Profesní dotazník

01.01.2020 20:39

Po podání žádosti o invalidní důchod a předložení všech požadovaných dokumentů je vám poštou doručena žádost o zpracování podkladů pro posouzení zdravotního stavu a formulář tzv. profesního dotazníku. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/podani-zadosti-o-invalid…/

  • Žádost o zpracování podkladů odevzdáte praktickému lékaři, který podklady zpracuje a zašle zpět na příslušnou OSSZ. 
  • Profesní dotazník vyplňujete vy a zašlete zpět na OSSZ.

Na základě podkladů od praktického lékaře a profesního dotazníku pak probíhá posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem lékařské posudkové služby (LPS) příslušné OSSZ. Při posuzování invalidity se nehodnotí diagnóza samotná, ale rozsah funkčního postižení při daném onemocnění, tj. posudkový lékař neposuzuje nemoc samu o sobě, ale to, zda a jak omezuje schopnost pracovat.

Tiskopis profesního dotazníku slouží pro doložení údajů o dosaženém vzdělání, zkušenostech a znalostech a o předchozích výdělečných činnostech při řízení ve věci invalidního důchodu a přiznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné https://fibromyalgik.webnode.cz/…/osoba-zdravotne-znevyhod…/. Nevyplňuje se jen při žádosti o invalidní důchod, ale i při změně (zvýšení) stupně invalidity nebo při přeposouzení v rámci kontrolní lékařské prohlídky. Vyplnění tiskopisu a dodání je povinné, při nesplnění může dojít k přerušení řízení nebo zastavení výplaty invalidního důchodu. Jako vždy platí neznalost zákona neomlouvá.

Do profesního dotazníku máte vypsat vaše vzdělání, zaměstnání a takové znalosti a dovednosti, kterými se dokážete uživit. Uvádí se také OSVČ, DPP. Krátkodobé brigády nemá smysl uvádět. Počet hodin najdete vždy v pracovní smlouvě. V případě, že jste student a ještě jste neukončili studium napište pouze zahájení studia a studium nedokončeno a že jste nikdy nepracovali.

Dotazník neslouží k tomu, abyste LPS ukázali, že nejste lenoši a co vše jste před nemocí ovládali. Pokud už neřídíte, neumíte jazyk, nezvládnete psát na stroji, nedokážete se uživit pletením svetrů apod. nemá význam to tam psát. Účelem profesního dotazníku je umožnit posudkovému lékaři se zorientovat v jakých profesích, a kdy jste byli zaměstnáni a jak se ještě a v jakém rozsahu patrně můžete uplatnit na trhu práce.

Při opakovaném přeposuzování je z dotazníku vidět zda jste mezi tím pracovali a na kolik hodin. V případě, že od posledního vyplnění nedošlo k žádné změně, stačí do něj uvést “beze změny” a příp. doplnit informaci o posledním zaměstnání. Jestliže si nepamatujete jak se co jmenovalo, roky, ani to doma nemůžete najít napište to tam.

Tiskopis si tedy vyplníte v klidu doma, samy nebo s pomocí druhé osoby. Jestliže vám psaní dělá potíže můžete jej vyplnit elektronicky a pak ho vytisknout a zaslat poštou nebo odeslat elektronicky prostřednictvím datové schránky občana do datové schránky příslušné OSSZ či podepsat uznávaným elektronickým podpisem. Na vyplnění je lhůta 8 dní. https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy-prod