Omega-3

04.03.2019 03:16

Vhodně sestavený jídelníček je důležitý pro naše fyzické a psychické zdraví. fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/
Pokud nejíte alespoň 2x týdně lososa, makrelu, pstruha, tuňáka, sledě, sardinky, ančovičky, řasy či mořské plody je pravděpodobné, že máte jako většina česká populace nedostatek omega 3 mastných kyselin. 

Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, a jejich pozitivní účinky proto nejsou tak velké. 
EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Hraje důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese. Lze ji považovat i za antidepresivum. 
DHA (kyselina dokosahexaenová) nachází se zejména v tučných mořských rybách a rybím olej. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk, stavební kámen mozku, důležitá je i pro oči. Má klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení. Pokud máte nedostatek DHA mohou vzniknout problémy s viděním.
ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii. https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-guide#section3
https://www.ulekare.cz/clanek/co-jsou-omega-3-mastne-kyseliny-a-proc-jsou-dulezite-315629

Světová zdravotnická organizace doporučuje zdravým dospělým lidem přijímat denně 250–500 mg DHA a EPA. Při zdravotních obtížích je třeba zvýšit dávky. Omega-3 mohou pomoci například při nemocech srdce, duševních chorobách nebo nádorových onemocněních.
Podle odborných lékařských společností by pacienti s ischemickou chorobou srdeční měli užívat 1000 mg kombinované DHA a EPA denně. Lidem s vysokou hladinou triglyceridů (krevní tuky) je doporučován denní příjem 2000–4000 mg. Řada studií prokázala, že vysoké dávky omega-3 mastných kyselin (až 2200 mg denně) mohou zmírňovat příznaky deprese a úzkosti. A také zabraňují jejich vzniku. Podávání vyšších dávek omega-3 mastných kyselin ve výzkumných studiích snížilo riziko vzniku rakoviny prsu a tlustého střeva. 
Dále omega-3 může snížit zánět a příznaky různých autoimunitních onemocnění, jako je např. revmatoidní artritida. Je i velmi účinný při zmírnění menstruačních bolestí, vede k úbytku triglyceridů v krvi, odstraňuje přebytečný tuk z jater, pomáhá dětem s ADHD. Při cystické fibróze, onemocnění ledvin, Raynaudově chorobě, srpkovité anémii, glaukomu (zeleném očním zákalu), jako prevence astmatu zvláště u dětí, snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy nemoci a demence. Dostatek omega-3 je spojen se sníženým rizikem makulární degenerace, jednou z hlavních příčin trvalého poškození očí a slepoty. Redukuje hladinu krevního tlaku u lidí s vysokým krevním tlakem. Zvyšuje hladiny HDL cholesterolu a snižuje LDL cholesterol. Pomáhá předcházet vzniku škodlivých krevních sraženin a onemocnění tepen. Zlepšuje příznaky metabolického syndromu, např. inzulínovou rezistenci. Je nápomocen také při léčbě lupusu, revmatoidní artritidy, ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby a psoriázy. Studie naznačují, že doplňky omega-3 mohou snížit frekvenci výkyvů nálad a relapsů u lidí se schizofrenií a bipolární poruchou. Může zlepšit osteoporózu. Nízká hladina omega-3 mastných kyselin je spojena se spánkovými problémy u dětí a obstrukční spánkovou apnoí u dospělých. https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section5


Čím více omega-6, tím více omega-3
Typická západní strava obsahuje přibližně desetkrát více omega-6 než omega-3 mastných kyselin. Oba typy mastných kyselin v našem těle zpracovávají stejné enzymy. Pokud tedy máme několikanásobně víc omega-6 mastných kyselin, na omega-3 mastné kyseliny se zkrátka nedostane. Ideální poměr omega-6 k omega-3 je přibližně 2 : 1. Čím více přijmeme omega-6, tím více bychom měli přijmout omega-3. Omega-6 mastné kyseliny získáváme zejména z rafinovaných rostlinných olejů. Neocenitelným zdrojem omega-3 jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Ne všichni potřebujeme stejné množství omega-3 mastných kyselin. Nicméně kombinované dávky DHA a EPA v rozmezí 250–3000 mg mají prokazatelně příznivé účinky na organismus. Naproti tomu užívání dávek vyšších než 3000 mg zpravidla nemá smysl.
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-omega-3#section2
https://www.ulekare.cz/clanek/bez-omega-3-mastnych-kyselin-se-telo-neobejde-a-vite-kolik-je-dost-325100

Státní zdravotní ústav zjistil, že polovina českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA, přitom u těhotných a kojících matek přispívá ke správnému vývoji mozku a očí plodu a kojeného dítěte, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně. Omega-3 během těhotenství má pozitivní vliv na vyšší inteligenci, lepší komunikaci a sociální dovednosti, méně problémů s chováním, snižuje riziko zpoždění vývoje a výskytu ADHD, autismu a mozkové obrny u dítěte. https://www.vitar.cz/clanky/dulezite-omega-3-kyseliny-cechum-chybi-pomoci-mohou-i-doplnky-stravy
https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section2 
Děti by pro správný růst a vývoj měly přijímat 50–150 mg DHA a EPA za den. Studie ukazují, že dostatečné množství omega-3 během prvního roku života je spojeno se sníženým rizikem mnoha autoimunitních onemocnění, včetně diabetu a roztroušené sklerózy.


Nízké hladiny omega-3 jsou u pacientů s fibromyalgickým syndromem běžné. Studie ukazují, že pro pacienty s FM a ME/CFS jsou omega-3 velmi přínosné, mírní symptomy a zvyšují kvalitu života. Dokáží snížit tvorbu molekul a látek spojených se zánětem, jako jsou například zánětlivé eikosanoidy a cytokiny, zlepšují imunitu a mohou zmírnit oxidační stres. Fibromyalgici mají nízké hladiny serotoninu, omega-3 tuto hladinu zvyšují, což vede ke zlepšení spánku, úbytku deprese, úzkostí a stresu. A to má za následek např. snížení únavy, bolestí. Nízká hladina DHA a serotoninu je spojena s nižšími hladinami hormonu melatoninu, který pomáhá s usínáním. 
U FM také dochází k přerušení dopaminergní neurotransmise, fibromyalgici mají nízké hladinu dopaminu, to má za následek: bolesti svalů, třes, poruchu jemné motoriky, poškození kognitivních funkcí - fibromlha, poruchy soustředění, poruchy rovnováhy a koordinace, změna chůze, často s malými kroky. Omega-3 se doporučuje užívat pro zmírnění či odstranění těchto zdravotních potíží. 
Dostatek omega-3 fibromyalgikům snižuje tuhost a bolesti kloubů, zmírňuje menstruační bolesti, pomáhá při endometrióze, Raynaudově chorobě, ulcerózní kolitidě, obstrukční spánkové apnoi, migréně a s dalšími symptomy a přidruženými diagnózami.
Jelikož omega-6 mastné kyseliny mohou zvyšovat zánět v těle a způsobovat chronickou bolest je nezbytné, aby fibromyalgici dbaly na poměr 2 : 1 mastných kyselin a i z tohoto důvodu omega-3 mastné kyseliny patří mezi nejběžnější potravinové doplňky, které užívají lidé s FM. 

Ve studii užívali pacienti omega-3 ve výši 2400 mg společně s jejich běžnou dávkou NSAID, po 2 týdnech snížili na 1200 mg a přestali užívat NSAID. Díky tomu 60% přestalo užívat NSAID a 90% pokračuje v užívání omega-3. 
Při koupi rybího oleje vyhledejte produkt, který není z ryb, které žijí v teplejších vodách, mohou mít toxické hladiny rtuti a mnoho pacientů s fibromyalgií jsou na ní velmi citliví. Účinnost by se měla posoudit po nejméně šesti měsících užívání, ačkoli mnoho pacientů vidí výsledky mnohem dříve. O užívání a dávce se poraďte se svým lékařem.
https://www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/808099956191896/?type=3&theater
https://mynatureproduct.com/omega-3-zvysuji-hladiny-serotoninu-a-tim-potlacuji-stavy-deprese-a-chorobne-uzkosti-ale-i-dalsich-psychickym-nemoci..html
https://fibromyalgianewstoday.com/treat-fibromyalgia-by-bringing-healing-foods-into-your-diet-a-nutritionists-view/
https://www.verywellhealth.com/omega-3-for-fibromyalgia-and-chronic-fatigue-syndrome-715987
https://www.redorbit.com/how-omega-3-fatty-acids-help-with-fibromyalgia/

Pro lidský organizmus jsou omega 3 nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy. Na trhu jich je velké množství, při koupi je třeba se dívat na obsah EPA a DHA - čím více jej obsahují, tím lépe. Pro lidi s nedostatkem omega-3 je to levný a vysoce efektivní způsob, jak si zlepšit zdraví. 

Aby se rybí tuk snadno strávil, je třeba užívat vždy s jídlem nebo bezprostředně po jídle, kdy dochází ke zvýšenému vylučování žluči a tedy i lepšímu strávení oleje. Užití rybího oleje spolu s jídlem zároveň pomůže vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích nacházejících se v přijaté potravě (vitaminy A, D, E, K).
Pokud se rybí olej užívá nalačno, emulgace v žaludku probíhá v nedostatečné míře a olej zůstává jakoby plavat v žaludku v oddělené vrstvičce. Výsledkem je ztížené a zpomalené trávení, které se může projevit tíhou, říháním. https://www.nutravita.cz/produkty-prodej/omega-3-hp-natural-pomeranc/jak-spravne-uzivat-omega-3-rybi-olej-
 

 

Nedávný výzkum odhalil mechanismus, kterým rybí olej, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny, může snížit zánět. Studie, která testovala obohacený doplněk rybího oleje zjistila, že zvyšuje hladiny určitých protizánětlivých molekul v krvi. Protizánětlivé molekuly se nazývají SPM - specializované štěpící mediátory (specialized pro-resolving mediators) a mají silný účinek na bílé krvinky a také na kontrolu zánětu krevních cév. https://en.wikipedia.org/…/Specialized_pro-resolving_mediat…
Vědci již věděli, že tělo produkuje SPM štěpením esenciálních mastných kyselin, včetně některých omega-3 mastných kyselin. Vztah mezi příjmem omega-3 a cirkulujícími hladinami SPM však zůstal nejasný. Tým vědců z Výzkumného ústavu Williama Harveye na Queen Mary University v Londýně ve Velké Británii se proto rozhodl objasnit vztah testováním účinku obohaceného doplňku z rybího oleje u 22 zdravých dobrovolníků, jejichž věk se pohyboval od 19 do 37 let. Tým provedl studii cirkulačního výzkumu jako je dvojitě slepá, placebem kontrolovaná studie. Proto ani účastníci, ani ti, kteří jim podali dávky a sledovali je, nevěděli, kdo dostával doplňky z rybího oleje a kdo dostával placebo.
K prozkoumání časové regulace koncentrace SPM v krvi byla odebrána krev před podáním placeba / suplementu (0 hodin), potom 2, 4, 6 a 24 hodin po suplementaci. Testované dávky doplňku byly 1.5, 3 a 4.5 g celkových mastných kyselin, z nichž asi 30 ug na 1,5 g celkových mastných kyselin bylo složeno z neesterifikovaného AA (~ 3%), EPA (-46%), n-3 DPA (~ 18%) a DHA (-33%). Poznámka: forma těchto mastných kyselin s volnými mastnými kyselinami je zahrnuta do biosyntézy SPM. Suplement také obsahoval několik prekurzorů SPM včetně kyseliny 17-hydroxy-dokosahexaenové, 17-HDPA (kyselina 17-hydroxy-dokosapentaenová) a 18-HEPE ( kyselina hydroxy-eikosapentaenová; online tabulka III), zatímco v placebu byla identifikováno pouze zanedbatelné množství těchto molekul. Dobrovolníci byli požádáni, aby se zdrželi konzumace mastných ryb po dobu 14 dnů a alkoholu po dobu 24 hodin před podáním doplňku / placeba, vždy se postili v den podávání a vždy dostali standardní snídani a oběd v klinickém výzkumném středisku. Všichni dobrovolníci museli zůstat v centru prvních 6 hodin po podání a následující ráno se vrátili k odběru krve nalačno po 24 hodinách. Pokud se dobrovolníci oddali rybě nebo alkoholu, jejich další cyklus testování byl opožděn o požadovaný počet dní. https://www.ahajournals.org/…/full/10…/CIRCRESAHA.119.315506

„Molekuly jsme použili jako naše biomarkery, abychom ukázali, jak se v našem těle používají omega-3 mastné kyseliny, a abychom zjistili, zda produkce těchto molekul má příznivý účinek na bílé krvinky,“ říká autor studie Jesmond Dalli, který je profesor molekulární farmakologie na William Harvey Institute.
Vědci zjistili, že užívání rybího oleje zvyšuje hladinu SPM v krvi a imunitních buněk proti bakteriím v závislosti na dávce a ke snížení buněčné aktivity, která podporuje srážení krve.
Ve srovnání se zdravými lidmi mají lidé žijící s chronickým zánětem nižší hladiny SPM. Enzymy, které je produkují, u těchto jedinců nefungují dobře. Chronický zánět přispívá ke vzniku cukrovky, stejně jako kardiovaskulárních, střevních i některých mozkových onemocnění.
 https://www.fgu.cas.cz/…/590-protizanetlive-pusobeni-omega-… Studie spojují zánět s revmatoidní artritidou, fibromyalgií a dalšími vážnými zdravotními stavy. Některé z imunitních buněk, které jsou aktivní během zánětu, mohou také poškodit tkáň, je důležité jakmile zánět ustupuje, aby se umožnilo hojení. V zastavení zánětu hrají roli protizánětlivá činidla, jako jsou SPM. Výzkum také ukázal, že tyto molekuly hrají roli při regeneraci tkání. Jak poznamenává prof. Dalli: „Tyto molekuly mají více cílů.“
Je třeba ještě dalších výzkumů, patrně každý člověk bude potřebovat konkrétní složení nebo alespoň konkrétní dávkování, a to je něco, o čem se musíme dozvědět více. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327322.php
Předchozí studie z roku 2019 v NEJM ukázala, že recept na předpis obsahující kyselinu eikosapentaenovou (EPA) by mohl snížit srdeční infarkty a mrtvice - a úmrtí související s těmito událostmi - u lidí, kteří jsou ohroženi kardiovaskulárními chorobami nebo ji již mají. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1812792