Pobyt doma s fibromyalgií

02.02.2022 18:34

Covid-19 přinesl jedno pozitivum a to zkušenost: Jaké je to žít izolován. I když po nějaké době nás nebude ohrožovat, doporučení s ním související zůstanou pro fibromyalgiky užitečné, a snad i zkušenost našeho okolí.

Někteří lidé vnímají doporučená omezení jako trest odnětí svobody, zatímco jiní sebeizolaci doporučovanou odborníky a nášim vlastním zdravým rozumem považují za "normální situaci" nebo úlevu od stále více stresujícího světa. Přestože tato doba může být stresující, náročná a pro některé plná finančních a osobních potíží nepochybně posílí náš charakter; umožní růst ve slušnosti a jako společenství.

Každý úspěšný člověk na světě zažil nějaké těžkosti, které ho povzbudily k větším věcem. Říká se, že "Nutnost je matka vynalézavosti". Skutečně, když jsou věci snadné nemáme důvod používat svou představivost a inteligenci ke zlepšení své situace.

PLÁNOVÁNÍ NAŠICH DNÍ s fibromyalgií k minimalizování vzplanutí našich příznaků se stalo způsobem života. Dodržování denní rutiny umožňuje lépe zvládat měsíce a roky sebeizolace. Když dodržujeme zásady zdravého životního stylu, trávíme čas s rodinou či přáteli, máme koníčky a stimulujeme mozek v rámci našich možností máme své příznaky lépe pod kontrolou.

A i když můžeme být v pokušení dělat více, zlaté pravidlo PACINGU musí být pro nás prioritou. Vždyť lidé na celém světě potřebují časté přestávky na odpočinek, a to v průběhu celého dne, aby mohli lépe fungovat. Toto pravidlo by mělo být pro každého druhou přirozeností. Od počátku průmyslové revoluce se životní styl společnosti postupně zrychluje a stává se stále náročnějším. Zatímco rozvrh nám pomáhá soustředit se a organizovat, vyhnout se vyhoření je nebezpečím moderního života, kterému mnozí z nás podlehli.

Mnoho nejúspěšnějších lidí na světě, včetně Oprah Winfreyové, Elona Muska a Marka Zuckerberga (kteří si mohou dovolit naplánovat si svůj vlastní denní rozvrh) dodržuje denní režim, který zahrnuje padesát minut činnosti, po nichž následuje patnáct minut odpočinku na načerpání nových sil. Jinými slovy, stejně jako my, si dávají pauzu - preventivní odpočinek.

Zatímco tito úspěšní lidé mají náročné a produktivní dny, večerní volno od přístrojů a požadavků jim umožňuje načerpat energii a připravit se na následující den. Díky aktivitám, které snižují stres a zvyšují relaxaci, se také zlepšuje spánek.

Když jsme celý den zapnutí, náš mozek je plný technologického tinnitu, který narušuje naši schopnost odpočívat; ovlivňuje spánek, mozkovou mlhu, únavu, chuť k jídlu a trávení a také motivaci ke cvičení v následujících dnech.


K nejúčinnějším STRATEGIÍM NA ODSTRAŇOVÁNÍ STRESU patří:

Ø cvičení, tanec, procházky venku nebo sportování
Ø náboženské aktivity, které povzbuzují vašeho ducha
Ø kreativní koníčky, kreslení, vybarvování, malování, čtení, poslech hudby
Ø masáže, meditace, růžový šum, jóga
Ø zpěv
Ø trávení času s přáteli nebo rodinou (může jít o videohovory během sebeizolace).
Ø každý večer chodit spát ve stanovený čas, v rámci této rutiny lépe dosáhnete regeneračního 6-8 hodinového spánku.

 

MEZI VÍCE STRESUJÍCÍ ČINNOSTI PATŘÍ:

Ø čas strávený s toxickými lidmi
Ø čas strávený hraním videoher
Ø nakupování
Ø surfování na internetu a sledování televize nebo filmů po dobu delší než dvě hodiny
Ø hraní hazardních her
Ø kouření
Ø pití a jídlo: Zhoršení trávení a spánku závisí na druhu a množství jídla a pití, které zkonzumujeme později během dne. Doporučujeme: Snídej jako královna, obědvej jako princezna a večeř jako chudák!

 

REZERVA DUŠEVNÍ ENERGIE nám pomáhá soustředit se na úkoly, které nás čekají, a méně se stresovat. Pro ty z nás, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou, fibromyalgií a dalšími souvisejícími onemocněními je důležité snížit vystavení stresovým situacím a podnětům. Produktivní lidé se vyhýbají "únavě z rozhodování" tím, že co nejvíce zefektivňují svou práci.

Vzhledem k tomu, že při chronické únavě a mozkové mlze je obtížné zvládat více úkolů najednou, seskupení podobných úkolů (jako je péče o sebe, domácí práce, příprava jídla, cvičení a pohybové aktivity) a práce na nich ve stanoveném časovém období umožňuje dosáhnout většího pocitu úspěchu. U fibromyalgie pomůže sdružování určitých činností do skupin při soustředění na paměť, protože úkoly mají společné téma a přirozeněji na sebe navazují.

Dalo by se říci, že ROZUMNÁ PÉČE O SEBE je v tomto období ještě důležitější, protože si nechceme ublížit nebo se stát zranitelnějšími vůči jiným nemocem. Mezi ty, kteří jsou nejvíce náchylní k těžšímu průběhu COVID-19 patří lidé s chronickým onemocněním a sníženým imunitním systémem. Musíme být proto mimořádně ostražití. Dále užívat doporučované potravinové doplňky, jako např. vitamin D, který hraje důležitou roli při udržování zdravých kostí, snižování zánětů, zlepšování imunitní reakce a zdraví dýchacích cest, a to díky svým účinkům na sílu dýchacích svalů, vývoj a strukturu plic.

HLUBOKÉ DÝCHÁNÍ pro zdraví a relaxaci je další rozumnou součástí naší každodenní rutiny. Pokud se vám zdá, že dýcháte mělce z hrudníku a ne z břicha, nebo že při pokusu o hluboké dýchání hyperventilujete, vyzkoušejte techniku hlubokého dýchání Vagus Toning nebo tyto alternativní techniky doporučené lékařem NHS. https://www.youtube.com/watch?v=HwLzAdriec0

Důležité je také zůstat flexibilní a přitom DISCIPLINOVANÝ. Vyhraďte si proto některé činnosti na dopoledne a jiné na dobu po obědě. Když zůstaneme otevřeni drobným úpravám svého režimu ve dnech, kdy je míra bolesti nebo únavy největší, bude se nám život zdát spokojenější. Schopnost každého člověka zůstat bystrý se totiž s přibývajícím dnem snižuje. Relapsy jsou pravděpodobné, takže se s takovými komplikacemi můžeme jednoduše smířit. Vždy můžeme znovu pokročit v naplánovaném programu až toho budeme schopni. Změna plánu tam, kde je to nutné, bude samozřejmostí, když vzplanutí příznaků sabotuje naše nejlepší záměry.

STANOVOVÁNÍ CÍLŮ pro daný den, také zvyšuje náš pocit úspěchu. Když si své cíle naplánujeme konkrétně a ne vágně, naše sebedůvěra nám umožní lépe těchto cílů dosáhnout, což nám umožní více cítit život pod kontrolou. Psaní seznamů podle toho, jak a kdy úkoly plníme může být více motivující než pohled na předem napsaný seznam, na kterém zjistíme, že jsme toho splnili jen málo.

Odpočinek od monotónního pobytu doma může přinést i čas věnovaný důležitému tréninku mozku. Dobrým výchozím bodem je naučit se nové dovednosti nebo oprášit to na co nebyl čas. Nedávno jsem dokončila svou první skládačku (1000 dílků) od dětství. Plánuji vyzkoušet origami a také si dávám výzvy v pletení a háčkování. Jazykové aplikace, jako je "Duolingo.com", poskytují snadné zábavné způsoby, jak si jazyky oprášit nebo se naučit nové. Tyto aktivity rozvíjejí například myšlení, paměť, matematiku, jemnou motoriku/koordinaci rukou a očí a řešení problémů.

Někteří z nás se mohou domnívat, že život založený na rutině bude omezující, nudný a frustrující. Když si však vezmeme příklad z rozvrhů některých nejúspěšnějších lidí na světě, může se nám zdát, že je vše jasnější. Rutina nám dává strukturu, šanci pocítit úspěch; zlepšit své symptomy a duševní zdraví; cítit život více pod kontrolou; užívat si čas na načerpání energie, který nám moderní životní styl tak často odpírá; cítit se lépe. Možnost odškrtnout si každý den v rozvrhu nám také poskytuje pocit uspokojení, směřování a úspěchu.

Ačkoli zpravodajství o nemoci jsou neúprosně depresivní a stresující upozorňují nás i naše blízké jak důležitá je pro nás ochrana, neystavování se riziku. Musíme se tedy chovat rozumně, posilovat tím, že najdeme smích, zvýšíme péči o sebe i o druhé; vždy si vychutnáme každý dobrý okamžik dne, byť by byl sebemenší.

Pro příklad autorka článku uvádí historku: Sebrala jsem sílu a ušila svému manželovi masku, kterou nosil při svých cestách na nákupy. Délka gumy ve vzoru se ukázala jako příliš krátká. Takže, když si hotovou masku zkoušel tahala mu uši dopředu jako kreslené myši a pak se odlepila! Rozbrečela se smíchy a rozhodla se, že to zkusí znovu.

Madeleine Sara je spisovatelka na volné noze, vystudovala psychologii a získala postgraduální kvalifikaci RCSLT. Jako dětská terapeutka v důchodu ráda uplatňuje své zkušenosti a znalosti při řešení každé výzvy, se kterou se setká.
https://ukfibromyalgia.com/.../pandemic-stay-home-routine...

V textu zazněl výraz pacing:
Pacing je aktivní strategie, která pomáhá zvládnout nemoc. Jedinci vyvažují čas strávený aktivitou a odpočinkem za účelem dosažení vyšší funkčnosti a účasti na smysluplných aktivitách. Stanovením priorit, delegováním úkolů, používáním pomůcek, jako je například invalidní vozík dochází k menšímu zhoršení zdravotního stavu po aktivitě.
https://me-cfs.eu/jak-vyuzivam-pacing-ke-zvladani-cfs/
https://www.verywellhealth.com/pacing-yourself-with...
https://en.wikipedia.org/wiki/Pacing_(activity_management)

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.