Plicní hypertenze

01.04.2012 11:48
Dušnost při fyzické námaze nebo únava, případně bolest na hrudi – to vše může signalizovat plicní hypertenzi, tedy zvýšený krevní tlak v plicích

Příznaky jsou často lehké a netypické, a lze je zaměnit za projevy jiného onemocnění srdce a plic. Průměrná doba od jejich vzniku do stanovení diagnózy je mnohdy i několik let.

Nejčastější příznaky plicní hypertenze jsou:

* Dušnost, únava, závratě při posazování a postavování
* Mdloby, namodralé zbarvení rtů a kůže
* Otoky kotníků nebo dolních končetin, bolest na hrudi
* Zrychlený tep, bušení srdce

Pro pokročilé stádium plicní hypertenze je navíc typické, že:

* Nemocný je schopen jen těch nejnutnějších úkonů.
* Nemocný má příznaky onemocnění i v klidu.
* Pacient bývá v obdobích zhoršení nemoci upoután na lůžko.

Tato nevyléčitelná choroba trápí desítky tisíc Čechů, ale řada z nich o své diagnóze vůbec neví nebo se ji dozví pozdě. Plicní hypertenzi se jen výjimečně podaří odhalit při běžné zdravotní prohlídce. Včasná diagnóza a léčba přitom může zabránit vážným zdravotním následkům nebo i smrti. Kvůli relativní vzácnosti onemocnění, možnost této diagnózy často lékaře napadá až jako poslední a pacienty léčí například na astma. Lidé se tak ke správné diagnóze propracují mnohdy pozdě, když je choroba v pokročilém stadiu. Léčba je pak mnohem složitější. Pokud dušnost nelze zdůvodnit jiným onemocněním, měl by pacient absolvovat ultrazvuk srdce a následně navštívit specialisty. 

Plicní hypertenze má řadu příčin, nejčastěji ji lékaři diagnostikují jako komplikaci jiného onemocnění plic a srdce. Za jejím vznikem mohou stát i autoimunitní onemocnění nebo plicní embolie. 

V současné době jsou v Česku tři specializovaná centra na léčbu plicní hypertenze – II. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Kardiologická klinika IKEM a I. interní klinika FN Olomouc.

www.pph.cz