Sluneční brýle

02.03.2020 15:01

Nepostradatelným pomocníka fibromyalgika jsou sluneční brýle. Nosíme je po celý rok a nejen venku. Pomáhají nám zabránit zdravotním potížím spojených se senzorickým přetížením, hypervigilancí, světloplachostí, syndromem suchého oka, bolestí hlavy apod.

Z důvodu centrální senzibilizace je náš centrální nervový systém senzitivnější vůči určitým podnětům. Vadí nám například jasné či blikající světlo. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/centralni-senzibilizace-…/ Díky zvýšené citlivosti na světlo se nám světlo jeví jako ostré a nepříjemné, potíže činní přechody ze světla do tmy a naopak. Oční kontakt je velmi nepříjemný až bolestivý. Přivíráme víčka, slzí nám oči a např. při rozhovoru oči zavíráme úplně, aby se nám lépe soustředilo a nic nás nerozptylovalo. Chronická fotofobie může negativně ovlivnit sociální kontakty i pracovní výkon, vést ke ztrátě zaměstnání. Některým lidem s citlivostí na světlo více vyhovuje pracovat v noci. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejici-on…/fotofobie/

Citlivost na světlo a hluk se nazývá „generalizovaná hypervigilance“ (nadměrná koncentrace pozornosti, zvýšená bdělost a ostražitost). Její příčinou u FM jsou abnormality nervového systému, problémy se stresovým systémem (osa HPA), deregulace neurotransmiteru, nepravidelnosti krevního tlaku. Studie z roku 2016 zveřejněná v časopise Pain uvádí, že u lidí s fibromyalgií je vnímání světla v mozku abnormální a může přímo vyvolat systém modulace bolesti mozku, což vede k averzi nebo bolesti ze světla. Mezi příznaky hypervigilance patří úzkost, rychlý tep, chvění, rychlé nebo namáhavé dýchání, pocení, podrážděnost, únava a poruchy spánku.

Celé fungování našeho organismu je založeno na příjmu a vyhodnocování informací - ty jsou základním a nezbytným materiálem pro psychiku i tělo. Příjem informací zajišťují smyslové orgány (zrak, sluch, receptory v kloubech, v žaludku) a dále tyto informace ve formě smyslových vjemů putují po nervových drahách nejčastěji do mozku, kde se zpracovávají. Příjem informací, tedy to, co se děje ve smyslových orgánech, jsou tzv. senzorické procesy (zrak, sluch, čich, chuť, kožní čití a tělové smysly). Naše smysly bombardují naše mozky informacemi a naše mozky to všechno nemohou zvládnout. Lidé s fibromyalgickým syndromem běžně zažívají senzorické přetížení, to nastává, když jeden nebo více tělesných smyslů zažívá nadměrnou stimulaci z okolí. Tento příznak významně a negativně ovlivňuje každodenní život. Snížení nadměrné stimulace lze dosáhnout pomocí podpůrných zařízení, jako jsou např. sluneční brýle. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/sou…/senzoricke-pretizeni/

Doporučovaným a nejlepším způsobem, jak léčit problém citlivosti na světlo je léčit stav, který jej způsobil, a to je samozřejmě v pořádku, pokud problém, který jej způsobil, má léčbu. Bohužel fibromyalgie prozatím léčitelná není a jedinou možností jak tyto potíže řešit je nošení speciálně tónovaných brýlí a pokrývek hlavy s kšiltem či krempou. Při čtení by mělo být světlo dostatečně silné, sledovat TV byste neměli v úplné tmě, ale mít k tomu rozsvícenou alespoň lampičku. Nošení polarizovaných slunečních brýlí venku sníží záři vnějšího světla a jasného slunečního světla, zatímco tónovaná skla FL 41 mohou být volbou pro vnitřní použití kolem zářivkového osvětlení nebo jiného vnitřního osvětlení, které vám vadí.
Výběr brýlí je zásadní, vybírejte jen kvalitní výrobky z optik. Je důležité, aby vám dobře seděly, netlačily, spíše větších tvarů s širokými bočnicemi.

Jedním z míst kam se doporučuje vzít tmavé brýle je zubní ordinace https://fibromyalgik.webnode.cz/news/zubar-a-fm/.

Brýle za rozumnou cenu www.decathlon.cz/C-176541-slunecni-bryle.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.