Oslavy s FM

02.01.2020 12:54

Z nepochopitelných důvodů se fibromyalgici stále potýkají s nedůvěrou, nedostatkem přijetí a stigmatizací jejich manželem / manželkou, rodinou, kolegy, zdravotnickým systémem a společností. Pro nedostatek informací je považují za agravanty, simulanty či neurotiky. Kromě negativního vlivu na duševní pohodu to má dopad i na fyzické zdraví a sociální vyloučení. https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/zivot-s-fibromyalgii/

Rodinné a společenské události  představují mnoho skvělých příležitostí k setkání s rodinou a přáteli při nichž může také dojít k výraznému stresu, zejména v případě rodinných konfliktů.

Častým tématem je vaše zdraví..

Většina fobromyalgiků má potravinová omezení; o Vánocích, narozeninách, svátcích, svatbách apod. se jedí typická jídla, která mnohdy pro nás nejsou příliš vhodná. Okolí lépe přijme, že kvůli užívání léků si nedáte alkohol, ale že odmítnete salát, chlebíčky či cukroví už se obvykle setká s nelibostí. I lidé s vážným onemocněním jako je celiakie často slýchají dej si trochu to ti neublíží (vede to k rakovině, ale to neva), což teprve pokud máte ,,pouze´´ nesnášenlivost některých potravin (u FM řady potravin), následkem čeho budou ,,pouze´´ několikadenní trávicí potíže a zhoršení zánětu nízkého stupně (tedy celé FM). Rozhodnutí je jen na vás zda to co víte, že vám vadí sníte nebo ne. Jestli si svátky či oslavu užijete nebo strávíte na WC a k jakému zhoršení doje v následujících dnech.

Vhodné je nahlásit vaše potravinová omezení předem, říci co jíte. Nelze ovšem očekávat, že vám dietu opravdu připraví, snadno může dojít ke kontaminaci. Pro jistotu si přivezte vlastní potraviny. Než je budete konzumovat ujistěte se, že se hostitel neurazí. Bohužel často strava = drama.
Jaké potraviny nejsou u FM vhodné https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

Při společenských setkáních potkáváme lidi, kteří ještě nevědí, že vás trápí fibromyalgie. Na první pohled vypadáte zdravě, máte neviditelné chronické onemocnění a lidé si nedokáží představit jak moc vás omezuje ve vašem životě. Vysvětlování diagnózy ostatním k nemoci patří. V případě, že se zeptají co vás trápí, ubezpečte se, že nejde jen o řečnickou otázku, že je toto téma opravdu zajímá. Pokud se jedná o někoho ne příliš blízkého, stačí obecné informace jednou větou. Obvykle je vnímáno negativně, když mluvíte jen o svém zdravotním stavu.
Třeba se setkáte s někým s kým už jste o svém zdravotním stavu mluvily, ale ještě mu to není úplně jasné. Rozhovorů s jedním člověkem budete muset vést více než jeden, aby získal představu o vaší realitě a vaše zdravotní problémy se budou v průběhu času měnit což vyžaduje další objasnění. Buďte trpěliví a klidní, snažte se na ně nezlobit pokud tomu nerozumí. Je zvláště frustrující, když tomu nechtějí porozumět. Je vhodné to vysvětlovat na analogiích, podobných situacích, příkladech, na něčem co váš partner si umí představit či zná. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jak-lidem-vysvetlit-vasi…/
Pokud někdo projeví zájem dozvědět se něco více o FM můžete jej odkázat např. na web https://fibromyalgik.webnode.cz/ či jim doporučit ke sledování stránku na facebooku https://www.facebook.com/fibromyalgik/. Jen tím, že se k nim dostanou veškeré informace mohou si o vaší diagnóze udělat dostatečný obrázek.

Při setkáních obdržíte ,,chytré´´ rady, které nemusí vést jen k hádkám, ale také k ukončení přátelství. Možná jste si povšimli něčeho vtipného, když jste onemocněli fibromyalgickým syndromem - ze všech kolem vás se rázem stali experti na zdraví :D Slyšíme to na každém kroku – co máme a nemáme dělat, co je pro nás špatné a dobré, co nás může uzdravit... Velká řada z těchto „expertů“ má pouze ty nejlepší úmysly, ostatní nás jen odsuzují. Vaší odpovědí na jejich námitky, a rady může být jen „děkuji“. Někteří jsou až příliš vytrvalí a nedají se odbýt a stále vám budou nosit výstřižky obvykle z bulvárních časopisů (i když mnohem rozumnější by byly odborné články o nových výzkumech, ale ty obvykle nečtou).
Zde je výčet věcí, které často slýcháváme společně s možnými odpověďmi, které v těchto situacích můžete použít: https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jak-se-vyporadat-se-spat…/.

Toto téma je velmi citlivé a bolestné. Setkal se s tím asi každý koho trápí nějaký zdravotní problém. Z kraje nemoci se snažíte využít každou informaci ať z médií, tak i od svých známých. Po čase, kdy zjistíte, že podobné rady jsou jen vyhozené peníze, ztráta času a iluzí vás podobné rady štvou a lidem co nechápou, že vy a váš lékař jde správným směrem se začnete vyhýbat. Nemusíte se cítit provinile, že se zbavujete negativních lidí ve svém životě. Nezáleží na tom, jestli to je příbuzný, partner, zaměstnavatel, přítel z dětství, anebo někdo nově poznaný. Ve svém životě nemusíte dělat prostor pro každého, kdo vám způsobuje bolest, anebo vás sráží dolů. Je rozdílné pokud daný člověk projeví zájem se změnit a bude respektovat vaše city. Ale pokud daný člověk jeví nezájem o vaše city, ignoruje vaše hranice a i nadále s vámi jedná špatně, pak ho nechte jít.

Pečlivě si vyberte kam půjdete a s kým se setkáte. Vše si naplánujte, stanovte si dobu po kterou se na oslavě zdržíte. Mějte na paměti, že váš zdravotní stav je důležitější než společenská událost. Jestliže vám setkání např. s rodinou způsobuje velké množství stresu, je v pořádku setkání odmítnout. https://www.verywellmind.com/handle-family-conflict-and-hol…

www.facebook.com/fibromyalgik/photos/a.762146857453873/1040551126280110/

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM