Řízení o příspěvku na péči (PNP)

03.09.2019 01:52


Řízení o přiznání příspěvku na péči se zahajuje na základě písemné žádosti podané na předepsaném tiskopisu. Formulář je k dispozici na Úřadu práce nebo ke stažení na portálu MPSV https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/form/edit.jsp…. Formulář lze vyplnit na PC a po té vytisknout nebo vytisknout a následně vyplnit, v klidu doma.

Žadatelem o PNP je osoba, která pomoc potřebuje. Na základě plné moci, která nemusí být notářsky ověřená lze ustanovit zástupce žadatele jenž vás bude v řízení zastupovat.
Do formuláře je nutné uvést jména, adresy, telefonní čísla, případně emaily na vaše lékaře. Především praktického lékaře a nejdůležitější odborné lékaře. Jelikož LPS bude v následujících dnech po podání žádosti kontaktovat praktika. Je třeba mu dodat nové lékařské zprávy ne starší ½ roku, max. rok. Nové lékařské zprávy lze dodat LPS kdykoli v průběhu řízení.
Příjemcem příspěvku je vždy žadatel. Způsob výplaty je buď na účet nebo poštovní poukázkou. Žadatel nemusí být majitelem účtu.
V žádosti musíte uvést už konkrétní osobu, která bude poskytovat pomoc, rozsah pomoci a písemný souhlas fyzické nebo právnické osoby s jejím poskytováním.
Žádost se podává na Úřadu práce, dle místa trvalého pobytu žadatele o příspěvek. Podá-li osoba žádost o příspěvek a zároveň žádost o zvýšení příspěvku, pobočka Úřadu práce vede o těchto žádostech společné řízení. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zvyseni-prispevku-na-pec…/

Na základě podané žádosti v místě, kde žadatel žije nebo v průběhu hospitalizace sociální pracovník provede sociální šetření při kterém se zjišťuje schopnost samostatného života osoby v jejím přirozeném sociálním prostředí.
Účastníci řízení jsou povinni podrobit se sociálnímu šetření pro účely přiznání PNP, písemně ohlásit příslušné pobočce Úřadu práce do 8 dnů všechny změny, které mohou mít vliv na nárok, výši nebo výplatu příspěvku na péči, využívat příspěvek na zabezpečení potřebné pomoci. V případě nesplnění povinností může být výplata příspěvku po předchozím upozornění zastavena.
Při sociálním šetření sociální pracovník zjišťuje jak jsou zvládány úkony péče o vlastní osobu a soběstačnosti. Při hodnocení se vždy vychází z rozhovoru se žadatelem a dalšími zúčastněnými osobami. Sociální pracovníci pozorují prostředí, ve kterém žadatel žije a také jeho chování a chování dalších osob při sociálním šetření. Při rozhovoru je výhodou, jestliže je znám původní sociální status žadatele a orientačně znám i jeho zdravotní stav. Na základě těchto znalostí se může přizpůsobit kladení otázek pro lepší pochopení ze strany žadatele. Stejně tak je nutné při hodnocení jednotlivých úkonů přihlížet k tomu, zda daný úkon posuzovaná osoba nezvládá ze zdravotních důvodů, nebo se jedná o ovlivnění sociálními okolnostmi. Není rozhodné, kolik úkonů není zvládnuto v každé skupině, ale jejich celkový počet. Úkony a činnosti stanovené se hodnotí jako celek. Při hodnocení úkonů pro účely stanovení stupně závislosti se hodnotí funkční dopad dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu na schopnost zvládat jednotlivé úkony péče o vlastní osobu a úkony soběstačnosti. To znamená, že musí být prokázáno, že neschopnost zvládnout některý z úkonů je důsledkem nepříznivého zdravotního stavu. U všech úkonů se sociální pracovník podle svých zkušeností může také vyjádřit k tomu, zda by daný úkon posuzovaná osoba zvládala v případě, že by měla vhodnou kompenzační pomůcku. Tato případná informace by měla být zaznamenána do poznámky ke konkrétnímu úkonu. V závěru sociálního šetření sociální pracovník shrne výsledek šetření v celkovém komentáři. Zde by měly být uvedeny celkové poznatky a další údaje důležité dle uvážení sociálního pracovníka pro dokreslení situace žadatele, ale svým významem přesahující jednotlivé posuzované úkony. Na závěr je vhodné požádat o předložení zápisu, přečíst si jej a až po té podepsat. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/socialni-setreni/

Následně pobočka Úřadu práce zašle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení žádost o posouzení stupně závislosti osoby. Při posuzování stupně závislosti osoby vychází OSSZ ze zdravotního stavu osoby doloženého nálezem vydaným poskytovatelem zdravotních služeb, z výsledku sociálního šetření a zjištění potřeb osoby, popřípadě z výsledků funkčních vyšetření a z výsledku vlastního vyšetření posuzujícího lékaře.

V této fázi obdržíte dopis o přerušení řízení, znamená to, že ÚP čeká na vypracování posudku od LPS. Jakmile se tak stane, přijde vám vyrozumění účastníka správního řízení a máte právo využít možnosti nahlédnout do spisu, doložit nové zprávy či údaje, pořizovat si kopie. Do spisu může nahlížet jen žadatel, nebo ten kdo má plnou moc. Obvyklá lhůta na seznámení se s posudkem činí 8 dnů. Pokud jste se předem písemně vzdaly možnosti seznámit se s posudkem nebo má-li se vydávat rozhodnutí o přiznání PNP v nejvyšším stupni závislosti s platností trvale dopis vyrozumění účastníka správního řízení vám nepřijde. V takovém případě se má za to, že je žadateli vyhověno v plném rozsahu a nevznikne mu proto žádná újma, jestliže nebude s posudkem předem seznámen. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/nahlizeni-do-spisu/

Pokud zjistíte, že posudkový lékař nevycházel ze všech zdravotních zpráv, opomenul nějaké zdravotní diagnózy, neuznal nějakou základní životní potřebu, kterou žadatel nezvládá do protokolu uvedete, že s výsledkem posouzení nesouhlasíte. Můžete požádat o posouzení jiným posudkovým lékařem. Na základě tohoto se vrátí žádost zpět na LPS a opět řízení bude přerušeno.

V případě, že i po doplnění podkladů pro posouzení zdravotního stavu lékařská posudková služba nezmění své stanovisko, a Úřad práce na jeho základě vydá rozhodnutí, máme možnost podat proti tomuto rozhodnutí do 15 dnů odvolání.

Nakonec vám přijde rozhodnutí, zde je uvedeno zda vám byl, v jaké výši a od kdy do kdy příspěvek na péči přiznán. Detailně je uvedeno z jakých lékařských zpráv posudkový lékař vycházel, jaké základní životní potřeby byly uznány. Proti rozhodnutí je možné podat odvolání do 15 dnů ode dne doručení.

PNP vám bude vyplaceno zpětně od měsíce podání žádosti. Dále vám bude chodit 1x měsíčně. Za konkrétní měsíc se vyplácí v daném měsíci.

Výše příspěvku na péči pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc:
3 300 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost)
6 600 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost)
9 900 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) u osob, které využívají pobytové sociální služby,
13 900 Kč u osob, které nevyužívají pobytové sociální služby
13 200 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost) u osob, které využívají pobytové sociální služby,
19 200 Kč u osob, které nevyužívají pobytové sociální služby

Výše příspěvku na péči pro osoby starší 18 let činí za kalendářní měsíc:
880 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost)
4 400 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost)
8 800 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) u osob, které využívají pobytové sociální služby,
12 800 Kč u osob, které nevyužívají pobytové sociální služby
13 200 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost) u osob, které využívají pobytové sociální služby,
19 200 Kč u osob, které nevyužívají pobytové sociální služby

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108#cast2-hlava7
https://portal.mpsv.cz/soc/ssl/prispevek
https://fibromyalgik.webnode.cz/otazky-a…/prispevek-na-peci/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.