Odvolací řízení PNP

02.10.2019 05:13

Pokud je vám žádost o příspěvek na péči (PNP) zamítnuta nebo přiznána v nižší částce a domníváte se, že neodpovídá Vašemu zdravotnímu stavu, využijte svého zákonného práva na odvolání. Odvolací řízení je popsáno v zákoně č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500 Vaše podání bude vyřizovat odvolací správní orgán, kterým je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Odvolání však adresujte úřadu práce, který napadené rozhodnutí vydal. Odvolací lhůta činí 15 dní. To znamená, že nejpozději 15. den od převzetí rozhodnutí podáte odvolání na podatelně úřadu práce nebo na poště. Úřad práce předá spis se svým stanoviskem odvolacímu správnímu orgánu do 30 dnů ode dne doručení odvolání. V případě nepřípustného nebo opožděného odvolání předá spis odvolacímu správnímu orgánu do 10 dnů.

V odvolání uveďte své jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování. Z odvolání musí být zřejmé, které věci se týká a co se navrhuje a rozhodně nesmí chybět váš podpis. K odvolání můžete přiložit kopie nových lékařských zpráv, které máte buď doma nebo které si necháte vystavit ošetřujícím lékařem.

Jaký text zvolíte pro odůvodnění svého odvolání, je samozřejmě na vás. Odvolací správní orgán se vaším odvoláním bude zabývat i v případě, kdy žádné odůvodnění neuvedete. Pokud však své odvolání chcete sepsat co nejlépe, pořiďte si kopii posudku o zdravotním stavu a kopii záznamu ze sociálního šetření. Oba jsou součástí vaší spisové dokumentace a pracovník úřadu práce vám je na požádání ofotí. Dále se pokuste zorientovat v tom, jak je nárok na příspěvek na péči posuzován. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/rizeni-o-prispevku-na-pe…/

Rozsah základních životních potřeb je vymezen v příloze č. 1 vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. Základních životních potřeb je celkem deset, patří mezi ně: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost (tato potřeba se neposuzuje u osob do 18 let věku). Závislost na péči jiné fyzické osoby se hodnotí podle toho, kolik základních životních potřeb není žadatel schopen si zajistit sám, v kolika potřebách je tudíž závislý na pomoci jiné fyzické osoby. K tomu, aby byl příspěvek na péči přiznán, nesmí žadatel zvládat alespoň 3 základní životní potřeby. V odvolání se vyjádřete ke každé z nich, uveďte, zda ji zvládáte sám, s pomocí, s dohledem nebo ji nezvládáte. Své hodnocení, jak (ne)zvládáte základní životní potřeby, porovnejte s tím, jaké potřeby nezvládáte podle posudku o zdravotním stavu a podle záznamu ze sociálního šetření. Zjistěte také, zda se posudek o zdravotním stavu a záznam ze sociálního šetření navzájem shodují nebo v čem se odlišují. Na všechny nesrovnalosti, které zjistíte, poukažte ve svém odvolání. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/prispevek-na-peci-vymeze…/

Informace o FM na které můžete poukázat ve svém odvolání https://fibromyalgik.webnode.cz/otazky-a…/prispevek-na-peci/.

VZOR ODVOLÁNÍ – odvolání může vypadat například takto:
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Adresa….
Prostřednictvím
Krajská pobočka úřadu práce ……
Kontaktní pracoviště….
Adresa……
V…………. dne……….

Věc: Odvolání proti rozhodnutí č. j. …. ze dne………o……. (odejmutí, zamítnutí, snížení, přiznání) příspěvku na péči ….
Odvolávám se proti……
….Vaše analýza 10 základních životních potřeb…..

Vzhledem k tomu, že nezvládám … (počet) základních životních potřeb, navrhuji, aby bylo výše uvedené rozhodnutí změněno a byl mi přiznán příspěvek na péči ve výši… (… stupeň závislosti).

S pozdravem
Jméno, příjmení……
Datum narození……
Adresa…….
Podpis (případně zmocněnec, zákonný zástupce, opatrovník)

Přílohy: kopie lékařských zpráv……….
https://socialnipolitika.eu/…/jak-se-odvolat-prispevek-na-…/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.