají zájem o pacienty s fibromyalgií a lékařská i laická literatura obsahuje mnoho popisů antagonismu mezi lékaři a „obtížnými“ pacienty s tímto stavem. Celá tato situace vytváří začarovaný cyklus, který vede k negativnímu dopadu na pacienty i společnost.
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../fibromyalgie.../

V roce 2016 Evropská liga proti revmatismu (EULAR) revidovala doporučení pro léčbu fibromyalgie, tato doporučení měla být šířena mezinárodní pracovní skupinou prostřednictvím národních revmatologických společností. Zahrnovat vědecká setkání, informační bulletiny a programy dalšího vzdělávání. Vypracovat shrnutí doporučení vhodných k šíření prostřednictvím skupin pacientů přidružených k EULAR a prostřednictvím národních společností pacientů. Prověřit posouzení shody s doporučeními v cílové populaci.
EULAR doporučuje na základě jednomyslného znaleckého posudku, že optimální management FM vyžaduje rychlou diagnostiku a poskytnutí pacientovi informací (včetně písemného materiálu) o tomto onemocnění. Mělo by být provedeno komplexní posouzení bolesti, funkce a psychosociálního kontextu. Léčba by měla mít formu odstupňovaného přístupu s cílem zlepšit kvalitu života související se zdravím.
https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/76/2/318.full.pdf
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/eular/
 

Dle zkušeností pacientů a také dle článku z října 2020 Fibromyalgie: odpovídající péče a udržení zaměstnání značná část lékařů nemá ani po čtyřech letech povědomí o doporučeních pro léčbu fibromyalgie vypracovaných EULAR a tak stále pacienti postrádají prospěch z vhodné léčby. Alarmující data poukazují na naléhavou potřebu větší informovanosti lékařů a společnosti o nemoci. Což by pacientům pomohlo vyhnout se vyčerpávajícím vyšetřením a neúčinné léčbě, eliminovat stres z nařčení z hypochondrie a psychiatrizování. Také by zvýšené povědomí o nemoci mezi rodinami a společností mohlo vést k lepšímu porozumění pacientům a účelnějšímu vynakládání výdajů.

Pro příklad je v článků francouzských autorů uveden případ 51leté paní D. pracující 151 hodin měsíčně s diagnostikovanou fibromyalgií od roku 2015. K první úpravě pracovního místa došlo v roce 2016. Během pravidelné návštěvy zdravotní sestry v listopadu 2018 popsala paní D. silnou bolest a únavu navzdory úlevám v zaměstnání a medikamentózní léčbě tramadolem. Bylo provedeno doporučení pracovnímu lékaři. V prosinci 2018 bylo konstatováno, že neměla žádnou vhodnou léčbu v souladu s doporučeními EULAR a nebylo využito prostředků k udržení zaměstnání. Byla podána doporučení ošetřujícímu lékaři a do Centra bolesti ke zlepšení lékařské péče a doporučení pro žádost o uznání statusu zdravotně postiženého pracovníka (RQTH). Práce na částečný úvazek (TPT) na upraveném pracovním místě začala v lednu 2019. Léčba bolesti s multidisciplinárním řízením byla zahájena v dubnu 2019. RQTH (obdoba v ČR OZP) byl získán v březnu 2019. Po 6 měsících práce na částečný úvazek lze konstatovat získání invalidního důchodu první kategorie, který umožňoval hodinové snížení na 100 hodin / měsíc. V prosinci 2019 byla zaměstnankyně stále ve své pozici a zmínila méně obtíží v práci.

Dopad fibromyalgie na profesionální činnost je významný. Léčba v souladu s doporučeními EULAR se neprovádí u všech pacientů trpících fibromyalgií. Prostředky k udržení zaměstnání jsou také nedostatečně využívány a podpora nabízená pacientům často není optimální. Aby se zabránilo jejich profesionálnímu vyloučení je nezbytná odpovídající lékařská péče a včasné zapojení pracovních lékařů do týmu, který pečuje o zdraví pacienta. 

https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S1775878520303805

K nejčastějším steskům fibromyalgiků patří absence zaměstnání, ale netuší jaká pracovní pozice je pro ně vhodná. Nezhorší zdravotní potíže a zvládnou si ji dlouhodobě udržet. Mnoha fibromyalgikům je (obvykle po mnoha letech útrap) přiznán I. nebo II. st. invalidního důchodu a dle vyhlášky č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity po přiznání invalidity můžete na trhu práce nadále využívat jen zbývající procento své pracovní schopnosti a to na takové pozici, aby nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu. Součástí posudku o invaliditě však není doporučení jaká pracovní pozice je pro konkrétního člověka vhodná, nejsou vydávány pracovní rekomandace. K tomuto účelu slouží ergodiagnostika. Lékaři a úředníci z ÚP ovšem o tomto velice často nemají povědomí a odmítají pacienty na vyšetření poslat. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../diagnoza-rika-co.../ Přitom zaměstnávání osob se zdravotním postižením patří dlouhodobě mezi problémy, které se nedaří uspokojivě vyřešit. To dokazuje i vysoký podíl těchto osob na celkovém počtu nezaměstnaných, který výrazně přesahuje procentuální zastoupení osob se zdravotním postižením. Značné procento lidí se zdravotním postižením může zůstat aktivní na trhu práce při včasné a odpovídající léčbě, vhodném pracovním zařazení, sníženém úvazku a přizpůsobení pracovního prostředí. Právě přizpůsobením pracovního prostředí, zajištěním vhodných kompenzačních pomůcek, zabezpečením asistenta pro práci, nebo úpravou pracovního režimu, se minimalizují omezení výkonu práce. Fibromyalgici patří do skupiny tělesně postižených kteří k pracovnímu výkonu spíše využijí intelektový potenciál než stereotypní manuální zaměstnání. Pracovní pozice vyžadující dlouhé stání, delší chůzi a ruční práce povedou ke zhoršení zdravotního stavu a častému čerpání nemocenské. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../ziv.../zamestnavani-ozp/