Při COVID-19 mají fibromyalgici užívat inhibitory cytokinů

03.11.2020 21:03

Fibromyalgie je klasifikována jako neuroimunitní stav, což znamená, že existuje určitá dysregulace imunitního systému. Zdá se, že jde o nadměrně aktivní imunitní systém, nikoli o nedostatečnou aktivitu. Pacienti s fibromyalgií a jinými chronickými zánětlivými onemocněními vykazují zánětlivý imunitní podpis podobně jako pacienti s COVID-19, což naznačuje vyšší riziko hyperzánětu vyvolaného SARSCoV-2.

Studie Cytokiny podílející se na COVID-19 a chronických zánětlivých onemocněních: perspektiva fibromyalgie upozorňuje, že nejen lidé se zánětlivými chorobami zprostředkovanými imunitou (IMID) mají vyšší riziko vzniku závažné formy COVID-19, ale ohroženi jsou i pacienti s onemocněním, které mění sérové, hladiny cytokinů, jako je fibromyalgie. Cytokiny TNFa, IL-lp, IL-6 a IL-8, chemokiny, měřiče lipidů, reaktivní druhy a několik faktorů odvozených z plazmy se podílejí na zánětu u fibromyalgie a zvyšují riziko vzniku závažné formy COVID-19. Změny imunity vedou k zánětlivému stavu, rovnováha mezi prozánětlivými a protizánětlivými cytokiny je přerušena ve prospěch prozánětlivých látek.

Především IL-6 si vedle TNFα zaslouží pozornost, protože jsou to hlavní cytokiny uvolňované v postižených tkáních a jsou významně zvýšené v séru pacientů s fibromyalgií. Hladiny IL-6 navíc korelují se závažností a bolesti u FM i se závažností COVID-19, který je považován za jeden z hlavních biomarkerů špatné prognózy infekce SARS-CoV-2. Protože IL-6 je vysoký u pacientů s fibromyalgií a tento cytokin je přitěžujícím činidlem COVID-19, mohla by taková skutečnost sama o sobě vysvětlovat možnou tendenci u těchto pacientů k rozvoji závažné infekce SARS-CoV-2. Doporučuje se, aby pacienti postižení tímto revmatickým stavem byli sledováni, co se týče jejich hladin IL-6, a v případě zhoršení klinického stadia virovou infekcí se použily inhibitory IL-6 (Tocilizumab, Clazakizumab nebo Sarilumab). Kromě inhibitorů IL-6 mohou také jiné inhibitory cytokinů (TNFα a IL-17A) minimalizovat hyperzánětlivý stav, který je součástí závažné patogeneze COVID-19 a může být zvýhodněn již existujícími zánětlivými patologickými chorobami. Tyto léky představují velkou výhodu v tom, že jsou vysoce selektivní pro jednotlivé mediátory zánětlivé kaskády; proto neberou velkou imunosupresi, která by mohla oddálit specifickou adaptační reakci, která bojuje proti infekci SARS-CoV-2. Specifické humanizované protilátky jsou však obvykle drahé a je těžké je najít.

Více jsou ohroženi fibromyalgici u kterých dochází v organismu k přehnané fyzické odezvě na přetrvávající podnět (chronický stres, úzkost, deprese), oslabí si tím imunitní systém a usnadní napadení virovou infekci a případně ovlivňující clearance SARSCoV-2. Jedním z mechanismů takových přehnaných odpovědí na přetrvávající stimul jsou zvýšené hladiny prozánětlivých cytokinů. Například L-6, který již byl zmíněn pro vysokou koncentraci v séru pacientů s fibromyalgií vede k únavě, hyperalgézii a depresi, aktivuje sympatický nervový systém.

Hydroxychlorochin, lék, který byl široce studován kvůli svému potenciálnímu účinku na infekci SARS-CoV-2, se již více než 50 let používá při léčbě revmatických onemocnění, jako je revmatoidní artritida a lupus erythematosus. Až u poloviny pacientů s diagnostikovaným systémovým lupus erythematodes se vyskytuje také fibromyalgie. Možné prospěšné mechanismy hydroxychlorochinu u těchto revmatických onemocnění zahrnují potlačení expresí TNFa, IL-6 a IL-lp, jak je ukázáno v lidských monocytech / makrofágech. Pacienti, kteří chronicky užívají hydroxychlorochin k léčbě revmatických onemocnění, tedy nemusí mít vysoké hladiny těchto prozánětlivých cytokinů. 

https://www.remedypublications.com/…/cytokines-involved-in-c…

Léky chlorochin a hydroxychlorochin byly před rokem jednou z největších nadějí proti covidu. Brzy se ale ukázalo, že proti této nemoci nepomáhají – a nová, zatím nejrozsáhlejší analýza dokonce varuje, že jeden z nich riziko úmrtí při léčbě zvyšuje. 

ct24.ceskatelevize.cz/veda/3300351-mel-byt-zazracny-lek-hydroxychlorochin-vsak-zvysuje-u-covidu-19-umrtnost?

I užívání některých léků jako je pregabalin (Lyrica), gabapentin, SSRI a amitriptylin je spojeno se zvýšeným rizikem COVID - 19. 

https://www.aging-us.com/article/104117/text

Užitečné lékařské informace při léčbě COVID-19 u pacientů s ME/CFS a FM https://fibromyalgik.webnode.cz/news/covid-19-a-fm/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.