Parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením

02.02.2020 00:49


V poslední době se začalo konečně veřejně mluvit o zneužívání parkovacích průkazů. Zároveň se ukázalo, že mnoho lidí (ani těch co je vlastní) nemá o nich dostatečné povědomí. Parkovací průkaz O7 vidíme zde na fotce (ten je zneužíván), a zde se můžete podívat na průkaz ZTP https://www.facebook.com/…/a.7621468574538…/846533629015195/ (ten obvykle zneužíván není). O7 se vkládá za okno auta, kartička ZTP má velikost OP a je nošena např. v peněžence.

O parkovací průkaz O7 označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou může zažádat držitel průkazu ZTP (s výjimkou osob postižených úplnou nebo praktickou hluchotou) nebo průkazu ZTP/P https://fibromyalgik.webnode.cz/news/prukaz-ozp/. Mimo zdravotně postižené osoby také může požádat soudem stanovený opatrovník zdravotně postižené osoby či zákonný zástupce nezletilé zdravotně postižené osoby.

Problematika parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením nepatří do kompetence Ministerstva práce a sociálních věcí (ani krajských poboček ÚP), ale Ministerstva dopravy. Parkovací průkaz vám vydá zdarma na počkání sociální odbor obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Tuto situaci nelze vyřídit pouze na základě plné moci, držitel průkazu se musí na kartičku před zatavením podepsat.

Jaké doklady je nutné mít s sebou:
Platný průkaz ZTP nebo ZTP/P, platný doklad totožnosti, jedno aktuální průkazové foto o rozměrech 45 mm x 35 mm, rozhodnutí z Úřadu práce o přiznání průkazu zdravotně postižené osoby ZTP či ZTP/P. Při výměně parkovacího průkazu je nutné vrátit stávající parkovací průkaz či již neplatný průkaz, v případě odcizení protokol Policie ČR.
Zákonný zástupce zdravotně postiženého nezletilého dítěte (rodič, jiná osoba, která má dítě v péči) dále předloží k jednání svůj průkaz totožnosti, doklad totožnosti dítěte (např. OP nebo rodný list dítěte) případně rozsudek soudu, svěření dítěte do péče. Opatrovník zastupující zdravotně postiženou osobu dále předloží k jednání svůj průkaz totožnosti, doklad o opatrovnictví.

Vozidlo lze označit parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením pouze v případě, řídí-li vozidlo nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením. Přepravovaná osoba je povinna prokázat na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie, že je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, který ji opravňuje k užívání vozidla označeného parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361
Parkovací průkaz může být použit v jakémkoliv vozidle, není vázán na konkrétní vozidlo. Aby však modrá parkovací karta o rozměrech 106 x 148 mm platila musí být umístěna viditelně za předním sklem řidiče fotografií a osobními údaji dovnitř a dobou platnosti a tím, kdo průkaz vydal ven. Špatné umístění nejen, že vám neumožní výhody např. parkování zdarma, ale můžete dostat pokutu až 2.500 Kč. Pokud dotyčný nemá u sebe platný průkaz ZTP nebo ZTP/P parkovací karta je neplatná stejně jako dávání za sklo průkazu ZTP nebo ZTP/P, který nenahrazuje průkaz O7. V současné době na všech průkazech musí být uveden konec platnosti (bez časového omezení již nejsou platné), datum se musí shodovat na ZTP a O7, jinak opět můžete být pokutováni. Další na co je nutné si dát pozor pokud chcete v ČR použít bezplatně dálnice a rychlostní silnice - držitelem silničního motorového vozidla musí být postižená osoba sama nebo osoba jí blízká https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-13.
Když je parkovací průkaz vystaven za sklem a v autě se nepřepravuje jeho držitel pokuta je až 2.000 Kč. Parkovací průkaz je nepřenosný a jeho zneužití je právně postižitelné. V případě zneužití parkovacího průkazu mohou obecní úřady obce s rozšířenou působností vydané zvláštní označení odebrat. Podle § 125c odst. 1 písm. f) bodu 11 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.

Parkovací karta vydávaná v České republice je platná v rámci celé EU a její vzhled je sjednocen s kartami v ostatních členských státech. Obvykle však jedinou výhodou je možnost parkování zdarma na místě pro invalidy, a to ještě jen tam, kde to není zpoplatněno. Za používání dálnic v jiných zemích EU musíte zaplatit. Po držiteli parkovacího průkazu vydaného jiným členským státem EU nelze požadovat, aby se prokázal průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Doba platnosti průkazu osoby se zdravotním postižením je nejvýše 10 let u osob starších 18-ti let věku. Vždy, když vám bude průkaz ZTP či ZTP/P vyměněn za nový a změní se na něm datum platnosti mění se i průkaz O7. To platí i v případě poškození průkazu O7 či změně příjmení. Při úmrtí držitele se průkaz O7 vrací.

Přiznání invalidního důchodu nemá na získání parkovacího průkazu žádný vliv.

Průkaz O2
Tento průkaz slouží pouze pro označení vozidla řízeného osobou sluchově postiženou nebo označení vozidla lékaře konajícího návštěvní službu. Může jej užívat jen osoba, které toto označení obdržela od příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo od oprávněného orgánu v zahraničí. Označení O2 (přeškrtnuté ucho) se vydává jen držiteli řidičského oprávnění, který je držitelem průkazu ZTP z důvodu postižení úplnou nebo praktickou hluchotou. Neplynou z něj tytéž výhody jako z průkazu O7. Tento průkaz pouze informuje ostatní řidiče, že neslyšíte jejich zvukové signály.
V případě dětí se sluchovým postižením, kterým byl přiznán průkaz ZTP/P se vydává průkaz O7 a mohou využívat všechny výhody s ním spojené. Děti se sluchovým postižením s průkazem ZTP mají nárok pouze na průkaz O2 bez výhod. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.