Ponorka

07.06.2020 18:21

Fibromyalgický syndrom se vyznačuje chronickou neztišitelnou bolestí a únavou. Jedná se o symptomy, které pacienta často nebo stále uvězní v domácím prostředí. Je vystaven neustálému opakování stereotypních situací v izolovaném prostředí, kde není dostatek podnětů. Po čase, kdy už nelze pracovat a přátele postupně opadnou přichází do kontaktu jen s malým okruhem lidí, obvykle rodinou a stejně nemocnými lidmi ve skupinách na sociálních sítích. Každý den je podobný ne-li stejný, stále se mluví o tom samém, lidé si lezou na nervy. Minimální nebo žádná změna, frustrace.
I když jinak s lidmi dobře vycházíte, ten stereotyp a uvědomění si, že tohle už bude napořád si vybere svou daň. Je nutné projít fázemi smíření jinak se dostaví deprese, hněv, zloba, ponorka. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/jak-se-vyporadat-s-diagn…/

U dlouhodobě nemocných, kteří svůj čas tráví převážně doma, na rehabilitačním či lázeňském pobytu je výskyt ponorky běžný. Když trávíte dlouhou dobu na jednom místě s malým úsilím, vaše mysl vám řekne, že prostředí, ve kterém se nacházíte, není optimální pro správné fungování. Cítíte se omezeni a máte potíže tolerovat nedostatek svobody dělat to, co chcete.

V rámci ponorkové nemoci dochází k nesnášenlivosti druhé osoby, která může dosáhnout až fáze nenávisti. Chování proto je vzteklé, nesnesitelné, vede k záměrnému vyhledávání konfliktů, vytváření dusné atmosféry, mohou probíhat i hádky, až stav může nakonec vygradovat k agresivitě nebo skupinové psychóze či paranoii. Postižený také může trpět sebepoškozováním, úzkostí a depresí. V kolektivech není nic výjimečného, když pak vznikne vzájemná averze mezi vícero lidmi. Nic výjimečného pak není ani týrání nebo šikana nenáviděného. 

https://www.uzdravim.cz/ponorkova-nemoc.html

Ponorková nemoc není psychiatrický stav. Odhalit ji je obtížné i pro odborníka, který při její diagnostice musí vyloučit depresi. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-o…/uzkostnost/

Jestliže u sebe pociťujete problémy s pamětí nebo soustředěním, nedostatek energie nebo motivace dělat cokoliv, nebo jste podrážděný bez jakéhokoli zřejmého důvodu existuje několik věcí a tipů, které vám mohou pomoci. Fibromyalgie je nevyzpytatelné onemocnění, nikdo neví jak mu bude za hodinu natož zítra. Můžete se snažit jak chcete, stačí se nevyspat či začne pršet a vše je jinak. I když následující doporučení nezvládnete každý den, ne všechny, ve dnech, kdy je vám lépe se alespoň pokuste.

Udržujte rutinu
V případě, že se pohybujete jen doma je lákavé zůstat celý den v pyžamu, ale je důležité zachovat ve vašich dnech určitou strukturu. Vstaňte v určitý čas každý den, umyjte se a oblečte.
Naplánujte své dny včetně odpočinku. I když některé dny nebudete moci dodržet svůj plán, nevyčítejte si to a činnost přesuňte na dobu, kdy vám bude lépe.
Stanovte denní a týdenní cíle a sledujte svůj pokrok k dokončení. Ujistěte se, že jsou vaše cíle přiměřené, a odměňte se za splnění každého milníku.

Nepřestávejte s aktivitami
Vystavení dennímu světlu může pomoci regulovat přirozené cykly těla a při cvičení se uvolňují endorfiny. I malá procházka vám pomůže cítit se lépe. Své aktivity přizpůsobte svému zdravotnímu stavu. Nejhorší je nicnedělání a pouze pasivní zábava. Do své rutiny zařaďte rehabilitační cvičení, jógu, relaxace, dechová cvičení aj.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-cviceni-u-fm/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/relaxace/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/vyber-spravneho-druhu-jo…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dychani/

Spánek
Pokuste se dodržovat zásady spánkové hygieny, s tím, že si je upravíte dle svého zdravotního stavu. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/spankova-hygiena1/

Stravovací návyky
Pro mnoho z nás je den, kdy uvíznete doma výmluvou k pojídání nezdravého jídla. Jiní vynechají jídlo úplně. Správné stravování však může zvýšit naši energetickou úroveň a motivaci. Když máte málo pohybu můžete se cítit méně hladoví, ale dodržujte své stravovací návyky, abyste zajistili správnou rovnováhu výživy. Omezte potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku. Dopřejte si svačiny a pijte hodně vody. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/
Nevhodné stravování vede k nadváze a ke zhoršení zdravotního stavu.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyalgii/vaha/

Mějte koníčky
Existuje spousta zábavy, které můžete dělat bez opuštění vašeho domova a bez použití příliš velké energie. Číst nebo poslouchat dobrou knihu, muziku, sledovat filmy a dokumenty, psát deník či blog, ruční práce, puzzle, křížovky, sudoku atd. Naučte se něco nového. Existuje tolik možností jak zabavit mozek, trénovat jej a nemusí to stát příliš úsilí a peněz. Vyhněte se každodennímu celodennímu sledování TV, jde o relativně bezduchou činnost, která nestimuluje vaší mysl.

Spojte se s ostatními
Vstupte do svépomocné skupiny pro pacienty s FM.
Co vám skupina může nabídnout: Být mezi lidmi se stejnými zdravotními potížemi, podobně bojujícími se svým okolím, sociální problematikou, systémem apod. Jistotu, že vždy je zde někdo pro vás. Někdo, kdo vám se v dobrém snaží pomoci svou radou, osobní zkušeností. Vzájemnou podporu. Urychlení zlepšení vaší situace. Pomoci opustit svůj původně nezdravý pohled na sebe samé, který nám brání k zahájení správných kroků. Ujištění za pomoci ostatních, že vaše rozhodnutí je správné. Pochopení diagnozy a všeho kolem ní. Tím, že pomáháte ostatním pomáháte i sami sobě. Nečleni nevidí co píšete.
Pro koho skupina není vhodná: Pokud špatně snášíte negativní, závažné a nepříliš povzbudivé informace. Nedokážete přijmout odlišný názor, nejste tolerantní, upřímní, odmítáte dodržovat pravidla skupiny, nechcete s druhými komunikovat, nechcete druhým pomoci, na druhých vám nezáleží.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/svepomocna-skupina-pro-d…/

Změňte prostředí
Každoroční pobyt v rehabilitačním ústavu, lázních, wellness pobyt, pobyt v termálech, dovolená, návštěva příbuzných či přátel na delší dobu velice prospěje vaší psychice. Noví lidé, nové podněty. Být bez lidí s kterými jste stále obklopeni doma dělá doslova zázraky. Pro mnohé je to nový start, impulz ke změně, možnost změnit svůj život. Důležité je nespadnout po návratu zpátky do svých stereotypů.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/ponorka/
https://www.verywellmind.com/cabin-fever-fear-of-isolation-…
https://fibromyalgia.newlifeoutlook.com/cabin-fever-with-f…/

Závěrem:
Roztěkanost, letargie, smutek, problém se soustředit, nedostatek pokory a klidu, popudlivost, problém se vstáváním z postele, pospávání během dne, snížená motivace, beznaděj, změny ve váze, neschopnost vyrovnat se stresem a tendence uklidňovat se jídlem. Pokud u sebe pozorujete toto chování kontaktujte psychologa či psychiatra.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.