Quetiapin XR se prokázal účinný pro lidi s těžkou depresivní poruchou a komorbidní fibromyalgií

04.03.2014 13:09

Nový výzkum prokazuje, že lék quetiapine XR (s delší dobou působnosti) má pozitivní účinky pro jedince se závažnějším depresivním onemocněním a komorbidní fibromyalgií.
Při výzkumu, kdy se jedné skupině podávalo placebo a druhé quetiapine XR, bylo zaznamenáno významné zlepšení v depresy, bolesti a kvalitě života u skupiny, která brala quetiapine XR. Jedná se o vůbec první studii tohoto typu, tudíž je třeba ji podpořit dalšími výzkumy, než se ujistíme o jeho efektivitě.

CO JE QUETIAPINE?
Užívá se k léčbě schizofrenie a bipolární poruchy v kombinaci s jinými antidepresivy. Jeho zjevná účinnost v souvislosti s léčbou fibromyalgie neznamená, že je fibromyalgie psychologickým onemocněním.

V našem mozku přenášejí neurotransmitery zprávy od neuronu(mozková buňka) k neuronu skrz specializované receptory. Představte si neurotransmitery jako klíč a receptor jako zámek. Každý z receptorů je naprogramován k přijímání pouze určitých neurotransmiterů.

Předpokládá se, že u fibromyalgie je aktivita některých neurotransmiterů nízká buď proto, že jich není dostatečné množství nebo kvůli tomu, že receptory nefungují správně. Většina léků, které nám jsou předepsány mají za úkol navýšit množství těchto neurotransmiterů, takže mozek může lépe fungovat. Antidepresiva mají za cíl totéž.

Quetiapine nicméně blokoje akci jistých receptorů a jsou to právě ty receptory, které se týkají fibromyalgie – serotinin, noradrenalin a dopamin.

Další výhody užívání quetiapinu:
--má sedativní účinky, které se mohou podepsat na lepším spánku
--může pomoci s úzkostí


Negativa úžívání quetiapinu:
--může vést k poklesu krevního tlaku, což se projevuje závratí, kterou i bez toho trpí celá řada pacientů s fibromyalgií
--má možné závažné vedlejší účinky: smrtelné kardiologické problémy, cukrovku a maligní neuroleptický syndrom. Změny metabolismu mohou vést k příbytku na váze.
--jeho spojení s léčbou fibromyalgie může vést ještě k silnějšímu zařazení fibromyalgie mezi psychiatrická onemocnění

chronicfatigue.about.com/b/2014/02/14/quetiapine-for-depression-pain-in-fibromyalgia.htm
 

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian