Polohovací rošt

05.03.2020 04:23

Dobře vybavené lůžko vám pomůže se spánkem, uleví od bolestí a zlepší celkový zdravotní stav
Pouze dobrá postel a matrace vám neposkytne takovou úlevu od bolestí pokud nemáte polohovací rošt. Ten je ideálním řešením především pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Díky tomu, že velice jednoduše mění sklon v oblasti zad, nedochází ke vzniku proleženin a zabraňuje se nepříjemným bolestem v oblasti beder. Při opření zad se také mnohem lépe prokrvují dolní končetiny, což je u osob, které dlouhodobě leží, veliká výhoda. Mnohem vhodnější je také zvýšená poloha pro čtení, sledování televize (nemusí se podepírat hlava polštářem a krční páteř není namáhána) a bdělou relaxaci (konverzace). Polohovací motorové rošty se liší tím detailem, že je nemusíme nastavovat ručně (tj. můžeme ležet a pomocí ovládání vybrat ideální sklon, na který chceme rošt nastavit), což je také podstatnou výhodou (pozn. s podobnými rošty se můžeme setkat například ve zdravotnických zařízeních). Další variantou polohování roštu je zvednutí v oblasti nohou. Tato možnost nachází využití především u lidí s horším prokrvením nohou (ať už v důsledku dlouhého ležení nebo naopak stání). Díky zvednutí nohou dochází ke snadnějšímu odtoku krve a lymfy, což usnadňuje práci srdci. Tato poloha je také výrazně úlevná pro bederní páteř – dochází k přirozenému zakřivení, přičemž se bedra nenásilně vyrovnají se zemí. Blahodárné účinky má zvednutí nohou také na prokrvení břišní dutiny a peristaltiku - vyprazdňování (díky stejnému principu, který funguje, když přitáhnete vleže kolena k hrudníku a hluboce dýcháte). https://fibromyalgik.webnode.cz/…/kvalitni-vybaveni-luzka-…/

Fibromyalgikům pomáhá elektricky ovládaný polohovací rošt nejen jako prevence bolesti (zvláště zad a nohou), závratí, refluxu, spánkové apnoe, dysfagie, ale slouží i k úlevě od bolesti. Ocení jej především při únavě a ráno, když je tělo celé ztuhlé a vstávání z lůžka je více než namáhavé. Pomůže s manipulací pečujícím osobám (snadněji se zvedá člověk ze sedu než z lehu).

Polohovací rošty se pohybují v různých cenových relacích, lze je vložit do běžné konstrukce postele. Kombinují se s ohebnou matraci (stačí nízká, obyčejná) a pacient nemusí používat ani polštář. Můžete požádat pojišťovnu o polohovací lůžko, které má výhodu, že také může nastavovat výšku lůžka (z vyšší postele snadněji vstanete a také to ocení pečující osoby). https://www.dmapraha.cz/…/polohovaci-…/polohovaci-luzka_k73/ ,,Nemocniční lůžka´´ lze také výhodně sehnat při obměňování vybavení různých zdravotnických zařízení, rehabilitačních center apod. I to lze vložit do rámu postele, kterou máte doma. Není třeba mít obavu, že to bude u vás vypadat jak v nemocnici.
Ty nejkvalitnější vás posadí, jak je vidět na obrázku a zde na videu:

https://youtu.be/_OuqlBJvA1o
https://www.muehle-mueller.de/sitzb…/pflegebett-mobilia.html

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.