Po očkování může dojít ke zlepšení FM a ME/CFS

04.05.2021 16:37
Web Health Rising, který se dlouhodobě věnuje zvyšování informovanosti o FM a ME/CFS nedávno provedl anketu o COVID-19. Informace, které z ní vyplývají vám mohou pomoci se rozhodnout ohledně očkování:
  • 25% lidem s FM a ME/CFS prodělání koronaviru zhoršilo zdravotní stav a 60% i 3 měsíce po prodělání se stále cítí hůře než před tím. Vzhledem k tomu, že většina lidí hlasovala před výskytem nebezpečnějších variant je pravděpodobné, že dnes budou čísla horší.

  • Průzkumy veřejného mínění naznačují, že těžce nemocní velmi dobře tolerují vakcíny. Lidé s ME / CFS / FM mají dokonce méně nežádoucích účinků než obecná populace. Většina má mírné nežádoucí účinky, které do týdne vymizí (Pfizer - 1. dávka - 73%; 2. dávka - 67%. Moderna - 1. - 77%; 2. - 70%. AstraZeneca - 1. - 60%; 2. - také několik respondentů). I výsledky vakcín Johnson & Johnson jsou zatím podobné, 75% uvedlo potíže trvající 1 týden. Větší potíže se vyskytují u lidí s ME / CFS / FM očkovaných AstraZeneca. 37% uvedlo, že mají těžkou reakci na první dávku, a 16% má potíže i o měsíc později. Zatím není k dispozici dostatek dat po druhé dávce. 24% a 16% (Pfizer / Moderna) uvedlo trvání příznaků 2 týdny. Jen 12% a 16% mělo závažné vedlejší účinky. Druhá dávka Pfizer / Moderna byly podle očekávání problematičtější.

  • Očkování je klíčem k zastavení viru, ale neoficiální zprávy naznačují, že u některých lidí mohou mít neočekávaný výsledek - zlepšení ME / CFS / FM! V prvním průzkumu vedlejších účinků nikoho nenapadlo počítat s tím, že někteří lidé s ME / CFS / FM se mohou po aplikaci vakcíny zlepšit. Lidé se bály vážných vedlejších účinků a nepočítali s tím, že vakcína nám může pomoci. Už dříve se vakcíny zkoušely používat k léčbě ME / CFS i FM. Gottfries léčil ME / CFS vakcínou proti stafylokokům a pro fibromyalgii byla navržena vakcína BCG.


O tři měsíce a miliony očkování později Health Rising aktualizuje doporučení lékařů:

Lékaři byli dotázáni na jejich zkušenosti s vakcínou, názor na očkování, kdo by neměl být očkován, jaké vakcíny doporučují, a návrhy, jak projít očkováním. Výsledky byly jednomyslné. Všichni tito lékaři schvalují očkovat lidi s ME / CFS / FM.

Dr. Bela Chheda MD (Mountain View, Kalifornie)
Paní doktorka nezměnila názor a stále doporučuje očkování. Má odhadem 30-40 pacientů po první dávce. Většina pacientů si vedla velmi dobře. I když 2/3 pacientů vzplály příznaky žírných buněk/dysautonomie k zotavení došlo od 2-3 dnů do 2 týdnů. U dvou pacientů to trvalo měsíc. Doporučuje, aby pacienti s ME/CFS/FM byli očkováni. Na základě aktuálních údajů – riziko vzniku komplikací z prodělání Covid se zdá vyšší ve srovnání s potenciálními nežádoucími účinky vakcíny. U pacientů, kteří po první dávce mají potíže 4 týdny doporučuje konzultaci s lékařem zda podstoupit druhou dávku. Doporučení se může lišit případ od případu. Pro pacienty s MCAS (aktivace žírných buněk) doporučuje očkovat, až budou stabilizovaní. Také doporučuje počkat těm co nedávno byli na jiném očkování a zhoršili se. I když prozatím doporučuje vakcíny na bázi mRNA (Pfizer, Moderna) na základě aktuálních dostupných údajů (pokud má pacient na výběr) upozorňuje, že vyšší prioritu má rychlost, kdy budeme očkování než jakou vakcínu dostanete. Zatím nemá zkušenosti s vakcínou od Johnson & Johnson.
Pacientům s MCAS (přidružená dg FM) doporučuje užívat léky a doplňky na MCAS v den, a poté několik dní až několika týdnů, dokud se nevrátí k výchozím hodnotám. V den očkování: 25 mg benadrylu (4 hodiny před), 1200 mg NAC, 40 mg famotidinu, 800 mg kvercetinu, 1 g vit C, 200 mg riboflavinu. Dny po: (dokud budete mít potíže) 50 až 75 mg benadrylu, všechny doplňky jako v očkovací den a hodně odpočinku.

Dr. Eleanor Stein MD (Calgary, Canada)
Poměr přínosů a rizik je rozhodně ve prospěch očkování. Zvláště pokud chceme být v kontaktu se staršími přáteli nebo příbuznými.
Před 3 měsíci radila přístup „počkej a uvidíš“. Dnes doporučuje očkovat. 8. března na svých internetových stránkách uvedla několik důvodů, proč:
- Vysoké riziko infekce COVID-19 (v Kanadě 2,4%). I když pro ty, kteří zřídka chodí ven a mají málo blízkých kontaktů je nižší. Z těch, kteří onemocněli v Kanadě, zemřelo 2,5%, přičemž nejvyšší riziko bylo mezi křehkými staršími lidmi.
- Významné riziko následků podobných ME / CFS, přičemž ženy jsou více ohroženy.
- Riziko dlouhodobých účinků infekce COVID-19 na ME / CFS je významné. 27% infikovaných hlásilo přetrvávající příznaky po 60 dnech.
- Ve výzkumné studii s více než 75 000 lidmi, mezi těmi, kteří byli očkováni 4 schválenými vakcínami (plus Novavax) nedošlo k úmrtí na COVID a jen k několika hospitalizacím. To znamená, že všech 5 vakcín je velmi účinných v prevenci závažných následků. A stejně důležité je, že u žádné z těchto 5 vakcín se neprokázalo úmrtí.
- Pouze 214 osob z 2 255 174 očkovaných v Kanadě mělo závažné nežádoucí účinky. To je asi 93 na milion.
- Vakcína Pfizer (a pravděpodobně i Moderna) je z 95% účinná při všech stupních symptomatického onemocnění (mírných, středních a těžkých). Vakcína AstraZeneca byla z 63% účinná při všech stupních symptomatického onemocnění a vakcína Johnson a Johnson z 66% proti středně těžkému a těžkému stavu.
Doporučuje očkovat po konzultaci s lékařem lidem, kteří v minulosti měli anafylaktickou reakci na kteroukoliv složku vakcíny (viz seznamy na jejích webových stránkách). Také upozorňuje, že lidé užívající léky na potlačení imunity, jako jsou některé protinádorové chemoterapie nebo rituximab by měli s lékařem načasovat podání vakcíny, aby k podání došlo v době, kdy jsou schopni navázat imunitní odpověď.
V březnu doktorka Steinová uvedla, že osobně čeká na očkování vakcínou mRNA. Citovala doporučení Dr. Klimase, jak zvládnout očkování. https://www.nova.edu/nim/To-Vaccinate-or-Not-with-MECFS.html
Mnohem více informací: https://www.eleanorsteinmd.ca/blog/covid-faqs

Theresa Dowell DNP (Flagstaff, Arizona)
90% mých pacientů je očkováno. Obvykle dostanou Pfizer nebo Moderna, pokud nemají anamnézu anafylaxe a pak dostanou J&J. Doporučuje očkování u osob s ME / CFS / FM mimo těch s angioedémem nebo anafylaxí. Kvůli zvýšené ochraně doporučujete vakcíny Pfizer a Moderna. Radí 3 dny před očkováním zvýšit antioxidanty. Podle toho, jaké antioxidanty užíváte, zvažte tyto dávky: Vitamin C 1 000 mg 2x denně, Ubiquinol 200 mg 2x denně, Kurkumin 200 mg 2x denně, Glutathion 250 mg 2x denně. V den plánovaného očkování byste neměli být zhoršení a po podání vakcíny odpočívejte 2 dny. Vyhněte se stresorům.

Dr. Natelson MD (New York, New York)
Doktor Natelson svůj názor nezměnil a stále doporučuje očkovaní. U svých pacientů po něm nezaznamenal žádný zjevný problém; jeden měl po očkování výrazné snížení CFS souvisejícího s Covidem. Absolutně doporučuje očkování osob s ME / CFS / FM!!! Pozor by si měly dát jen ti co jsou alergičtí na některou ze složek vakcíny (seznam naleznete na stránce Dr. Steina). Nedává přednost některé z vakcín naopak říká vzít každou, kterou vám nabízí. Pokud se po očkování nebudete cítit dobře užijte advil (ibuprofen) a tylenol (paracetamol).

Nancy Klimasová - co dělat před očkováním:
Riziko můžete zmírnit mnoha způsoby - přesně tak, jak to děláte, když máte pocit, že se blíží zhoršení. Před očkováním se ujistěte, že užíváte dostatek antioxidantů, zejména NAC nebo glutathion a CoQ10. Velkým viníkem zhoršení po očkování a okamžitých reakcí je aktivace žírných buněk. Pokud k tomu dojde okamžitě, jedná se o anafylaxi, ale pokud se to děje pomalu v průběhu dnů může se jednat o klasické zhoršení ME / CFS. Užívejte tedy antihistaminikum před a několik dní po očkování - nejsilnější, jaké můžete tolerovat (benadryl je jedním z nejsilnějších, zyrtec je další dobrá volba). Existuje mnoho stabilizátorů žírných buněk; pokud se chcete dozvědět více podívejte se na vynikající přednášku Dr. Maitlanda: https://bit.ly/NovaDysCME. Existují přírodní doplňky, které blokují nebo čistí histamin a stabilizují žírné buňky, jako je kyselina alfa-lipoová, kyselina askorbová, B6, enzymy diaminoxidázy (DAO), luteolin, N-acetylcystein (NAC), Omega-3, riboflavin, SAMe, kvercetin a přírodní zdroje teofylinu, jako jsou zelené a černé čaje. Dosud nejsou známé okamžité reakce po očkování proti COVID-19 u lidí se syndromem aktivace žírných buněk a alergiků. Po očkování zůstaňte v lékařském prostředí po dobu nejméně 30 minut, zvažte i několik hodin, abyste byli v případě reakce na bezpečném místě. Také vám může lékař podat před očkováním steroidy, stejně jako před CT vyšetřením s jodovým kontrastním barvivem.

V případě, že máte již obě dávky vakcíny prosím hlasujte v anketě:

https://www.healthrising.org/.../fibromyalgia-chronic.../
Pokud vás toto téma zajímá pokračujte zde:

https://fibromyalgik.webnode.cz/covid-19-a-fm/
Informace o výše jmenovaných potravinových doplňcích naleznete na:

https://fibromyalgik.webnode.cz/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.