Tai-či při fibromyalgii: Jeden z nejlepších typů cvičení pro zlepšení bolesti a únavy

01.05.2022 12:53


Cvičení je při fibromyalgii obtížné. Aerobní aktivita je nejčastěji předepisovanou nelékovou léčbou pro zvládání fibromyalgie. U mnoha lidí s tímto onemocněním však mírná aerobní aktivita způsobuje zhoršení, což znemožňuje věnovat se této formě cvičení pravidelně. Tai-či nabízí alternativní možnost cvičení, která je přitažlivá díky své jemné a pomalé formě.

Musím se přiznat, že jsem si zpočátku spojovala tai-či jako typ cvičení, který je nejvhodnější pro starší lidi. Stejně jako u mnoha jiných věcí, které jsem musela revidovat jsem zjistila, že tento stereotyp prostě není pravdivý. Výhody tohoto cvičení si můžete užívat v každém věku!

Tai-či se mi u fibromyalgie obzvlášť líbí, protože celý program zahrnuje cvičení ve stoje, nikoliv přechody z lehu do sedu a stoje, jak tomu bývá u jiných forem cvičení, například jógy. Při mých bolestech zad je pro mě jemné cvičení ve stoje jednodušší. Existují také DVD a kurzy tai-či vsedě, pokud je to pro vás lepší.

Je příjemné naučit se úplně nový způsob pohybu - připadá mi to jako nová dovednost, a ne jako zjednodušená verze typu cvičení, které jsem mohla dělat předtím, než se u mě rozvinula fibromyalgie. I když je to velmi jemné, cítím po něm v ramenou a ve střední části zad, že jsem cvičila (ale ne bolest).

Cvičení tai-či spočívá v provádění řady pohybů s pozorností věnovanou tělu a uvědomováním si dechu. Cvičení jsou obzvláště účinná pro rozvoj rovnováhy, soustředění, koordinace a ladných, soustředěných pohybů. Taj-či si můžete představit jako zpomalené bojové umění.

Tai-či, jež bývá často popisováno jako "meditativní pohyb", je klasifikováno jako forma cvičení, která zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu - prodlužuje zatuhlé svaly a rozhýbává klouby v celém rozsahu pohybu, k němuž jsou určeny.

Jak může pomáhat tai-či při fibromyalgii? Zkoumání přínosů

Nedávno vědci porovnali přínos aerobního cvičení a tai-či pro zlepšení příznaků fibromyalgie. Studie zjistila, že cvičení tai-či vede u pacientů s fibromyalgií k lepším výsledkům než aerobní cvičení, neboť zlepšuje bolest, fyzické funkce, ranní únavu, duševní zdraví a vyčerpání. Účastníci se po dobu 24 týdnů věnovali buď jedné nebo dvěma 60 minutovým lekcím tai-či ve stylu jang jednou týdně, nebo skupinovým aerobním lekcím. Důležité je, že účastníci se častěji dostavovali na hodiny tai-či než na hodiny aerobiku, což znamená, že pro mnoho osob bylo snazší skutečně zařadit toto cvičení do svého týdne než aerobní cvičení.

Studie z roku 2010 uvádí, že 12 týdnů cvičení tai-či zmírnilo příznaky fibromyalgie a zlepšilo kvalitu života. Ve srovnání s kontrolní skupinou, která absolvovala wellness kurzy a protahovací cvičení, hlásili účastníci, jež praktikovali tai-či méně bolesti a únavy a také zlepšení spánku, duševního zdraví a celkového fyzického stavu. Ve skutečnosti byly u většiny pacientů přínosy cvičení tai-či pro zvládání fibromyalgie větší než přínosy, které byly zaznamenány u léků na fibromyalgii v léčebných studiích! https://www.nytimes.com/2010/08/19/health/19taichi.html

V roce 2016 bylo v randomizované kontrolované studii na 350 účastnících zjištěno, že program tai-či pro artritidu, vytvořený Dr. Paulem Lamem a Nadací pro artritidu, je účinný pro výraznou úlevu od bolesti, menší ztuhlost a lepší schopnost zvládat každodenní život u osob se všemi typy artritidy. Důležité je, že tato a další studie ukazují, že cvičení tai-či může zlepšit rovnováhu, která je pro mnoho lidí trpících fibromyalgií obtížným příznakem.

Začínáme s taj-či při fibromyalgii: Kde začít?

Pro některé lidi je chození na týdenní lekce příliš náročné, což může být významnou překážkou pro pravidelné cvičení. V tom případě přicházejí na řadu instruktážní DVD! Program tai-či pro artritidu, který vytvořil Dr. Paul Lam a Nadace pro artritidu, je na důkazech založený domácí program, který ulevuje od bolesti, zlepšuje kvalitu života a zabraňuje pádům. Tento výukový program se mi velmi líbí a považuji ho za skvělý způsob, jak se ráno uvolnit a připravit se na den. https://taichiforhealthinstitute.org/programs/tai-chi-for-arthritis/:

https://fibromyalgia.newlifeoutlook.com/tai-chi-for-fibromyalgia/

Jak cvičit tai-či:

https://www.wikihow.cz/Jak-d%C4%9Blat-tai-%C4%8Di

Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=oWhmYa32s1k

https://www.youtube.com/watch?v=SPCQs21SFXA

https://www.youtube.com/watch?v=VYZCADRuCfk

https://www.youtube.com/watch?v=JAr80aYSg_A


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.