Rozhovor s lékařem

01.12.2019 22:48

Jedním z lékařů, který předepisuje nejen fibromyalgikům léčebné konopí je prim. MUDr. Marek Hakl, PhD. z Centra léčby bolesti BOLEST BRNO, kde pacientům s chronickými bolesti (tedy i fibromyalgikům) nabízí komplexní péči. https://www.bolestbrno.cz/

Pane doktore, jak jste dospěl k názoru, že léčit fibromyalgii konopím bude mít efekt?
Fibromyalgií se zabývám asi 20 roků. Léčba fibromyalgie je velice svízelná a my lékaři vítáme každou možnost jejího pozitivního ovlivnění. U léčebného konopí se literárně udává, že má efekt, proto tuto léčbu zkouším i u mých pacientů s fibromyalgií.

Jaký máte názor na léčbu fibromyalgie konopím nyní, po nabytí zkušeností z vlastní praxe? Věříte, že konopí je cesta, jak fibromyalgii korigovat?
Neexistuje bohužel lék vhodný pro všechny pacienty, ale v mém případě mám s léčbou fibromyalgie léčebným konopím asi 50% úspěšnost, což je velmi dobrý výsledek.

Vypozoroval jste spolu se svými pacienty, jaký poměr účinných látek z konopí je pro fibromyalgii nejvhodnější, případně jaký způsob užívání je podle vás dobrý zvolit?
Obvykle používám konopí s obsahem 19% THC a 0,1% CBD, obvyklá dávka je 0,0625 – 0,125 g večer. Konopí v lékárně před vydáním pacientovi ještě dekarbonizují, čímž se zvyšuje jeho efekt. Většina pacientů volí perorální podávání, tedy v kapslích, menší procento pacientů si zakoupilo vaporizér a konopí inhalují.

Setkáváte se s obavami pacientů vůči konopí, nebo je podle vás konopí žádané bez předsudků, například o vlivu na psychickou rovnováhu?
Někteří pacienti obavy mají, ale pokud dodržují naše dávkování, s nežádoucími účinky se setkáváme minimálně. Pokud by pacienti pociťovali psychotropní efekt, znamená to, že dávka je příliš vysoká.

Co si myslíte o porovnání léčby fibromyalgické bolesti, ale i dalších symptomů této nemoci, farmakoterapií a konopím? Dáváte konopí přednost, nebo jej nabízíte jako alternativní možnost?
Většinou používáme konopí v kombinaci s další léčbou, ale u řady pacientů kde se efekt dostavil, ostatní léčbu snižujeme případně i vysazujeme.

Tento rozhovor vyšel jako součást článku v Magazínu Konopí. Magazín Konopí se pravidelně věnuje tématu léčby bolesti, poskytuje užitečné informace a pro předplatitele má zajímavé dárky.
Více informací najdete na www.magazin-konopi.cz