Osobní list důchodového pojištění (IOLDP)

01.08.2020 12:43

Uznání invalidity posudkovým lékařem nestačí k tomu, aby vám byl vyplácen invalidní důchod. Je třeba splnit potřebnou dobu pojištění. Výjimku z pravidla má ten, kdo se stane invalidním následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání – doby pojištění se v jeho případě nezkoumají. Pro ostatní platí: důchodové pojištění představuje jednu ze složek sociálního pojištění, které za každého zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Osoby samostatně výdělečně činné (živnostníci a podnikatelé) si sociální pojištění platí samy. V praxi je tedy pro přiznání invalidního důchodu potřeba odpracovat dostatečný počet let. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/podminky-naroku-na-inval…/

IOLDP (dříve výpis dob pojištění) obsahuje přehled dob důchodového pojištění, případně náhradních dob pojištění, uložených v evidenci ČSSZ a za dobu od roku 1986 (roky před se při výpočtu důchodu nepočítají) obsahuje i přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob, včetně celkového součtu evidované doby a součtu náhradních dob. Informativní list dále obsahuje přehled a celkový počet neevidovaných dob, které chybí mezi prvním nárokovým dokladem a posledním nárokovým dokladem evidovaným v ČSSZ, příp. bezprostředně předcházejícím kalendářním rokem před rokem aktuálního vyhotovení IOLDP. Doby před rokem 1996 jsou na IOLDP nazývány “zaměstnání”, doby po roce 1995 “pojištění”. Jde o změnu názvosloví v návaznosti na změnu důchodového zákona. Při výpočtu důchodu jsou tyto doby hodnoceny totožně. 

Najdeme zde tedy vše potřebné k určení nároku na invalidní či starobní důchod a jeho výpočet.

 

Občané mohou žádat o informativní osobní list důchodového pojištění:
~ prostřednictvím ePortálu ČSSZ
~ službou Žádost o sestavení informativního osobního listu důchodového pojištění (tuto službu mohou využít majitelé datových schránek, eObčanek (od 1. 7. 2018 nový elektronický občanský průkaz s čipem) nebo uživatelských účtů (jméno, heslo, SMS kód se aktivuje na www.eidentita.cz)
~ vyplněním a odesláním tiskopisu Žádost o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění (tiskopis lze rovněž vytisknout a odeslat prostřednictvím České pošty)
~ písemně na adresu ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5
~ v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: posta@cssz.cz
~ datovou zprávou zaslanou do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3

Žádost musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno, příjmení, podpis a adresu nebo ID datové schránky, na kterou bude informativní list zaslán.
Občan má právo na zaslání informativního listu jednou za kalendářní rok.
Informativní list zašle ČSSZ občanovi do 90 dnů ode dne doručení jeho žádosti (§ 40a zákona č. 582/1991 Sb.).

ČSSZ vyhotoví nový informativní osobní list důchodového pojištění do 90 dnů ode dne doručení žádosti, prokáže-li občan dodatečně doby pojištění, s výjimkou doby služebního poměru příslušníků ozbrojených sil, doby péče o dítě do čtyř let věku, doby péče o osobu závislou na péči jiné osoby a doby pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Tato povinnost neplatí, předloží-li pojištěnec doklady na dobu spadající do období kalendářního roku vyhotovení informativního listu nebo kalendářního roku předcházejícího. Nebudou-li tyto doklady dostatečně průkazné, nový informativní list se nevyhotoví, předložené doklady se vrátí žadateli spolu s vysvětlující informací, a to do vlastních rukou; lhůta 90 dnů platí i zde.

Po obdržení IOLDP v něm naleznete všechny doby důchodového pojištění, které má ČSSZ ve své evidenci. Nemusí obsahovat dobu: základní vojenské služby, dobu péče o dítě do 4 let věku, doba péče o osobu závislou na péči jiné osoby, evidence na úřadu práce, studia střední nebo vysoké školy nebo dobu učení. Tyto náhradní doby pojištění nemusí mít ČSSZ ve své evidenci a stačí je doložit až při sepisování žádosti o důchod – vojenskou knížkou nebo propouštěcím listem, rodným listem dítěte, potvrzením z úřadu práce nebo dokladem prokazujícím studium – maturitním vysvědčením, diplomem z vysoké školy, potvrzením školy apod. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/podani-zadosti-o-invalid…/

Jestliže vám na informativním osobním listě důchodového pojištění chybí doby zaměstnání, je nezbytné se obrátit na místně příslušnou OSSZ. Některé doby je možné doložit obyčejným potvrzením, na jiné (od roku 1996, ideálně od roku 1986) je třeba mít vyhotovený evidenční list důchodového pojištění.

Pokud tedy chybí v IOLDP některé ze zaměstnání, měli bychom se obrátit na svého tehdejšího zaměstnavatele, upozornit ho, že pravděpodobně nesplnil své zákonné povinnosti v oblasti evidenčních listů a požádat jej o zaslání evidenčního listu ČSSZ. V případě, že s námi zaměstnavatel třeba odmítá spolupracovat nebo již neexistuje, obrátíme se na OSSZ podle místa útvaru zaměstnavatele, ve kterém vede nebo vedl evidenci mezd. OSSZ by měla už sama zjednat nápravu. OSSZ nám rovněž může zjistit adresu archivu u zaniklých zaměstnavatelů, případně nám poradit, jakým dalším způsobem můžeme chybějící dobu zaměstnání prokázat. Chybějící dobu zaměstnání či studia můžeme dále prokázat například čestným prohlášením svým a dvou svědků, dodatečným potvrzením zaměstnavatele nebo obecního úřadu.

Z údajů Informativního listu odvodíme, zda již máme dostatečnou dobu pojištění pro vznik nároku na důchod. Když nám ještě nějaká doba do nároku na důchod chybí a přitom tam máme zahrnuty všechny doby pojištění i náhradních doby pojištění, které nám během života vznikly, můžeme si účast na důchodovém pojištění doplnit třeba dobrovolným důchodovým pojištěním.

Doba zaměstnání před 1. 1. 1993, pokud měl občan v té době trvalý pobyt na Slovensku, je evidována Sociální pojišťovnou – ústředí v Bratislavě. Údaje z této evidence budou ČSSZ vyžádány až v rámci důchodového řízení, kdy bude rozhodnuto, zda se doby zaměstnání před 1. 1. 1993 považují za doby zabezpečení českého nebo slovenského státu (čl. 20 Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o sociálním zabezpečení č. 228/1993 Sb.).
Doba pojištění osob samostatně výdělečně činných je evidována příslušnou OSSZ/PSSZ/MSSZ a do centrální evidence ČSSZ jsou údaje o tomto pojištění zasílány zpravidla do konce kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, ve kterém byly tyto osoby účastny důchodového pojištění a za který zaplatily pojistné. Potvrzení o této době vydává na žádost pojištěnce příslušná okresní (Pražská/Městská) správa sociálního zabezpečení.
Chybějící dobu pojištění Česká správa sociálního zabezpečení pro informativní osobní list důchodového pojištění nedošetřuje. Bližší informace o způsobu prokazování chybějících dob pojištění (zaměstnání) a o podmínkách nároku na důchod podává OSSZ/PSSZ/MSSZ, popřípadě Klientské centrum při pražském ústředí ČSSZ.

IOLDP neposkytuje informaci, kolik let doby pojištění daný pojištěnec získal pro nárok na důchod a jeho výpočet. Pro zjištění, zda má žadatel o důchod “nárok na důchod” (získal potřebnou dobu pojištění) je tedy třeba provést jeden výpočet a dobu pojištění, která se použije pro výpočet důchodu, je třeba zjistit druhým výpočtem. Viz. Tabulky: https://www.naseduchody.cz/doba-duchodoveho-pojisteni.html

https://www.cssz.cz/informativni-osobni-list-duchodoveho-po…
https://www.naseduchody.cz/clanek_47-informativni-osobni-li…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.