Prolaps mitrální chlopně

03.02.2020 09:29


Nejčastější diagnostikovaná srdeční abnormalita vyskytující se celosvětově asi u 2-5% populace. U většiny nemocných nepředstavuje tento nález větší riziko, pouze u malé části nemocných (2-5%) může být příčinou významnější mitrální regurgitace (nedomykavosti mitrální chlopně) a může představovat i důvod k operaci.

Její příznaky mohou značně znepříjemňovat život: únava, nevýkonnost, úzkostnost, bušení srdce a bolesti na hrudi, závratě, mdloby, nízký krevní tlak a dýchací potíže zejména v leže a během fyzické aktivity.

Prolaps mitrální chlopně je stav, kdy jsou poškozeny cípy chlopně, která se běžně nachází mezi levou srdeční síní a levou komorou. Chlopeň se nedovírá a její funkce je tak narušena. V případě zdravé chlopně, se její cípy vydouvají po směru toku krve, tedy do levé komory. Během prolapsu mitrální chlopně se chlopenní cípy vydouvají směrem do pravé síně, tedy opačně, než cípy zdravé. 

https://cs.medlicker.com/822-prolaps-mitralni-chlopne-prici…

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitral_valve_prolapse
Prolaps mitrální chlopně je nejčastější příčinou mitrální regurgitace. To je stav, ve kterém krev teče zpět mitrální chlopní s každým srdečním tepem. V průběhu let může mírná nebo těžká mitrální regurgitace způsobit slabost srdečního svalu, známé jako městnavé srdeční selhání.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26216348
https://www.fibromyalgiasyndrome.co.uk/mitral-valve-prolapse…

Lékař může mít podezření na prolaps mitrální chlopně po poslechu srdce pomocí stetoskopu. Abnormální pohyb mitrální chlopně může vydávat zřetelný zvuk, nazývaný „cvaknutí“. Pokud je přítomna mitrální regurgitace, může lékař slyšet srdeční šelest způsobený zpětným tokem krve. Definitivní diagnóza prolapsu mitrální chlopně vyžaduje echokardiogram, což je ultrazvuk srdce. Dále vás lékař může poslat na MR, RTG, EKG, jícnovou echokardiografii ad.
Pokud na echokardiogramu není žádná mitrální regurgitace, příznaky prolapsu mitrální chlopně zřídka představují riziko. Prolaps mitrální chlopně pro většinu lidí nezpůsobuje žádné problémy, takže léčba obvykle není nutná. Pomáhá úprava životního stylu, u některých příznaků se užívají léky. Doporučuje se doplňovat hořčík www.ctds.info/mvp1.html
Většina lidí s prolapsem mitrální chlopně by měla navštívit kardiologa každé 2 až 3 roky, bez pravidelných echokardiogramů. Lidé s prolapsem mitrální chlopně a střední nebo těžkou mitrální regurgitací by měla navštívit lékaře a podstoupit echokardiografii každých 6 až 12 měsíců. Echokardiografie a návštěva lékaře se také doporučují, pokud se u člověka objeví nové příznaky nebo pokud se příznaky změní.
https://www.mayoclinic.org/…/m…/symptoms-causes/syc-20355446
Lidem u kterých se rozvine těžká mitrální regurgitace v důsledku prolapsu mitrální chlopně může pomoci operace. Také u lidí se symptomy městnavého srdečního selhání (dušnost př námaze a otoky nohou) způsobeného prolapsem mitrální chlopně s mitrální regurgitací je chirurgie obvykle nejlepší léčbou.
Chronické srdeční selhání se také vyskytuje u pacientů s fibromyalgií.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/srdecni-selhani-a-fm/

Prolaps mitrální chlopně může mít celou řadu příčin, např. dědičnost nebo onemocnění pojivové tkáně. Incidence prolapsu mitrální chlopně se vyskytuje až u 60% lidí s hypermobilitou (Mishra B et al Br J Rheumatol 1996; 35: 861).
U hypermobilního syndromu může být predispozice k prasknutí vazu, kloubním dislokacím, fibromyalgii, předčasné osteoartritidě a neartikulárním komplikacím, včetně mitrální chlopně (Barron J et al Clin Cardiology 1988; 11: 401). https://acrabstracts.org/…/mitral-valve-prolapse-in-patien…/
Hypermobilita a prolaps mitrální chlopně jsou běžné u žen s FM. Hypermobilní fibromyalgičky jsou 9x náchylnější k prolapsu mitrální chlopně než ženy bez hypermobility. K rutinním strategiím u pacientů s FM a hypermobilitou může být přidáno kardiologické hodnocení, aby se vyloučily srdeční patologie, zejména prolapsu mitrální chlopně. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/hypermobilni-syndrom-u-fm/ https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs10067-015-3024-9

Prolaps mitrální chlopně je přítomen až u 75% pacientů s FM. Může se jednat o diferenciální nebo překrývající diagnózou FM. Pacienti si stěžují na nepravidelný srdeční rytmus a dušnost. Mnoho symptomů FM může souviset se syndromem prolapsu mitrální chlopně.
https://cfsselfhelp.org/library/doctor-role-your-role
https://www.jrheum.org/content/46/2/127.tab-figures-data
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/pridruzene-diagnozy/
https://emedicine.medscape.com/article/329838-differential
https://fibromialgiavisivel.wordpress.com/…/people-with-fi…/

U 40% pacientů s prolapsem mitrální chlopně je přítomna i dysautonomie - porucha autonomního nervového systému https://fibromyalgik.webnode.cz/…/prolaps-mit…/dysautonomie/.

U cca 30% pacientů se objevují příznaky prolapsu mitrální chlopně, záchvaty paniky a úzkosti, ale prolaps mitrální chlopně není diagnostikován, pak se jedná o syndrom prolapsu mitrální chlopně, psychosomatické onemocnění.

Prolaps mitrální chlopně může být také spojen s necitlivostí nebo brněním v rukou a nohou. Pokud máte studené ruce a nohy, modrající konečky prstů. Může jít o Raynaudovu nemoc. www.mitral.de/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvis…/raynauduv-syndrom/

V minulosti lékaři doporučovali, aby lidé s prolapsem mitrální chlopně užívali antibiotika před lékařským nebo stomatologickým výkonem, aby se zabránilo infekci srdeční chlopně, známé jako endokarditida. V současné době už užívání antibiotik před zákrokem není pro lidi s prolapsem mitrální chlopně nápomocné a již se nedoporučuje. https://www.webmd.com/…/mitral-valve-prolapse-symptoms-caus…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.