Statinová myopatie

01.08.2019 14:35


Vedlejší účinků statinů mohou způsobit stav podobný fibromyalgickému syndromu.
Statiny se užívají k léčbě vysokého cholesterolu, při ateroskleróze, ischemické chorobě srdeční, ischemické chorobě dolních končetin či jako prevence ischemické mozkové mrtvice.
Nežádoucí účinky statinů, jsou velmi diskutovaným tématem několika posledních let. Statinovou intoleranci definujeme jako přítomnost svalových obtíží nebo dalších nežádoucích příznaků (nebo laboratorních abnormalit) spojených s terapií statiny, které vedou k jejímu vysazení, nebo znemožňují titraci léčby k dávce dostatečné k dosažení cílových hodnot LDL-cholesterolu.
Nejvýznamnější jsou se statiny spojené svalové obtíže, tzv. se statiny asociovaná myopatie (SAM). Jedná se o nejčastější důvod statinové nonadherence a přerušení léčby, které může nastat až u 75 % pacientů v průběhu dvou let od nasazení statinu. Z těchto důvodů je třeba potvrdit kauzální souvislost svalových obtíží se statinovou léčbou některým z doporučených nástrojů. Také pacienti, u kterých byla potvrzena SAM mohou mít stále prospěch z léčby jiným statinem v nižší dávce, případně z alternativního dávkování statinu. Diagnostická kritéria myopatie asociované se statiny jsou založena na výskytu svalových symptomů a výši elevace kreatinkinázy nad horní mez normálu. https://www.pfizerpro.cz/…/sor-2018.01.001_rte_statin_myopa…
https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs11606-008-0636-7
https://www.amjmed.com/artic…/S0002-9343(11)00682-6/fulltext

Zvýšené riziko rozvoje svalových symptomů při užívání statinů mají pacienti vyššího věku, ženského pohlaví, současně užívající více léků, s více diagnózami, pijící grepový džus, zvýšeně fyzicky aktivitní, po těžkém traumatu, s významnou deficiencí vitaminu D, se sníženou hladinou Q10 a dalších ubiquinonů, alkoholici a geneticky predisponovaní. 
Diagnózy predisponující k statinové myopatii: diabetes, onemocnění štítné žlázy, cushingův syndrom, myastenia gravis, myopatie, onemocnění ledvin, jater, systémový lupus erythematosus, polymyalgia rheumatica, revmatoidní artritis, infekce aj.

Příznaky: zvýšená citlivost svalů, křeče, ztuhlost, svalová bolest, slabost.
Typicky si pacienti stěžují na symetrické bolesti zejména stehen, hýždí, lýtek, případně i zad 2-6 týdnů od zahájení terapie statinem, při zvýšení jeho dávky anebo po přidání dalšího léku (interakce).
Mimo svalových potíží mohou statiny způsobovat např. i nespavost, periferní neuropatie, gastroenterologické potíže a mohou ovlivnit i kognitivní funkce < tyto symptomy také patří k FM a mohou přispět k její mylné diagnostice
 https://www.kardio-cz.cz/…/dokume…/22-intolerance-statinu.pdf.
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2016/02/05.pdf

V případě, že užíváte statiny a trápí vás bolesti svalů, informujte lékaře. Krevním testem na kreatinkinázu lze vyloučit rabdomyolýzu (rozpad svalových vláken). https://cs.wikipedia.org/wiki/Rhabdomyol%C3%BDza

Pokud vám byla diagnostikována fibromyalgie po užívání statinů promluvte s lékařem a zvažte výměnu léků. Je pravděpodobné, že po vysazení statinů zmizí zdravotní potíže jimi vyvolané. Může jít o mylnou diagnostiku fibromyalgie.

Statiny jsou někdy předepisovány pouze jako prevence, ovšem nový výzkum zjistil vysoké riziko vzniku diabetu typu 2 u lidí, kteří užívají statiny ve snaze snížit hladinu cholesterolu a udržet srdeční onemocnění na uzdě https://www.medicalnewstoday.com/articles/325567.php….