Revmatologie je hlavní obor, který se má fibromyalgií zabývat

01.09.2020 18:16

 

I když fibromyalgici do státní kasy přispívají stejně jako ostatní lidé zdravotnický systém jim neposkytuje péči jako jiným chronickým onemocněním. Ba co víc jsou považováni za ,,obtížný hmyz´´o který žádná lékařská profese neprojevuje zájem. Z neznalosti jsou odesíláni na nesmyslná vyšetření, odcházejí s recepty na léky, které nemají šanci uspět. 

Nejen, že plýtvají energií a penězi, ale stále se ve své frustraci propadají hloubš. Pak obvykle na internetu narazí na lékaře, který je ,,jiný´´. Milý, chápavý, znalý problému. Ze začátku je to osvěžující najít pochopení, naději na zlepšení. Ovšem pokud nenajde jinou příčinu vašich potíží než je fibromyalgie nebo na vás funguje placebo má to stejně hořký konec jako u lékařů, kteří vám nic nenaslibovali. Je vám hůře, k žádnému lékaři už jít nechcete, máte obavu přiznat zdravotní potíže, žijete v domácí izolaci a systém vyhrál. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgie-predstavuje…/

Revmatologie je hlavní obor, který se má fibromyalgií zabývat. Jelikož se u FM vyskytuje mnoho abnormalit v centrálním nervovém systému (CNS) pohybuje se na pomezí revmatologie, neurologie, psychiatrie, algeziologie a fyziatrie, z čehož vychází nutnost multidisciplinárního přístupu k léčbě takto postižených pacientů.
https://www.mdpi.com/2227-9059/8/7/223/htm
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgie-soucasna-ko…/

Evropská liga proti revmatismu (EULAR) doporučuje na základě jednomyslného znaleckého posudku, že optimální management FM vyžaduje rychlou diagnostiku a poskytnutí pacientovi informací (včetně písemného materiálu) o tomto onemocnění. Mělo by být provedeno komplexní posouzení bolesti, funkce a psychosociálního kontextu. Léčba by měla mít formu odstupňovaného přístupu s cílem zlepšit kvalitu života související se zdravím. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/eular/

To zní všechno rozumně, ale v ČR to nefunguje. Jestliže jste odborník a shlédl jste Velkou vizitu na téma fibromyalgie uvědomíte si proč.

Fibromyalgie často připomíná raná stádia revmatologických onemocnění, jako je lupus nebo ankylozující spondylitida. Fibromyalgie s nimi skutečně koexistuje. A tak jsou pacienti pokud se na ně usměje štěstí odesílání k revmatologům… a pak mnoho pacientů a revmatologů skončí frustrovaně a bezradně.

Revmatologie je podobor vnitřního lékařství, který se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou chorob, projevujících se na opěrném, pohybovém a pojivovém systému člověka. Nejedná se o jednotnou skupinu onemocnění, tato onemocnění sdružují právě spíše postižené struktury (klouby, svalstvo, pojivová tkáň). Velice málo revmatologů má větší povědomí o fibromyalgii a pacienti se dozvídají, že fibromyalgik do ordinace revmatologa nepatří. Ale nemyslete si, že se to děje jen u nás. V Kanadě říká revmatologům jejich profesionální organizace, že fibromyalgie je mimo jejich pole odbornosti – nejsou technicky oprávnění pomáhat pacientům s fibromyalgií! Na druhou stranu mají doporučení pro praktické - rodinné lékaře jak FM diagnostikovat a léčit.

Přestože všechny nové poznatky podporují fibromyalgii jako primárně neurologickou entitu, nadále je revmatolog nejlépe vybavený odborník pro diagnostiku fibromyalgie a odlišení od jiných revmatických syndromů. A neexistuje žádná omluva pro neposkytnutí náležité zdravotní péče.

Mnoho symptomů FM spadá do odbornosti neurologa, tudíž by vám měl i on pomoci s léčbou. Jenže do jeho odbornosti nespadá fibromyalgie jako celek. Jestliže se o tuto diagnózu sám nezajímá je pravděpodobné, že po čase budete i z jeho ordinace vykázáni.

Ve skutečnosti vám může pomoci jakýkoliv lékař, pokud se o FM zajímá. Ale zatím žádná specializace se do léčby fibromyalgie nehrne, prostě neexistují žádní „doktoři na fibromyalgii“.

Toto jsou nejvhodnější možnosti po revmatologii a neurologii, kam se vydat pro pomoc:
Fyziatrie, fyzioterapie, rehabilitační lékařství – významná součást léčby FM. Nic neuleví od bolesti tak jako léčba myofasciálních bodů. I když masáže nedokáží zvrátit progresi fibromyalgie mohou nabídnout něco, co téměř žádný jiný odborník nedokáže: alespoň dočasnou, ale smysluplnou úlevu od příznaků a zklidnění nervového systému. Uklidnění nervového systému může být cennější, než to zní, více než jen relaxace, mohou skutečně snížit senzibilizaci.
Algeziologové, Centra pro léčbu bolesti – často jediný lékař, kde fibromyalgik pro svoje chronické bolesti nalezne pochopení a odpovídající léčbu. Léčí jen bolest – ne FM.
Psychiatři, psychologové, psychoterapeuti - jsou velice prospěšní ne proto, že fibromyalgie je „celá ve vaší hlavě“, ale aby pomáhali vyloučit (nebo léčit) symptomy způsobné úzkostí a depresí. Srovnat se s tím, že máte doživotní onemocnění, že už nic nebude jako předtím. A naprosto nezbytní pro ty, kteří mají strach z jakékoliv léčby (odmítají spolknout pilulku, nenechají na sebe sáhnout, promluvit si o těžkých událostech z jejich života, jet do lázní či na hospitalizaci apod.). Důležité je najít někoho, kdo má o FM znalosti nebo bude akceptovat informace, které mu o FM dodáte, jinak jejich rady mohou mít nežádoucí efekt.
Ortopedové jsou „tesaři“ medicíny, obecně se zaměřující na chirurgické opravy biomechanických problémů a sportovní medicínu. Nejsou většinou dobrou volbou pro pacienty s fibromyalgií, nemají nám co nabídnout.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/racionalni-pruvodce-fibr…/
https://www.painscience.com/a…/pain-professions-reviewed.php

Podrobnější recenze různých lékařských i nelékařských profesí:

https://www.painscience.com/a…/pain-professions-reviewed.php

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.