Porucha přizpůsobení

01.03.2021 19:27

Vyrovnání se s faktem, že už nebudete možná nikdy zdravý, že už nebude vše jako dříve není pro nikoho snadné. Každý z nás je jiný a jinak se dokáže s nastalou situací vypořádat. Pokud jste silný člověk, dobře se adaptujete na změny, neovládá vás deprese a úzkost je pravděpodobnější, že se snáze vypořádáte se změnami ve vašem životě.
Pro některé lidi zhoršení zdravotního stavu představuje takový stres a neschopnost se vyrovnat s novou situací, že se u nich může rozvinout porucha přizpůsobení. 

Její příznaky mohou být různé a zpravidla zahrnují depresivní náladu, úzkost, obavy z budoucnosti, pocit neschopnosti vypořádat se současnou situací, dotyčný se vnímá jako nedostatečný, slabý, k ničemu, neschopnost orientovat se v nové situaci, neschopnost plánovat, nevýkonnost, špatná motivace, sklony k dramatickému chování, mohou být sklony k prudkým výbuchům násilí – spíše zřídka, poruchy chování mohou být přidruženy zvláště u adolescentů, nespavost.
Porucha se obvykle objeví do jednoho měsíce po stresující události a během šesti měsíců odeznívá. Příznaky však mohou trvat i déle, obzvláště v situacích, kdy stresor nebo jeho důsledky přetrvávají. Dlouhodobá sledování ukázala, že asi u 30 % se příznaky objevují ještě po roce (při protrahovaném stresu).
Léčbou je psychoterapie a krátkodobé užívání psychofarmak.
Odborníci z řad psychiatrů, ale i jiných lékařských profesí, při stanovování diagnózy často chybují. Úskalími mohou být široké spektrum příznaků, ale také to, že diagnóza porucha přizpůsobení není pro pacienta natolik stigmatizující jako např. diagnóza deprese. Pod diagnózou poruchy přizpůsobení se často skrývají i pacienti s depresivní poruchou nebo úzkostnou poruchou, jejichž mylná diagnóza může znamenat nedostatečnou léčbu. Druhou možností je opačná chyba, tedy stanovení diagnózy deprese pacientům s poruchou přizpůsobení.

Více zde:
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2015/04/07.pdf
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../jak-se-vyporadat-s.../
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../sou.../uzkostnost/stres/
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souviseji.../uzkostnost/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.