Práce s chronickými muskuloskeletálními onemocněními

01.07.2021 18:37

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) vydala informační list, který jednoduchým způsobem vysvětluje co jsou to chronické revmatické a muskuloskeletální onemocnění. Rovněž upozorňuje jak je důležité zajistit, aby lidem s tímto onemocněním byla poskytována podpora v podobě přizpůsobení na pracovišti, ať mohou zůstat v práci nebo se do ní vrátit. Tato podpora nabývá na důležitosti zejména s ohledem na stále častější výskyt uvedených onemocnění v důsledku stárnoucí pracovní síly.

Dokument dále popisuje, jak mohou zaměstnavatelé řešit problémy související s těmito zdravotními potížemi, a poukazuje na nutnost preventivních a včasných opatření, efektivního hodnocení rizik a otevřeného dialogu.

Uvádí praktické příklady jednoduchých uzpůsobení pracoviště, přičemž některá z nich mohou být přínosem pro všechny pracovníky.

Evropská liga proti revmatismu (EULAR) již v roce 2009 vydala chartu kde požaduje:

(1) větší informovanost a uznání veřejnosti;

(2) vytvoření a prosazování právních předpisů na podporu přístupu k práci - dobré pracovní podmínky mohou zahrnovat daňové pobídky pro zaměstnavatele a zaměstnance, práci na částečný úvazek, sdílení pracovních míst a flexibilní pracovní podmínky, což jsou postupy, které jsou prospěšné pro všechny členy společnosti;

(3) aktivní přístup zaměstnavatelů k vytváření inkluzivního a flexibilního pracovního prostředí

(4) podpora ze strany poskytovatelů zdravotní péče tím, že se zaměří na schopnosti osob s chronickým onemocněním - na to, co mohou dělat, a ne na to, co dělat nemohou - a poskytnou jim podporu, kterou potřebují k tomu, aby si našli práci nebo zůstali ve svém stávajícím zaměstnání. Úspěch v této poslední oblasti by měl být považován za legitimní klinický (léčebný) výsledek. Včasná diagnóza, přístup k nejvhodnějším léčebným postupům a terapiím, rehabilitace a trvalá péče mohou lidem umožnit, aby se znovu zapojili do pracovního procesu nebo se v něm udrželi.

https://www.eular.org/myUploadData/files/EU_Workcharter_2009.pdf

 

Práce s chronickými muskuloskeletálními onemocněními

- Revmatické a muskuloskeletální onemocnění (RMDs) jsou jedním z nejčastějších chronických zdravotních stavů - s tím, jak stárne pracující populace, je pravděpodobné, že stále více pracovníků bude mít chronické onemocnění.
- Příliš často vedou chronické zdravotní potíže k předčasnému odchodu z práce; ale se správným zaměstnavatelem, přístupem a úpravou pracoviště v kombinaci s podporou ze strany systému veřejného zdravotnictví může mnoho lidí s chronickými potížemi pokračovat v práci.
- Mnohé úpravy jsou snadno a levně proveditelné.
- Zdravotní a bezpečnostní opatření, která učiní práci bezpečnější a snazší pro celou pracovní sílu, mohou umožnit jedinci se sníženou pracovní schopností zůstat v zaměstnání.
- Jednoduchá opatření, která pomohou jednotlivci zůstat v práci, mohou často prospět celému pracovnímu kolektivu.
- Bezpečnost a ochrana zdraví při práci hraje roli v podpoře osob s chronickým onemocněním, aby mohly zůstat v práci.


Zdravé pracoviště odlehčí zátěž

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) vede v letech2020 až 2022 celoevropskou kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí o muskuloskeletálních onemocněních souvisejících s prací (MSDs) a o významu jejich prevence. Cílem je povzbudit zaměstnavatele, pracovníky a další zúčastněné strany ke spolupráci při prevenci MSDs a k podpoře dobrého muskuloskeletálního zdraví pracovníků v EU.

Co jsou to revmatické a muskuloskeletální onemocnění (RMDs)?

RMDs jsou chronické problémy, které postihují svaly, kosti, klouby a měkké tkáně, jako je revmatismus, artritida, osteoporóza a fibromyalgie, které mohou ovlivňovat práci nebo se zhoršovat prací, ale nejsou přímo způsobeny prací. Mezi jejich příčiny patří zánětlivá onemocnění, stárnutí, úrazy a vrozené a vývojové stavy. Pokud není přesná příčina muskuloskeletální bolesti jasná, popisuje se jako bolest ramen, zad apod. Stavy způsobené nebo zhoršené prací se označují jako muskuloskeletální onemocnění související s prací (MSDs).

Pracovníci s revmatickými a muskuloskeletálními onemocněními

S rostoucím průměrným věkem pracovní síly a věkem odchodu do důchodu se bude zvyšovat i počet pracovníků s chronickým zdravotním postižením, což zvyšuje potřebu zaměstnavatelů udržet si pracovníky. Příliš mnoho lidí však kvůli chronickému zdravotnímu stavu předčasně opouští zaměstnání, přestože by jim několik jednoduchých adaptačních a podpůrných opatření mohlo umožnit pokračovat v práci.

Povinnosti zaměstnavatelů

Právní předpisy o rovnosti vyžadují, aby zaměstnavatelé poskytovali zaměstnancům se zdravotním postižením přiměřené úpravy, jako je poskytnutí vybavení, úprava pracovní doby, změna úkolů nebo zajištění školení. Některé země mají podrobnější požadavky, včetně požadavků týkajících se návratu do práce po pracovní neschopnosti.
Předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví vyžadují, aby zaměstnavatelé na základě vyhodnocení rizik předcházeli rizikům. Prioritou je eliminovat rizika u zdroje a přijímat kolektivní opatření, aby byla práce bezpečnější a zdravější pro všechny zaměstnance. To je důležité, protože opatření, která usnadní práci všem pracovníkům by mohla umožnit, aby někdo s chronickým zdravotním stavem mohl pokračovat v práci. Zvláště citlivé skupiny, jako jsou pracovníci s chronickým onemocněním, musí být chráněny před riziky, která se jich specificky týkají. Avšak tím, že se pracoviště stanou inkluzivnějšími pro všechny pracovníky např. při nákupu vybavení, plánování úkolů nebo úpravách budov se sníží potřeba provádět úpravy pro jednotlivce. Předpisy stanovující minimální zdravotní a bezpečnostní standardy pro pracoviště zahrnují požadavky na zpřístupnění pracovišť pro pracovníky se zdravotním postižením.

Dopad revmatických a muskuloskeletálních onemocnění

RMDs způsobují bolest rukou, nohou, krku nebo zad - bolest není vždy silná, ale často je trvalá, nepříjemná a obtěžující. Může se měnit, často nepředvídatelně. Bolest může ztěžovat opakované pohyby. RMDs často způsobují ztuhlost, přičemž postiženým chvíli trvá, než se začnou hýbat. Může dojít k narušení spánku, což může ztížit ignorování bolesti. Lidé mohou být unavení a vyčerpaní zejména při zánětlivém onemocnění nebo pokud je narušen spánek. Stres, úzkost nebo deprese způsobené bolestí nebo z jiných důvodů také ztěžují ignorování bolesti. Lidé s RMDs se často obávají budoucnosti v souvislosti s tím, zda se jejich omezení nezhorší nebo zda nepřijdou o práci. Pro některé stavy jsou charakteristická vzplanutí, takže pracovník bude mít dobré i špatné dny. Lidé však nemusí být stoprocentně způsobilí k práci a osoby s chronickými RMDs se mohou naučit pracovat s ohledem na své potíže a při správných úpravách mohou obvykle pokračovat v práci.

´Moci pracovat je úžasné´

Pracovnice s degenerativní osteoartrózou páteře, která vedla ke dvěma náhradám kolenních kloubů, má nyní vlastní pracovní místo přizpůsobené jejím potřebám. Díky pružné pracovní době nemusí jezdit v dopravní špičce. Všichni její kolegové ji plně podporují.

Co mohou zaměstnavatelé udělat

Většina pracovníků s RMDs je schopna v určité formě pokračovat v práci za předpokladu, že se zohlední jejich potíže a že se zajistí flexibilita, aby bylo možné najít způsoby, jak překonat vzniklé problémy. Pokračování v práci v rámci jejich schopností nezhorší jejich stav. Obecně platí, že být v práci je dobré pro duševní i fyzické zdraví. Takoví pracovníci jsou často produktivní a snaží se vyhnout zameškání práce. Ziskem pro zaměstnavatele je udržení zkušených a kvalifikovaných pracovníků.

Konečným cílem je vytvořit takové pracoviště, které:

- uznává význam MSDs souvisejících s prací a snižuje rizika, zejména u pracovníků, kteří již mohou mít problémy s pohybovým aparátem;

- přijímá preventivní opatření - posuzuje a snižuje rizika, aby zajistilo, že pracoviště je bezpečné a navržené tak, aby podporovalo dobré zdraví pohybového aparátu;

- podniká kroky ke snížení stresu na pracovišti - podporuje včasný zásah při jakémkoli muskuloskeletálním problému;

- přijímá přiměřené úpravy a podporuje jednotlivce v péči o vlastní zdraví, aby lidé mohli pokračovat v práci navzdory svému zdravotnímu stavu;

- podporuje pracovníka, který je nepřítomen kvůli chronickému onemocnění, aby se mohl vrátit do práce prostřednictvím účinného plánování návratu do práce;

- podporuje zdraví pohybového aparátu, např. podporuje péči o záda a fyzickou aktivitu, řeší dlouhodobé sedavé zaměstnání a umožňuje pracovníkům krátké přestávky a podporuje pracovníky ve zdravějším životním stylu.

Za tímto účelem by pracoviště mělo:

- minimalizovat rizika a uvědomit si, že zaměstnanci s RMDs mohou být zranitelnější;

- vyhýbat se úkolům zahrnujícím dlouhodobé statické polohy, sedavé zaměstnání nebo opakující se činnosti;

- zajistit, aby zaměstnanci předcházeli rizikům dodržováním bezpečných technik a bezpečných postupů, používáním správného vybavení a nepoužíváním alternativních postupů;

- plánovat úpravy na pracovišti se zaměřením na pracovní schopnosti jednotlivce (schopnosti jednotlivce, nikoli jeho postižení);

- uplatňovat společný přístup, který zahrnuje zaměstnance, jeho zdravotnický tým a přímého nadřízeného se společným cílem pomoci mu zůstat v práci a pracovat v rámci svých schopností;

- podporovat kulturu otevřené konverzace;

- školit manažery a pracovníky, aby rozuměli muskuloskeletálnímu zdraví, RMDs a způsobům, jak podpořit kolegy, aby mohli zůstat v práci.

Včasná intervence a včasný přístup k poradenství

Čím dříve je problém nahlášen, tím snáze se řeší; zaměstnavatel nemůže přijmout opatření, pokud o problému neví. To znamená podporovat a umožnit zaměstnancům oznámit zdravotní problémy, jakmile se objeví, a ujistit je, že budou vyslechnuti a podpořeni. Pokud má někdo přetrvávající problémy s pohybovým aparátem, které ovlivňují jeho práci, měl by být povzbuzen, aby co nejdříve vyhledal lékařskou pomoc. Lékařské poradenství, pokud je se souhlasem zaměstnavatele sdílíte, by mu mělo pomoci pochopit, jakou podporu pracovník potřebuje.

Otevřené rozhovory

Potřeby pracovníka se stanou jasnějšími díky dobré komunikaci. Rozhovor mezi pracovníkem a jeho nadřízeným o zdravotním stavu by se mohl týkat následujících otázek:

- způsobu léčby;

- prožívané příznaky;

- pokud se příznaky mění, jak se cítí v dobrý nebo špatný den;

- účinky léků;

- jaké úkoly jsou pro ně náročné a s čím potřebují pomoci;

- jakou podporu potřebují nebo by mohli potřebovat k výkonu své práce nyní a v budoucnu.

Získání rady a podpory

Při hledání řešení může být užitečné poradenství, které poskytují veřejné služby a organizace zabývající se zdravotním postižením. V některých zemích existují programy podpory návratu do práce a služby pojištění pro případ pracovních úrazů, které nabízejí poradenství, podporu při tvorbě plánů návratu do práce a granty na úpravy pracoviště. Zdravotnický tým pracovníka by měl poradit, jaké úkoly jsou vhodné a jakým je třeba se vyhnout.

Jednoduché úpravy na pracovišti

Pracovníci musí mít možnost nalézt způsoby, jak se vypořádat se svými problémy a vyzkoušet si vše metodou pokus-omyl, přičemž na to musí mít dostatek času. Některé příklady úprav jsou uvedeny níže.

Změna povinností a úkolů:

- hledání alternativních způsobů plnění úkolů;

- výměna nebo střídání úkolů s kolegy;

- pravidelné krátké přestávky;

- omezení nebo vyhýbání se činnostem, které jsou obtížné nebo zhoršují příznaky (např. používání schodů, dlouhé stání nebo sezení a opakující se činnosti);

- rozvržení práce tak, aby se předešlo únavě a vyhýbání se termínům na poslední chvíli. Vybavení a úpravy pracoviště:

- přizpůsobení počítačového vybavení, např. používání ergonomické myši, ergonomické klávesnice nebo hlasem ovládaného softwaru;

- zajištění přenosné stoličky pro sezení, aby se předešlo nutnosti dlouhého stání;

- zlepšení přístupnosti pracoviště, např. pomocí madel, dveřních klik, automatických dveří;

- přemístění vybavení pracoviště a nábytku, aby se snížila zátěž;

- používání adaptivních ovládacích prvků při řízení;

- nošení pohodlné obuvi.

Změna pracovní doby:

- pružná nebo zkrácená pracovní doba, např. pozdější začátek a konec pracovní doby, aby se zabránilo cestování v dopravní špičce nebo pokud jsou příznaky horší ráno;

- práce z domova, alespoň v některých dnech;

- pružná pracovní doba a práce na dálku pro všechny pracovníky.

Poskytování podpory:

- občasné volno na lékařské prohlídky (flexibilní pracovní politika to usnadňuje);

- možnosti školení a změny pracovních pozic;

- možnost pohybu a protažení;

- parkovací místo v blízkosti vchodu do práce;

- změna umístění kanceláře, aby se zabránilo chůzi po schodech nebo pěšky.

Některé úpravy mohou být potřebné pouze dočasně. Po provedení úprav je třeba je s pracovníkem zkontrolovat a prodiskutovat, zda jsou nutné další úpravy. Potřeby by měly být znovu posouzeny, pokud se změní podmínky, které ztěžují nové aspekty práce.

Podpora po absenci související s MSD by měla zahrnovat plán návratu do práce. Po dlouhodobé pracovní neschopnosti může být užitečný postupný návrat do práce a dočasné zkrácení pracovní doby.

https://osha.europa.eu/cs/publications/working-chronic-rheumatic-and-musculoskeletal-diseases/view

Prezentace na toto téma (i zde je uvedená fibromyalgie)

https://healthy-workplaces.eu/en/tools-and-publications/publications/working-chronic-musculoskeletal-disorders

Užitečné odkazy:

EU-OSHA Česká republika

https://www.ceskyfocalpoint.cz/

https://osha.europa.eu/cs/about-eu-osha/national-focal-points/czech-republic

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP)

https://www.bozpinfo.cz/chronicke-muskuloskeletalni-poruchy-nalezeni-vhodnych-reseni-pro-setrvani-v-praci

EU-OSHA - Zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků se zdravotním postižením https://osha.europa.eu/en/publications/factsheet-53-ensuring-health-and-safety-workers-disabilities/view;
EU-OSHA - Diverzita pracovníků a hodnocení rizik https://osha.europa.eu/no/publications/factsheet-87-workforce-diversity-and-risk-assessment-ensuring-everyone-covered-summary

Článek na OSHwiki o práci s RMD: https://oshwiki.eu/wiki/Working_with_rheumatic_and_musculoskeletal_diseases_(RMDs)

Tematická sekce o prevenci a zvládání MSD: https://osha.europa.eu/en/themes/musculoskeletal-disorders

Všechny informační listy a další materiály kampaně jsou k dispozici ke stažení na webových stránkách kampaně Zdravé pracoviště agentury EU-OSHA https://healthy-workplaces.eu.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.