Posttraumatická stresová porucha (PTSD, PTSP, PTSS)

01.03.2021 19:33

Je běžné, že člověk čelí v průběhu svého života různým stresovým situacím, ale ne všechny se odrazí na zhoršení zdravotního stavu. Někteří lidé dobře zvládají intenzivní vystavení stresovým událostem a jiní mají fyzické potíže i po drobné výměně názorů. To jak různí lidé zvládají stres záleží na osobnostních rysech, genetické predispozici, osobních zkušenostech a také na strategiích duševní hygieny. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../fibromyalgie-a.../

Dle Breslau et al., 1998 jsou 2/3 z nás jednou za život vystaveni traumatické události jako je úmrtí, násilí, nemoc, nehoda nebo živelná událost. Po výjimečném fyzickém nebo duševním stresu je přirozené, že během několika minut u nás dojde k akutní reakci, která obvykle odezní během několika hodin nebo dnů. Ovšem pokud k takové reakci dojde opožděně až po týdnech či měsících jedná se o posttraumatický stres, tedy PTSD.

Při posttraumatické stresové poruše se postižený v myšlenkách či snech cítí ohrožen. Znovu a znovu prožívá mimořádně stresovou událost i když vzpomínky mohou být narušené. Pociťuje bezmoc, smutek, lítost, nezájem, strach, vinu. Snaží se vyhýbat místům, lidem, nebo situacím, které jsou přímo spojené s děsivou situací nebo ji připomínají. Dochází ke změnám chování, úzkostem, panickým atakám či výbuchům vzteku. Podle statistik u třetiny pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou symptomy po čase odezní, přibližně 40 % pokračuje s mírnými potížemi a 10 % si nese obtíže závažné. 

https://www.wikiskripta.eu/.../Reakce_na_z%C3%A1va%C5%BEn...


I když několik lidí zažilo stejnou děsivou událost ne u všech vyvine PTSD

Mimo vyvolávajícího faktoru zažití stresové situace neobvykle hrozivého nebo katastrofického rázu (až 30 % bývají oběti živelných katastrof) hraje důležitou roli genetická dispozice (k rozvoji přispívá až z 34 %) a opakované vystavování silným zátěžovým situacím (např. válečné konflikty). Jak události ovlivní osobu záleží na mnoho faktorech - osobnostní charakteristice, typu a významu události, období ve kterém člověka událost zasáhne, sociokulturních vlivech. Není se třeba obviňovat, že ostatní situace zvládli dobře a vy ne.

Stres u člověka vyvolává kaskádu událostí, které ovlivňují mozek, neurologický systém a různé endokrinní žlázy a hormony, což vysvětluje jeho široký vliv na zdraví. Odezva na stres začíná neurony, které zažívají environmentální stresory nebo podněty, převádějí podněty do zpráv a ty pak posílají podél cest do různých oblastí mozku za účelem interpretace a reakce. Během toho je spuštěna výroba mozkových chemikálií, známých jako neurotransmitery. Neurotransmitery doručují zprávy do jiných oblastí mozku a dalších orgánů. Tyto chemikálie komunikují s nadledvinami, které pak produkují hormony, jako je kortizol a epinefrin (adrenalin). Tyto hormony jsou zodpovědné za tradiční „bojovou a letovou“ reakci na traumatické nebo nebezpečné stresory. Mozek aktivuje při reakci na stres osu HPA (hypothalamus – hypofýza – nadledviny). Chronická reaktivace stresové odpovědi vyčerpává osu HPA; kortizolová dysfunkce je faktorem rozvoje chronického zánětlivého procesu a idiopatické bolesti i vzniku bolestivých stavů, jako je fibromyalgie. U FM i PTSD jsou přítomny polymorfismy v genech asociovaných s dopaminem i dysfunkce HPA vedoucí k abnormální sekreci kortizolu. Fibromyalgici mají charakteristický typ dysfunkce HPA (hypothalamus – hypofýza – nadledviny), který se liší od psychiatrických poruch a zdravých jedinců. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../dysbalance.../

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../sou.../uzkostnost/stres/

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../kortizolova.../

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../fibromyalgie-a.../

Noradrenalinový neurotransmiterový systém způsobuje lidem s PTSD tachykardii a hypertenzi. V moči mají zvýšenou hladinu metabolitů adrenalinu a noradrenalinu. Za vyhasnutí afektivity, tendencí k izolaci, abulii stojí endogenní opiátový systém. Serotoninergní dysfunkce se projevuje iritabilitou a záchvaty vzteku.

Jak je uvedeno výše v rozvoji PTSD hraje významnou roli genetická predispozice pro neuroendokrinní imunitní dysfunkci, která vede k centrální senzibilizaci. Není tedy překvapení, že PTSD je často spojena se zvýšeným rizikem několika onemocnění, jako jsou kardiovaskulární a autoimunitní poruchy, fyzické potíže a chronická bolest, včetně fibromyalgie. Lidé s PTSD i FM často mívají migrenózní bolesti hlavy, cystitidu či syndrom dráždivého tračníku.
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../syndromy-centralni.../

Současně s PTSD se může rozvíjet také obsedantně kompulzivní porucha, agorafobie, panická porucha nebo depresivní stavy. A právě deprese může být důvod zvýšeného rizika vzniku PTSD u fibromyalgiků.


Mechanismus centrální senzibilizace je spojení proč se PTSD vyskytuje u více jak poloviny fibromyalgiků

Každý druhý válečný veterán v USA s posttraumatickou stresovou poruchou má i FM. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=17084145
I když oba zdravotní stavy spadají mezi syndromy centrální citlivosti nejedná se o stejné onemocnění.

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../syndromy-centralni.../


Mezi FM, PTSD a depresí se nacházejí základní neurofyziologické rozdíly

Např. lidé s PTSD mají nižší průměrnou 24 hod. sekreci kortizolu než pacienti s depresí. U PTSD je zvýšený poměr noradrenalinu ke kortizolu, zvýšené hladiny katecholaminù a zvýšená suprese kortizolu po podání dexametazonu. U FM je bazální (základní) hypokortisoismus, ale žádná hypersuprese kortizolu po infuzi dexamethasonu jako u jiných syndromů souvisejících s traumatem. 

https://www.tandfonline.com/.../10.../10253890.2019.1678024


Více symptomů PTSD zhoršuje příznaky a kvalitu života pacientů s FM

Může jít jen o časově omezený vliv PTSD na FM nebo o celoživotní PTSD, která negativně ovlivní kvalitu života a závažnost bolesti / únavy fibromyalgiků. Také novější epizody PTSD mohou být silnější a ohrozit prognózu FM. U fibromyalgiků s PTSD se vyskytuje mnoho dalších zdravotních potíží, mají větší fyzické problémy nebo větší postižení.


Doporučuje se, aby fibromyalgici byli vždy vyšetřováni na posttraumatickou stresovou poruchu

Snížený práh vnímání bolesti ovlivňuje hodnocení fibromyalgiků. Je tedy nezbytné hledat přítomnost PTSD u pacientů s FM, protože mohou mít narušenou stresovou reakci. Tato asociace může být prediktorem psychopatologie, strategie léčby a prognózy. Zvládání stresujících situací je uváděno jako základní faktor pro terapeutickou odpověď.


Trauma a velké životní stresové události nezpůsobí FM nebo PTSD, 

ale u geneticky náchylných lidí mohou události v raném životě, kromě akutního nebo dlouhodobého traumatického stresu v dospělosti ovlivnit mozkové modulační obvody bolesti i emoce odpovědné za zesílené reakce na bolest a souběžné příznaky, které jsou hlášeny pacienty s FM a PTSD. Nedávné důkazy naznačují, že jedinci s PTSD mohou mít biologické, fyziologické a neuroanatomické vlastnosti, které by mohly vést ke strukturálním a funkčním modifikacím v oblastech mozku spojených s trvalou povahou syndromu. Mohou končit strukturálními a funkčními změnami v afektivních, limbických a prefrontálních oblastech mozku, jako je amygdala, insula, přední cingulární a prefrontální kůra. Pacienti s FM nezávisle na anamnéze PTSD mají vysokou aktivitu v somatosenzorické kůře a sníženou aktivitu ve frontálních, cingulárních, mediálních temporálních a cerebelárních kortikách. Bolest u FM může být způsobena primárně změnami ve způsobech zpracování bolesti.


Časové zpoždění rozvoje symptomů po expozici traumatu může mít důsledky v neurobiologickém systému, které zvyšují dlouhodobou pravděpodobnost vzniku poruch, jako je FM, spojených s PTSD. 

Spojení PTSD / FM je častou a klinicky významnou medicínskou komorbiditou ve vztahu k jednotlivým poruchám samostatně. Mnoho psychosociálních, behaviorálních a biologických rysů může sloužit jako důležité rysy této komorbidity. Navzdory tomu, že se PTSD a FM zdají být individuálně spojeny s významnou lékařskou zátěží, nelze podceňovat zvýšený zájem o obě poruchy ve vztahu k jedné z nich. FM spojená s PTSD je závažná klinická situace, která může mít zničující dopad na život jednotlivce. Lékaři musí věnovat pozornost spojení těchto diagnóz a poskytnout lepší péči pacientům s FM a PTSD. Být připraveni na léčbu této závažné komorbidity s různými protokoly a porozumět komplexním souvisejícím etiopatogenním faktorům. Vzít v úvahu některá speciální doporučení např. použití Kessler-10 a Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7) pro úzkostné poruchy a Harvard Trauma Questionnaire a Posttraumatic Diagnostic Scale pro PTSD v každodenní praxi a výzkumu. A i když na fibromyalgii dosud nebyla nalezena účinná léčba při spojení s PTSD mohou pacienti profitovat z farmakoterapie, kognitivní behaviorální psychoterapie, pravidelné fyzické aktivity, všímavosti a některých nových technik, jako je Lumleyova terapie emočního uvědomění (EAET).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5680092/
https://www.tandfonline.com/.../10.../14737175.2020.1794824

S traumatickou událostí se každý vyrovnává po svém a často ne moc dobře. Může dojít k rozvoji závislostí např. na omamných látkách, sexu, jídle. Je vhodné vyhledat odborníka, který vám pomůže o traumatické události mluvit, vypovídat se a pochopit proč se to stalo. Důležité je si nic nevyčítat, neobviňovat se a nebránit vzpomínkám. I když čerstvě po události se zdá vše nesmyslné zachovejte obvyklou rutinu a dodržujte zásady zdravého životního stylu (strava, spánek, odpočinek, pohyb, koníčky). Pokud tomu dáte šanci po čase vzpomínky zeslábnou a symptomy PTSD odezní nebo se zmírní.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.