Překážky, které komplikují hubnutí s FM

02.08.2020 12:46

Udržení tělesné hmotnosti patří mezi základní strategie léčby fibromyalgického syndromu, přestože existuje spojitost mezi fibromyalgií, metabolickými abnormalitami a neschopností zhubnout. Výzkumy ukazují, že velké procento lidí s fibromyalgií trpí nadváhou nebo obezitou, jakož i studie, které ukazují, že úbytek hmotnosti může pomoci zmírnit příznaky.
https://link.springer.com/article/10.1007/s10067-012-2053-x
https://journals.lww.com/…/Correlates_of_Body_Mass_Index_in…

Udržet si váhu v normě je pro fibromyalgiky důležité pro zvládnutí své nemoci, ale musí překonat některé z překážek, které komplikují hubnutí s fibromyalgií:

K udržení váhy je vždy potřeba strava a pohyb, ovšem fibromyalgické symptomy velice ovlivňují pohyb, vedou ke ztrátě síly a vytrvalosti. Vzdát se doživotně pohybu ke zmírnění bolestí se může zdát zprvu jako dobrý nápad. Výsledkem však budou mnohem větší bolesti než před tím, zhoršení celkového stavu a výkonnosti. Zvolte si samy jaké cvičení a pohyb vám vyhovují a neustávejte. Zůstaňte aktivní jak jen můžete aniž byste překračovali své limity a poslouchejte varovné signály svého těla.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-cviceni-u-fm/

Nákup zdravé výživy – tyto potraviny jsou obvykle čerstvé, drahé a nemají je všude. Kvůli nepředvídatelným a kolísavým příznakům nemohou lidé s FM nakupovat, když potřebují a dovážka potravin není v každé obci.

Příprava stravy - dodržování zdravé výživy může být pro každého obtížné. Nyní přidejte bolest a únavu, což ztěžuje vaření abyste měli vždy čerstvé jídlo. Je to nejen fyzicky namáhavé, ale díky fibromlze a problémům s krátkodobou pamětí je pro mnoho z pacientů těžké dodržovat recept nebo si pamatovat v které části se právě nacházíme. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/kognitivni-funkce/

Možné způsoby, jak tuto bariéru překonat, nemusí být možné pro všechny kvůli životnímu stylu a finanční realitě.
Mezi ně patří:
~ Zadat, požádat, aby pro vás nakupoval a vařil někdo jiný.
~ Jeden z nejvíce podceňovaných vlivů na naše stravování pochází od způsobu stravování rodiny. I když se potřebujeme stravovat jinak často nám nezbude nic jiného než jíst to, co se podává pro všechny. 

https://www.prohealth.com/…/why-fibromyalgia-makes-it-hard-…
~ Přihlášení k odběru obědů od pečovatelské služby, ze školní jídelny, restaurace. Bohužel jde jen o obědy a často nesplňují zásady zdravé výživy, nesplňují úpravu stravování pro fibromyalgiky. Ani pečovatelská služba NEMUSÍ zajistit svým klientům jakoukoliv dietu!
~ Mít vždy potraviny u lůžka, láhev s vodou, konev čaje. V případě, že nezvládnete si dojít do lednice zvažte i malou ledničku u lůžka (např. místo nočního stolku), tak můžete mít vždy po ruce čerstvé potraviny, které jsou pro nás mnohem prospěšnější než trvanlivé. Např. bezlaktózový jogurt, tvaroh, zeleninu, oříšky a semínka.
Vše o stravování u FM: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vhodne-stravovani-u-fm/

I když udržení tělesné hmotnosti dle doporučení odborné veřejnosti má patřit mezi základní léčbu FM, je naprostá absence těchto programů pro pacienty s FM jak ukázal průzkum z roku 2014. 

https://www.sciencedirect.com/…/…/abs/pii/S1550830714002080…

Lékaři netuší, že mají fibromyalgiky odesílat na obezitologii a k výživovým poradcům ačkoli to hradí pojišťovna. Pokud už se tam dostanou obvykle zjistí, že zde nemají povědomí o potřebách lidí s FM (nereálné požadavky, nevhodný pohyb a strava). Vhodnou volbou je kombinace osobního setkání a konzultací po internetu. 

https://www.verywellhealth.com/weight-loss-fibromyalgia-the…

Důvodů proč se nám nedaří zhubnout je více. Pokud si je sepíšete vytvoříte si tím obrázek vašeho zdravotního stavu.
Například: Léky, zánět, syndrom propustného střeva, porucha trávení, citlivost na potraviny, emoční traumata, chronický stres, další diagnózy včetně autoimunitních stavů, nerovnováha poměru makronutrientů, vlivy a tlaky rodiny / pečovatele, nerovnováha cukru v krvi (inzulinová rezistence / diabetes nebo pre-diabetes), hormonální, štítná žláza a / nebo nadledvinky, nedostatek spánku (nebo špatný, neobnovující spánek), nedostatek fyzické aktivity (kvůli bolesti), toxické expozice (včetně cigaret, pesticidů, herbicidů, chemikálií, těžkých kovů atd.), nadměrná spotřeba cukru, mouky, chemikálií, konzervačních látek, přísad, látek určených k aromatizaci, barviv atd., rychlé stravování , izolace (pocit odříznutí od zdravé, pozitivní podpory a / nebo nedostatek duchovního spojení), nedostatek fytonutrientů ve stravě (nedostatky mikroživin), dehydratace, chronická dieta, rozptýlené stravování (stravování před televizí, počítačem, tabletem atd.), nepravidelné stravování, přejídání, nadměrná konzumace alkoholu atd.
Když se blíže podíváme na jednotlivé, můžeme vidět, kde je chyba a jak to zlepšit. Opravdu potřebujeme všechny léky? Lze některé léky vyměnit za ty po kterých se netloustne? Musíme se kvůli všemu stresovat? Můžeme zlepšit léčbu některých svých onemocnění, symptomů? Můžeme ještě více zlepšit jídelníček, jíst pravidelně a doporučované množství? Pijeme dostatek vody?
Vždy se dá něco zlepšit! A když např. pomocí FODMAP zlepšíme trávení - zlepšení se projeví i v jiných symptomech. Zdravotní přínosy mohou být dalekosáhlé. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/
https://www.prohealth.com/…/why-fibromyalgia-makes-it-hard-…
Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyalgii/vaha/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.